Al sinds het begin van de Formule 1 in 1950 staat de Grand Prix van Italië onafgebroken op het programma. We zijn inmiddels toe aan de 68e editie van deze race. Alleen in 1980 werd er door grootschalige werkzaamheden niet op het circuit Monza gereden, in alle andere edities werd geracet op het iconische en razendsnelle circuit in de buurt van Milaan. Voor Verstappen zal dit een soort overgangsrace worden. Dankzij aanpassingen in de motor zullen hij en zijn teamgenoot een fikse gridstraf krijgen en waarschijnlijk helemaal achteraan starten.

Onze voorspelling:

  1. Hamilton
  2. Vettel
  3. Bottas
Onze voorspelling: winst voor Hamilton in Italë

De GP van België eindigde vorige week in een overwinning voor Hamilton. Dankzij de winst staat de Brit in zijn Mercedes nog maar zeven punten achter de Duitser Vettel. Bovendien kwam Vettel eigenlijk alleen maar dichterbij door een safety-car situatie. Daarvoor kon niemand Hamilton bijbenen. Het razendsnelle circuit van Monza valt ietwat te vergelijken met Spa-Francorchamps. De hoge snelheden en lange stukken vol gas zijn duidelijk in het voordeel van Mercedes, terwijl Ferrari bij het aanremmen en accelereren een lichte voorsprong kan pakken. Hamilton zal door zijn snellere auto winnen van Vettel. Bottas pakt de derde stek.

Het circuit
Monza is een relatief eenvoudig circuit met slechts elf bochten. Hiervan zijn er bovendien enkele die op topsnelheid genomen kunnen worden, zeker met de auto’s van dit seizoen. Met 5,793 meter is een vrij lang circuit, maar dankzij de lange rechte stukken kan het al binnen 1,22 minuten worden afgelegd. De twee DRS-zones geven kans tot inhalen, maar dankzij de hoge snelheden en de vele smalle secties is dit lastig. Bijzonder aan Monza zijn bovendien de Ferrari-tifosi die elk jaar de tribunes rood kleuren en dit jaar Vettel en Räikkönen luid zullen aanmoedigen.

De kanshebbers
Mercedes is op de snellere circuits nog altijd in het voordeel ten opzichte van Ferrari. De verschillen zijn gedurende dit seizoen wel een stuk kleiner geworden. Hamilton beschikt echter naast een snelle bolide ook over een bloedvorm. Hij is gebrand op het winnen van de wereldtitel en laat de laatste paar GP’s zien hiervoor kandidaat nummer 1 te zijn. Hamilton en Vettel wonnen beide al drie keer op Monza en doen qua ervaring dus weinig voor elkaar onder.

Achter de twee kemphanen voor de wereldtitel is het stuivertje wisselen tussen Bottas, Räikkönen en Ricciardo voor de derde plek. Dankzij de gridstraf maakt Ricciardo deze race weinig kans en hetzelfde gaat helaas op voor zijn teamgenoot Verstappen. Bottas maakt daardoor de meeste kans op de derde plek, want zijn prestaties zijn dit seizoen beter dan die van Räikkönen.

Het positieve aan de motorwissel van Verstappen is dat het de betrouwbaarheid ten goede zou moeten komen. Na de frustrerende zesde(!) uitvalbeurt in twaalf GP’s is het in eerste instantie belangrijk dat Verstappen de finish weer eens haalt. Bovendien is het voor de toeschouwers leuk om Verstappen en Ricciardo bezig te zien met een inhaalrace. Meerdere races dit seizoen reden de Red Bull-coureurs in niemandsland tussen de vier toppers en de rest van het veld. Het achteraan starten zal ongetwijfeld voor meer spektakel zorgen.

Onze tips
Hamilton wint de GP en dit is dan ook de eerste weddenschap die we afsluiten. Daarnaast kiezen we voor twee H2H-weddenschappen. Bij Bottas tegen Räikkönen zetten we in op Bottas. Bij Bottas tegen Vettel geven we het voordeel aan Vettel en wedden we op hem.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.