Voor Sebastian Vettel moeten de laatste race en zelfs de laatste paar seizoenen in de Formule 1 erg frustrerend zijn. Wetende dat je in de buurt kan komen bij Lewis Hamilton en Mercedes en er toch steeds nipt van verliezen, kan niet anders dan irriteren. In Japan hebben zowel Hamilton als Vettel een uitstekende staat van dienst, maar wie zal zondag 7 oktober de 33e editie op zijn naam schrijven?

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Sebastian Vettel
  3. Valtteri Bottas
Wie wint volgens jou de GP van Japan?

Hamilton bewijst al jarenlang een van de allerbeste coureurs ter wereld te zijn. Hij lijkt na 16 van de 21 races dit seizoen goed op koers te liggen om zijn vijfde wereldtitel te pakken. Bij de Grand Prix van Rusland werd ook pijnlijk duidelijk dat bij Mercedes niks belangrijker is dan zijn titel. Valtteri Bottas reed ontzettend goed, maar moest zijn teamgenoot voorbij laten gaan. Hamilton won mede hierdoor vijf van de laatste zes races en is logischerwijs in bloedvorm. Hij pakt daarom in Japan de winst, is onze voorspelling. Bottas kan door de teamorders zomaar derde worden. Vettel en Ferrari lijken ook dit jaar de strijd weer te gaan verliezen en in Japan komt de Duitser naar verwachting niet verder dan plek twee.

Bottas Hamilton - Toto

Valtteri Bottas moest in Rusland teamgenoot Lewis Hamilton laten passeren om de Brit aan de winst te helpen.

Het circuit

Voor de tiende keer op rij zal de Grand Prix van Japan op het Suzuka Circuit gehouden worden. Bijzonder aan dit parcours is dat er een kruispunt is waar door middel van een brug overgestoken moeten worden. Het achtvormige circuit heeft daarnaast veel hogesnelheidsbochten, maar weinig plekken waar inhalen eenvoudig is. De hoogteverschillen en vele krappe secties maken het een interessante baan. Vooral de downforce en de power is in Suzuka belangrijk, iets wat in het nadeel lijkt van bijvoorbeeld Red Bull. Bandenmanagement kan ook een rol spelen, aangezien de slijtage hier in eerdere jaren erg snel kon gaan.

Vorm Vettel

Hamilton en Vettel wonnen de Grand Prix van Japan beiden al vier keer. De eerste keer voor Hamilton was in 2007 en de laatste keer vorig seizoen. Vettel pakte de winst tussen 2009 en 2013, alleen in 2011 niet. De Duitser lijkt echter minder in vorm de laatste paar races. Sinds zijn fout in de Grand Prix van Duitsland, nota bene zijn thuisrace, lijkt hij ook het geloof in een wereldtitel wat kwijt te zijn. Vettel won weliswaar in België nog wel een wedstrijd, maar de achterstand van 50 punten op Hamilton is erg groot. Ferrari heeft wel een geschikte auto voor het circuit in Japan en door de ervaring van Vettel op deze baan zal hij de tweede plek pakken.

Kansen Verstappen

Hamilton is ongeëvenaard de laatste twee jaar en lijkt soeverein op weg naar de wereldtitel. Dat Bottas hiermee moet helpen vanwege teamorders, is natuurlijk mooi meegenomen voor de Brit. Bottas staat zelf knap derde in de strijd om de wereldtitel en zal deze plak waarschijnlijk ook innemen in Japan. Dit komt vooral omdat Red Bull er door het belang van de hoge snelheid in Suzuka niet aan te pas zal komen. Max Verstappen was indrukwekkend in Rusland door vanaf achterin het veld in enkele rondes naar de zesde positie te rijden. De daar behaalde vijfde plek is waarschijnlijk ook in Japan het hoogst haalbare voor de jonge Nederlander, omdat Red Bull gewoonweg niet snel genoeg is om het Mercedes en Ferrari lastig te maken wanneer er geen incidenten zijn.

Onze voorspelling

Wij zetten in op Hamilton voor de winst en gokken dat Vettel voor Bottas binnenkomt.

Hamilton wint > 1.80

Snelste raceronde Vettel > 5.00

Verschil tussen nummer 1 en 2 tussen 3 en 6 seconden > 3.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.