De race van vorige week, de Grand Prix van de Verenigde Staten, verliep zeker niet zoals Lewis Hamilton in gedachten had. De Brit van Mercedes had hier al zijn vijfde wereldtitel kunnen veiligstellen, maar hij eindigde niet ver genoeg boven Sebastian Vettel. In de Grand Prix van Mexico, die zondag 28 oktober om 20:10 uur Nederlandse tijd van start gaat, kan het echter bijna niet misgaan voor Hamilton. Net als in Amerika is de verwachting bovendien dat Max Verstappen het uitstekend gaat doen.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Sebastian Vettel
Wie wint volgens jou de GP van Mexico?

In Austin, Texas, maakte Mercedes een inschattingsfout door Hamilton vroeg te laten stoppen tijdens een virtual safety car. De slijtage van de banden ging echter harder dan verwacht. Door de benodigde extra pitstop kwam Hamilton niet verder dan plek drie, achter Kimi Räikkönen en Verstappen. In Mexico is het parcours iets technischer, maar alsnog snel genoeg voor Mercedes om hun vermogen optimaal te gebruiken. Hamilton won er in 2016 al en zal dit weekend 100% zeker willen zijn van zijn vijfde wereldtitel, en daarom vol voor de winst gaan. Verstappen blijft de laatste races verrassen en pakt na zijn winst van vorig jaar in Mexico dit jaar de tweede plek voor Vettel. Door kleine foutjes grijpt de Duitser steeds net naast de winst.

Het circuit

In de immense hoofdstad Mexico Stad ligt het Autodromo Hermanos Rodriguez, op ongeveer 2.000 meter hoogte. Dit zorgt ervoor dat de motoren net wat anders reageren dan op zeeniveau en het vermogen anders uit kan pakken. Daarnaast is het korte circuit, van slechts 4,304 meter, redelijk geschikt voor inhaalacties. Er is een lang recht stuk waar de teams met een hoge topsnelheid kunnen profiteren, maar ook een fraaie bochtige sector waar bijvoorbeeld Verstappen zijn slag kan slaan. Door de hoogte en de maar liefst 17 bochten die in het relatief korte rondje moeten worden genomen, kan het circuit pittig zijn voor de auto’s. Hierdoor zijn er vaak aardig wat uitvallers.

Max Verstappen - Toto

Zien we Verstappen weer op het podium?

De favorieten

Mercedes maakte een tactische blunder in Amerika en heeft daardoor de wereldtitel met Hamilton nog niet binnen. Ondanks deze fout blijft als een paal boven water staan dat de Brit de beste coureur is dit jaar. De auto’s van Ferrari en Mercedes ontlopen elkaar niet bijzonder veel, maar toch heeft hij een straatlengte voorsprong op Vettel. In Mexico is Hamilton gegarandeerd wereldkampioen als Vettel niet wint. Wint de Duitser wel, maar finisht Hamilton in de top-zeven, dan is de vijfde titel alsnog binnen. Hamilton zal het echter met stijl willen afsluiten en vol voor de winst gaan in Mexico Stad.

Kansen Verstappen

Verstappen was weer eens indrukwekkend in de Grand Prix van Amerika. Van P18 reed hij naar de tweede plek, terwijl de Red Bull-auto zeker niet de snelste was op het circuit. In Mexico voelt Verstappen zich goed, getuige ook zijn eerste plek van vorig jaar. Red Bull gaat echter terug naar de oude motor en, gezien de vele problemen daarmee dit jaar, is het maar de vraag hoe dat uitpakt. Wanneer Hamilton voorzichtig gaat rijden zou Verstappen de winst kunnen pakken, maar een tweede plek ligt meer in de lijn der verwachting.

Ferrari pakte met Räikkönen vorig weekend eindelijk weer eens de winst in een Grand Prix. Vettel maakte daarentegen opnieuw een domme fout. Door een onnodige touché met Daniel Ricciardo reed hij vrij snel achteraan. Daardoor kwam hij nooit meer echt terug in de race in Austin. Hij lijkt de strijd te hebben opgegeven en hoewel dit zou betekenen dat hij frank en vrij kan racen, lijkt dit juist niet het geval. We verwachten daarom dat hij in Mexico niet verder komt dan de derde plek.

Onze voorspelling

We zetten in op winst voor Hamilton in deze race, die daarmee dus ook de wereldtitel pakt.

Hamilton wint > 2.85

Verschil tussen nr. 1 en 2 tussen 3 en 6 seconden > 3.75

Meer dan 16.5 coureurs halen de finish > 2.10

 

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.