Het is niet de vraag of Lewis Hamilton voor de zesde keer in zijn carrière wereldkampioen wordt, maar wanneer. Dat zou zomaar dit weekend al in Mexico-Stad kunnen zijn, waar zondag om 20.10 uur Nederlandse tijd de Grand Prix van Mexico van start gaat. De Brit moet dan wel veertien punten meer scoren dan teamgenoot en enige overgebleven ‘concurrent’ Valtteri Bottas. Max Verstappen won de vorige twee edities van de Mexicaanse race, maar een nieuwe zege lijkt op voorhand uitgesloten. Wie gaat er wel met de overwinning aan de haal? Toto Extra blikt vooruit!

Onze voorspelling

  1. Charles Leclerc
  2. Sebastian Vettel
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Het circuit

Midden in de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad, op ruim 2200 meter hoogte, ligt het Autódromo Hermanos Rodriguez. In 2015 keerde het circuit na een afwezigheid van 23 jaar terug op de kalender van de Formule 1. Meest in het oog springende onderdeel van de baan is de langzame bochtencombinatie dwars door Foro Sol, een stadion dat plaats biedt aan zo’n 26.000 toeschouwers en normaal gebruikt wordt als locatie voor grote concerten. Door de hoge ligging en het relatief grote aantal bochten op het korte circuit (nog geen 4,5e kilometer lang) vergt de baan veel van de auto’s.

Valtteri Bottas in het Foro Sol Stadion - Toto

Valtteri Bottas stuurt zijn Mercedes door het beroemde stadiongedeelte van het Autódromo Hermanos Rogríguez.

Geen teamorders Mercedes

Met zijn overwinning in Japan verkleinde Bottas zijn achterstand op Hamilton twee weken geleden naar 64 punten. Voor een heuse eindsprint van de Fin lijkt het met nog vier races te gaan te laat. Wel heeft Mercedes na het behalen van de wereldtitel bij de constructeurs door laten schemeren in geen geval teamorders uit te zullen delen. Een beslissing in het kampioenschap in Mexico ligt dan ook niet voor de hand. Het lukte Hamilton dit seizoen slechts één keer eerder veertien punten meer te scoren dan zijn teamgenoot en ook de resultaten van de afgelopen races in Mexico bieden de regerend wereldkampioen weinig houvast. Hamilton zal vooral aan het behalen van de titels goede herinneringen bewaren, niet aan de vierde (2017) en negende (2018) plaatsen in de races zelf. Voor een nieuwe titel moet Hamilton zondag minstens derde worden.

Wanneer pakt Hamilton de titel in Mexico?

  • Hamilton wint en pakt snelste raceronde, Bottas wordt vierde
  • Hamilton wint, Bottas wordt vijfde
  • Hamilton wordt tweede en pakt snelste raceronde, Bottas wordt achtste
  • Hamilton wordt tweede, Bottas wordt achtste en pakt niet de snelste raceronde
  • Hamilton wordt derde en pakt snelste raceronde, Bottas wordt negende
  • Hamilton wordt derde, Bottas wordt tiende en pakt niet de snelste racerond
Lewis Hamilton - Toto

Ondanks een negende plaats in de race stelde Lewis Hamilton in 2018 bij de Grand Prix van Mexico zijn vijfde wereldtitel veilig.

Ferrari buitengewoon snel

Hoewel Mercedes de afgelopen twee races wist te winnen, valt na de zomerstop vooral de snelheid van Ferrari op. Na een eerste seizoenshelft waarin vrijwel alles mislukte won de Italiaanse formatie de eerste drie races na de break en pakte het vijf pole positions op rij. De opmerkelijke wederopstanding zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de concurrentie. Verschillende teams zouden zelfs naar de FIA zijn gestapt om opheldering te vragen over de updates die Ferrari sinds de zomer heeft doorgevoerd. Niet alleen op de rechte stukken is de rode brigade buitengewoon snel, ook in de bochtige gedeeltes – het domein van Mercedes – levert Ferrari na het zomerreces veel minder tijd in.

Weinig lukt meer bij Verstappen

Door de tegenvallende prestaties van Ferrari in het eerste gedeelte van het seizoen was er zelfs even sprake van een verschuiving in de pikorde. Red Bull leek met Verstappen de Italiaanse concurrent voorbij te streven en wierp zich door twee overwinningen in korte tijd op als misschien wel de uitdager van Mercedes. Hoe anders liggen de zaken een paar maanden later. Na de break lijkt er weinig meer te lukken bij de Nederlander. Sinds augustus noteerde Verstappen twee uitvalbeurten, een achtste en een vierde plaats en één podiumklassering. Met slechts 33 behaalde WK-punten legt de jongste winnaar van een Grand Prix het zelfs af tegen teamgenoot Alexander Albon, die sinds zijn aanstelling in de zomerstop 48 punten bij elkaar reed.

Max Verstappen - Toto

Oranje boven in Mexico: Max Verstappen won vorig jaar net als in 2017 de Grand Prix.

Onze voorspelling

De afgelopen twee jaar was het Oranje boven in Mexico, maar de kans dat Verstappen opnieuw de hoogste trede van het podium mag betreden is erg klein. De Nederlander gaf in aanloop naar het raceweekend al aan, gezien de laatste wedstrijden, met een plek bij de eerste drie tevreden te zijn. Wij zien Ferrari als favoriet voor de zege in Mexico. Het zou de eerste overwinning voor het team in Mexico zijn sinds Alain Prost in 1990.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?