Het lijkt opnieuw niet het jaar van Red Bull en Ferrari te worden in de Formule 1. Voor het zesde seizoen op rij stevent Mercedes af op een eindoverwinning. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben nu al een ruime voorsprong op Max Verstappen, Sebastian Vettel en Charles Leclerc. In het achterveld is er meer spanning, met vijf teams die serieus strijden om de vierde plek in het constructeursklassement. Of gaat het roer in Monaco alsnog om en verliest Mercedes? Zondag 26 mei om 15.10 uur Nederlandse tijd gaat de 77e editie van de Grand Prix van Monaco van start en weten we meer.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Hamilton en Bottas zijn ongenaakbaar dit seizoen. Mercedes werd bij elk van de vijf races eerste en tweede. Gezien de sectortijden in bijvoorbeeld de GP van Spanje lijkt Mercedes ook juist in de bochtige sectoren voorsprong te pakken op de concurrenten. In de kwalificatie van de GP van Monaco waren Hamilton en Bottas opnieuw op plek één en twee te vinden. Hamilton won ‘nog maar’ twee keer de Grand Prix van Monaco en zal daarom gebrand zijn op een derde overwinning in zijn thuisstad. Bottas doet weinig voor Hamilton onder, maar we schatten hem toch net iets lager in op het stratencircuit. In de kwalificatie ontlopen ze elkaar slechts een fractie van een seconde, maar door zijn polepositie heeft Hamilton een voordeel ten opzichte van zijn teamgenoot. Verstappen gaat, als hij heel blijft, naar plek drie snellen. Vooral ook omdat Ferrari opnieuw steekjes laat vallen.

GP Monaco - Toto

Lewis Hamilton won de Grand Prix van Monaco nog maar twee keer.

Het circuit

De GP van Monaco is wellicht de meest iconische race in de Formule 1. De glitter en glamour van het belastingparadijs, gecombineerd met het bochtige en ontzettend krappe stratencircuit, stellen vrijwel nooit teleur. Inhalen is er bijzonder lastig, en daarom is een goede kwalificatie van essentieel belang. Daarnaast is de topsnelheid in het prinsendom minder belangrijk dan de downforce en handeling. Aangezien kleine foutjes een confrontatie met de muur betekenen, wordt de volle focus van de coureurs gevraagd.

Mercedes topfavoriet

Vorig seizoen was Mercedes vooral op de rechte stukken de andere teams de baas. Wanneer we naar de sectortijden kijken van de races tot nu toe in de Formule 1 dan valt op dat Hamilton en Bottas juist ook in de bochten tijd winnen op de concurrentie. Ook in de kwalificatie van de GP van Monaco 2019 kwam dit naar voren. Vooral Ferrari verliest in de bochtige delen ten opzichte van Mercedes. Red Bull wist vorig jaar Mercedes en Ferrari af te troeven door de uitstekende ligging en daardoor onder meer de GP van Monaco 2018 te winnen. Dit jaar is het Mercedes die het snelste door de straten van Monaco gaat. Bottas kan het Hamilton nog lastig gaan maken, maar de Brit is wanneer het er echt op aankomt zijn teamgenoot vaak net te snel af.

Valtteri Bottas - Toto

Valtteri Bottas gaat in Monaco op jacht naar zijn derde seizoenszege.

Red Bull sneller dan Ferrari?

De tijden van Red Bull en Ferrari ontlopen elkaar in bochtige sectoren niet veel. Ferrari pakt op de rechte stukken voorsprong door de extra power, maar Vettel en Leclerc  kunnen hiermee in de GP van Monaco niet genoeg voordeel behalen. Zelfs als de power van pas komt is inhalen erg lastig. Red Bull en met name Max Verstappen excelleren normaal in Monaco. Aangezien Max zelfs in de GP van Spanje van de Ferrari-mannen wist te winnen, lijkt de derde plek in Monaco, gezien de kwaliteiten van zijn auto, goed te doen voor de jonge Nederlander. In zijn thuisstad heeft Verstappen nog nooit het maximale eruit weten te halen. Dit seizoen is hij tot nu toe constanter dan ooit en daarom moet het nu wel gaan lukken. In de kwalificatie was Verstappen opnieuw vlekkeloos. Leclerc ging in de fout en start vanaf plek zestien. Vettel begint achter Max en gezien de racepace moet Verstappen de derde positie vast kunnen houden.

Rest van het veld dicht bij elkaar

We zouden bijna vergeten dat er nog andere teams meedoen aan de Formule 1. De strijd achter de drie topteams ligt dit seizoen helemaal open. Racing Point en McLaren waren beide erg snel in de GP van Azerbeidzjan, maar in de GP van Spanje was juist Haas uitstekend. Het zal interessant worden om te zien wie van de subtoppers het waar kan maken in de GP van Monaco. Haas, Renault en Toro Rosso staken nipt boven de concurrenten uit in de kwalificatie voor de Grand Prix. De tijden zitten echter zo dicht op elkaar in het middenveld dat er in de race nog van alles mogelijk is. Vooral Magnussen, Ricciardo en Kvyat lijken hun pijlen te mogen richten op de ereplaatsen, achter de absolute top, gekeken naar hun uitstekende kwalificatietijden.

Onze voorspelling

Mercedes steekt ook in Monaco net boven de rest uit. Wij wedden op Lewis Hamilton als winnaar van de GP van Monaco en gokken dat Verstappen voor Vettel finisht.

Hamilton wint > 2.05

Verstappen rijdt snelste ronde > 5.50

Meer dan 15,5 rijders halen de finish > 2.10

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.