Na een jaartje afwezigheid is de Grand Prix van Monaco gelukkig weer terug op de Formule 1-kalender. Krijgen we opnieuw een strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, of gaat het befaamde stratencircuit ervoor zorgen dat we een verrassende winnaar krijgen?

Grand Prix van Monaco
20 – 23 mei 2021
Circuit de Monaco
Starttijd kwalificatie: zaterdag 22 mei 15.00 uur
Starttijd race: zondag 23 mei 15.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen van TOTO

Winst Lewis Hamilton > 1.97
Winst Max Verstappen > 2.24
Winst Valtteri Bottas > 8.80

Wie wint volgens jou deze race?

Het circuit

De Grand Prix van Monaco is natuurlijk de meest iconische race in de Formule 1. De glitter en glamour van het belastingparadijs gecombineerd met het bochtige en ontzettend krappe stratencircuit; deze GP stelt eigenlijk nooit teleur. Inhalen is er bijzonder lastig, en daarom is een goede kwalificatie van essentieel belang. Topsnelheid is in het prinsendom minder belangrijk dan downforce en handeling. Kleine foutjes betekenen een confrontatie met de muur, dus van de coureurs wordt het hele weekend nog meer dan op andere circuits volle focus gevraagd.

Koning van Monaco

Vooral in het eerste decennium was de GP van Monaco een enorm onvoorspelbare race. Van 2001 tot 2011 kende de race op het stratencircuit liefst acht verschillende winnaars. Alleen de dit jaar teruggekeerde Fernando Alonso won twee keer, en dat ook nog eens back to back. Daar slaagden in de historie van deze grand prix slechts acht coureurs in. Nico Rosberg was de laatste die dat presteerde. De Duitser won tussen 2013 en 2015 zelfs drie keer op rij. De absolute koning van Monaco is nog altijd Ayrton Senna. De Braziliaan was er tussen 1989 en 1993 vijf jaar op rij niet te kloppen en won de race in totaal zes keer.

Hamilton voor nummer vier

Lewis Hamilton kan de negende in het rijtje jaar-op-jaar winnaars worden. De Brit won de laatste editie en is ook dit jaar weer één van de twee grote favorieten. Het zou na 2008, 2016 en dus 2019 zijn vierde zege in Monaco zijn. En de kans is groot dat hij die zege gaat pakken. Waar het er voor het seizoen op leek dat Red Bull – en dan met name Max Verstappen – over de betere papieren zou beschikken, won Hamilton gewoon weer drie van de vier wedstrijden. Het gat tussen de twee grootmachten in de Formule 1 is kleiner dan ooit, maar nog altijd is de Duitse renstal in het voordeel.

Verstappen grootste kanshebber

Maar toch gaan wij niet voor een zege van Hamilton. De tijd dat Verstappen regelmatig een slechte start kende lijkt toch wel voorbij. Zo troefde de Nederlander twee weken geleden in Spanje Hamilton in de eerste bocht af voor de leiding in de wedstrijd. De Brit bleek vervolgens over de betere racepace te beschikken en won uiteindelijk de wedstrijd, maar in Monaco gelden andere wetten. Start Verstappen opnieuw vanaf de eerste rij en gaat hij als leider de eerste bocht door, dan zien we in onze landgenoot de grootste kanshebber.

Uitkijken naar Leclerc en Ricciardo

Maar daar schuilt direct het grootste gevaar. Gaan beide kemphanen naast elkaar op weg naar bocht 1, dan is het de vraag wie er het eerst knippert. Houden beide coureurs hun poot letterlijk stijf, dan zou het wel eens een tranendal kunnen worden. En dus kijken we ook naar de coureurs achter Verstappen en Hamilton. Uiteraard zijn dat de andere rijders van Mercedes en Red Bull Racing, Valtteri Bottas en Sergio Perez, maar we zijn ook benieuwd naar de prestaties van Charles Leclerc. De Ferrari-coureur is geboren in Monaco en zijn auto presteert dit jaar boven verwachting goed. Ook Daniël Ricciardo zou wel eens kunnen verrassen. De Australiër is altijd goed in het prinsendom en won er in 2018.

Wedtips TOTO

Maar gebeuren er geen gekke dingen, dan is de strijd om de overwinning normaal gesproken voorbehouden aan Mercedes en Red Bull en eigenlijk aan Hamilton en Verstappen. Veel zal dus afhangen van de kwalificatie op zaterdag. Is die gunstig voor de Limburger, dan geven we hem de meeste kans op de overwinning. Toch willen we jullie de quoteringen voor een overwinning van Leclerc en Ricciardo niet onthouden!

Charles Leclerc wint de wedstrijd > 24.50

Daniel Ricciardo wint de wedstrijd > 45.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.