Voorbeschouwing GP van Monaco: wordt de winnaar weer op zaterdag al bepaald?

Grand Prix van Monaco | TOTO

Vanzelf ging het niet, maar zes jaar na zijn eerste triomf in Barcelona boekte Max Verstappen vorig week zijn derde achtereenvolgende overwinning. In Monaco gaat de regerend wereldkampioen komend weekend voor vier op een rij!

Grand Prix van Monaco
20 – 23 mei 2021
Circuit de Monaco
Starttijd kwalificatie: zaterdag 28 mei 16.00 uur
Starttijd race: zondag 29 mei 15.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen van TOTO

Winst Charles Leclerc > 2.00
Winst Max Verstappen > 2.25
Winst Carlos Sainz > 16.00

Wie wint volgens jou deze race?

 

Voor Verstappen leek de tweede plaats lang het hoogst haalbare in Barcelona. Charles Leclerc was het hele weekend de snelste en leek onbedreigd op de zege af te stevenen. Tot zijn Ferrari het in de 26e ronde ineens begaf. Red Bull schakelde snel, wijzigde de tactiek en niet veel later kon Verstappen de leidende positie van teamgenoot Sergio Perez overnemen. De Nederlander boekte zijn vierde overwinning van het seizoen en loste daarmee Leclerc af als leider in de WK-stand. Eind goed al goed dus, maar bij Red Bull zullen ze zich maar wat goed beseffen dat zonder pech bij Ferrari de situatie er heel anders uit had gezien.

Het circuit

Met de Grand Prix van Monaco staat dit weekend de meest iconische race van de Formule 1 op de agenda. De glitter en glamour van het belastingparadijs gecombineerd met het bochtige en ontzettend krappe stratencircuit; deze GP stelt eigenlijk nooit teleur. Inhalen is er bijzonder lastig, en daarom is een goede kwalificatie van essentieel belang. Topsnelheid is in het prinsendom minder belangrijk dan downforce en handeling. Kleine foutjes betekenen een confrontatie met de muur, dus van de coureurs wordt het hele weekend nog meer dan op andere circuits volle focus gevraagd.

Koning van Monaco

Vooral in het eerste decennium was de GP van Monaco een enorm onvoorspelbare race. Van 2001 tot 2011 kende de race op het stratencircuit liefst acht verschillende winnaars. Alleen de vorig jaar teruggekeerde Fernando Alonso won twee keer, en dat ook nog eens back to back. Daar slaagden in de historie van deze grand prix slechts acht coureurs in. Nico Rosberg was de laatste die dat presteerde. De Duitser won van 2013 en 2015 zelfs drie keer op rij. De absolute koning van Monaco is nog altijd Ayrton Senna. De Braziliaan was er tussen 1989 en 1993 vijf jaar op rij niet te kloppen en won de race in totaal zes keer.

Eerste startrij

Vorig jaar voegde Verstappen zich bij het rijtje winnaars van de Grand Prix van Monaco en ook toen profiteerde de Limburger van malheur bij Leclerc. De Monegask won verrassend de kwalificatie maar reed ook zijn Ferrari in de prak in Q3. Zijn auto bleek te zwaar beschadigd om zondag te starten, waardoor Verstappen van pole mocht vertrekken en de leidende positie niet meer uit handen gaf. De race van vorig jaar liet eens te meer zien hoe belangrijk de kwalificatie in Monaco is. Wie zondag niet vanaf de eerste startrij start, hoeft niet te rekenen op de overwinning.

Voorspelling TOTO

En dus kunnen we stellen dat de zaterdag misschien wel belangrijker is dan de zondag. Natuurlijk, wie van pole start moet de race nog wel even winnen, maar nergens is de startvolgorde zo bepalend als op Monaco. En dan moeten we de conclusie trekken dat Ferrari in het voordeel is. Al het hele seizoen legt de rode brigade het vuur aan de schenen bij Red Bull. Met de verschillende updates aan de wagen kwam Ferrari in Barcelona weer uitstekend voor de dag. Leclerc won alle trainingen en toonde eens te meer aan dat zijn Ferrari over één rondje absoluut de snelste is. Op de plek waar hij opgroeide en leerde autorijden haalde Leclerc nog nooit de finish, maar zondag is hij de grote favoriet om winnend voor de eerste keer over de eindstreep te gaan. Daarbij verwachten we wat van Mercedes. In Spanje lieten Lewis Hamilton en George Russel zien de weg naar boven te hebben gevonden.

WEDTIPS

Charles Leclerc wint de wedstrijd > 2.00

Alle Mercedes, Ferrari en Red Bull coureurs finishen in de top-6 > 7.15

Red Mijn Bet: gratis weddenschap als Verstappen niet finisht

Maar natuurlijk hopen we bij TOTO dat Verstappen zondag opnieuw de Grand Prix van Monaco wint. Dit hele seizoen hebben we een speciale actie. Zet jij in op de wedoptie ‘Max Verstappen wint de race’ en haalt hij de finish niet, dan krijg je je inleg terug als Gratis Weddenschap!

Lees meer

Waar kun je de GP van Spanje zien op tv?

De GP van Miami is zondag 29 mei vanaf 15.00 uur te zien op ViaPlay. Ook de andere sessies zijn te zien bij de streamingsdienst.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET? WK-stand F1 Kalender