We hebben er even op moeten wachten, maar dit weekend is het dan echt zover. Voor het eerst sinds 1985 staat de Grand Prix Formule 1 van Nederland op het programma en de kans is groot dat voor het eerst een Nederlander wint op Zandvoort!

Grand Prix van Nederland
3 – 5 september 2021
Zandvoort
Starttijd kwalificatie: zaterdag 4 september 15.00 uur
Starttijd race: zondag 5 september 15.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 2.08
Winst Lewis Hamilton > 2.09
Winst Valtteri Bottas > 16.75

Wie wint volgens jou deze race?

De vreugde was groot toen in 2019 bekend werd gemaakt dat Zandvoort na 35 jaar terug zou keren op de Formule 1-kalender. Op 3 mei 2020 moest het gebeuren, maar om bekende redenen gebeurde het niet. Maar anderhalf jaar later gaan de lichten deze zondag dus wél op groen voor de 31e Grand Prix Formule 1 van Nederland. En krijgen we antwoord op de vraag wie zich bij illustere namen als Niki Lauda (laatste winnaar in 1985), Jim Clark (recordhouder met vier overwinningen), Alain Prost, Jackie Stewart, Graham Hill en Juan Manuel Fangio mag voegen als winnaar van de grote prijs van Nederland!

Het circuit

Het circuit in Zandvoort is uniek vanwege de ligging. De baan kronkelt door de duinen, waardoor de coureurs niet alleen met hoogteverschillen en blinde bochten te maken krijgen maar ook met opstuivend zand wanneer het waait. Ook uniek zijn de zogenaamde kombochten. Bocht 3 (Hugenholtzbocht) en bocht 14 (Arie Luyendykbocht) hebben tijdens de ingrijpende veranderingen om het circuit aan de Formule 1 eisen te voldoen een hellingsgraad gekregen, waardoor de coureurs meerdere lijnen kunnen rijden. De Arie Luyendykbocht is de laatste bocht voor het enige rechte stuk op start/finish en het circuit is ruim 4200 meter lang. In totaal leggen de coureurs zondag 72 rondes af.

Minimaal verschil

De Grand Prix van Nederland volgt een week na het compleet verregende weekend op Spa-Francorchamps. Max Verstappen won uiteindelijk de wedstrijd, die bestond uit vier rondjes achter de safety car. Dat was net genoeg voor de wedstrijdleiding om een uitslag op te kunnen maken en halve WK-punten aan de coureurs uit de top-10 uit te delen. Verstappen liep zo vijf punten in op Lewis Hamilton, waardoor onze landgenoot met slechts drie punten achterstand op de Brit begint aan zijn allereerste échte thuiswedstrijd. Een minimaal verschil dus tussen beide kemphanen, en dat terwijl het WK na de GP van België ruim over de helft is!

Voorspelling TOTO

Een nieuw circuit en dus is het moeilijk te voorspellen hoe de verhoudingen dit weekend zullen liggen. Daarbij bood het vorige weekend ook geen enkel inzicht in hoe de teams uit de zomerstop zijn gekomen. Uiteraard is Verstappen in eigen land dé grote favoriet. Na de incidenten in Engeland en Hongarije zal de Nederlander in Zandvoort Mercedes maar wat graag verslaan. De baan lijkt op papier in het voordeel van de Red Bull. Het circuit laat zich het best met een stratencircuit als Monaco vergelijken en daar was Verstappen dit jaar oppermachtig. Maar de afgelopen races hebben we gezien dat onheil altijd op de loer ligt in de Formule 1. Wij gaan voor een overwinning van Verstappen, maar voor wie drama verwacht op Zandvoort hebben we nog een mooie tip in huis!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET?

Wat vind je van deze voorbeschouwing?