Voorspelling GP van Nederland: laat Max het oranjelegioen weer juichen op Zandvoort?

Grand Prix Zandvoort - TOTO

Lang de tijd om van zijn galavoorstelling op Spa Francorchamps te genieten heeft Max Verstappen niet, want een week na de Belgische GP staat de Grand Prix Formule 1 van Nederland alweer te wachten! Kan de wereldkampioen het Oranjelegioen opnieuw trakteren op een glansrijke overwinning?

Grand Prix van Nederland
2 – 4 september 2022
Zandvoort
Starttijd kwalificatie: zaterdag 3 september 16.00 uur
Starttijd race: zondag 4 september 15.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.53
Winst Charles Leclerc > 4.70
Winst Carlos Sainz > 9.95

Wie wint volgens jou deze race?

Vorig jaar keerde de Nederlandse grand prix na een afwezigheid van 35 jaar dan eindelijk weer terug. De 31e editie werd er eentje om nooit te vergeten. Op een kolkend Zandvoort verzilverde Verstappen zijn pole-position in een spannend gevecht met de Mercedessen, en werd de Limburger de eerste Nederlandse winnaar van de vaderlandse GP. Het bleek een voorbode voor een bloedstollende slotfase van het seizoen, waarin Verstappen de wereldtitel uiteindelijk naar zich toe trok. Op zoveel spanning hoeven we de komende maanden niet meer te rekenen. Maar de race op Zandvoort, die zou nog wel eens interessant kunnen worden!

Het circuit

Het circuit is uniek vanwege de ligging. De baan kronkelt door de duinen, waardoor de coureurs niet alleen met hoogteverschillen en blinde bochten te maken krijgen maar ook met opstuivend zand wanneer het waait. Ook uniek zijn de zogenaamde kombochten. Bocht 3 (Hugenholtzbocht) en bocht 14 (Arie Luyendykbocht) hebben tijdens de ingrijpende veranderingen om het circuit aan de Formule 1 eisen te voldoen een hellingsgraad gekregen, waardoor de coureurs meerdere lijnen kunnen rijden. De Arie Luyendykbocht is de laatste bocht voor het enige rechte stuk op start/finish en het circuit is ruim 4200 meter lang. Daarmee is het een van de kortste tracks op de kalender. In totaal leggen de coureurs zondag 72 rondes af.

Spa Francorchamps was natuurlijk bij uitstek een circuit voor Red Bull, en dat was in de kwalificatie en race duidelijk te merken. Op zaterdag zette Verstappen de concurrentie met een ultiem rondje behoorlijk te kijk en op zondag reed de Nederlander in bepaalde fases zomaar anderhalve seconde per rondje sneller dan die concurrentie. Zandvoort is wat minder op het lijf geschreven van de RB18. Het circuit laat zich het beste vergelijken met (semi-)stratencircuits als Monaco en Hongarije en juist op die banen toonde de Ferrari zich dit seizoen eigenlijk sterker. De Italianen zouden in de duinen dus in het voordeel moeten zijn, maar dat zegt deze jaargang weinig. Ferrari heeft niet alleen Verstappen als tegenstander, maar vooral ook zichzelf. Ook in België beleefde het team weer alles behalve een foutloos weekend.

Voorspelling TOTO

De eerste race na de zomerbreak maakte dan ook opzichtig duidelijk dat van enige spanning in de strijd om de wereldtitel geen sprake meer is. Verstappen heeft een riante voorsprong op de nummer twee, en dat is teamgenoot Sergio Perez. Charles Leclerc staat op bijna honderd punten achterstand derde. De overmacht waarmee Verstappen zondag won deed de moed bij Ferrari in de schoenen zakken. De Italianen zullen de handdoek al geworpen hebben en misschien werkt dat juist wel in het voordeel van het team. Met de druk van de schouders én de meer geschiktere auto voor het circuit zouden Leclerc of Carlos Sainz het Nederlandse feestje wel eens kunnen verstoren. Wil je een gokje wagen, dan tippen we in te zetten op een overwinning van Ferrari.

Wedtips TOTO

Ferrari winnende constructeur > 3.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET?