Zeven maanden na de laatste race van 2019 keerde afgelopen weekend dan eindelijk ook de Formule 1 weer terug. En hoe! Crashes, tijdstraffen, rondvliegende wielen en spannende gevechten; de Grand Prix van Oostenrijk had het allemaal. Wat brengt de tweede race op de Red Bull Ring?  

Onze voorspelling

  1. Max Verstappen
  2. Valtteri Bottas
  3. Alexander Albon
Wie wint de tweede Grand Prix van Oostenrijk?

Het lange wachten van de raceliefhebbers werd afgelopen weekend ruimschoots beloond. Niet dat de strijd om de winst spannend was. Valtteri Bottas vertrok van poleposition en reed redelijk onbedreigd naar de overwinning. Achter de Fin ontbrandde een waar spektakelstuk. Liefst negen coureurs haalden de finish niet, met onder andere drie safety car situaties als gevolg. De race eindigde met een tijdstraf voor wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit tikte Alexander Albon bij een inhaalactie van de Thai van de baan. Door de straf voor Hamilton steeg Charles Leclerc naar de tweede plek en Lando Norris naar P3. De McLaren-coureur pakte daarmee de eerste podiumplek uit zijn carrière. Hamilton werd uiteindelijk als vierde geklasseerd en eindigde daarmee voor het vierde achtereenvolgende jaar niet op het podium in Oostenrijk.

Elektronische problemen Red Bull

Voor Max Verstappen duurde de eerste grand prix van 2020 slechts elf rondes. Onze landgenoot was met een elektrisch probleem de eerste uitvaller van de wedstrijd. Een grote teleurstelling voor Verstappen, die op dat moment tweede lag en een uitdager was geweest voor Bottas. Ook het gat tussen zijn Red Bull en de Mercedessen in de kwalificatie zal Verstappen niet lekker zitten. De Limburger kwalificeerde zich als derde op zes tienden van Bottas en Hamilton en kwam behoorlijk wat topsnelheid tekort. Ook Verstappens teamgenoot Albon haalde de finish niet door een elektrisch probleem. Een pijnlijke nul voor Red Bull met het oog op het korte seizoen 2020.

Hamilton-Albon-Oostenrijk

Alexander Albon jaagt op Lewis Hamilton. De Thai zou even later door de wereldkampioen van de baan worden getikt bij een inhaalactie

Podium Leclerc verbloemt problemen Ferrari

En dus werd Red Bull de grote verliezer van het weekend, en niet Ferrari. De rode brigade kende een dramatische kwalificatie. Op vrijdag schemerde al door dat het team niet de snelheid van vorig seizoen heeft, op zaterdag volgde de bevestiging. Leclerc plaatste zich met de hakken over de sloot als tiende voor Q3, teamgenoot Sebastian Vettel viel zelfs helemaal buiten de top-10. Ook in de race leek er lang geen hoofdrol voor beide Ferrari’s weggelegd. Vettel schakelde zichzelf na een kamikaze actie al snel uit en werd uiteindelijk tiende en voorlaatste. Dankzij de vele uitvallers en de tijdstraf voor Hamilton eindigde het weekend voor Leclerc onverwacht positief. Maar zijn tweede plaats kan de grote achterstand van de Italiaanse renstal op de andere topteams nauwelijks verbloemen.

Het circuit

Brengt ons bij de race van komend weekend. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Opnieuw staan de coureurs 71 rondes op het korte circuit in het Oostenrijkse Spielberg te wachten. De baan is maar 4,3 kilometer lang en telt slechts tien bochten, waarvan een groot deel ook nog eens op hoge snelheid wordt genomen. Een rondje op de Red Bull Ring duurt dan ook maar ruim een minuut. De polepositiontijd van Bottas afgelopen weekend was 1.02’939. De Grand Prix van Oostenrijk staat sinds 2014 weer op de kalender. Ook van 1996-2004 en van 1969-1987 werden er Formule 1-races gehouden op het circuit in Spielberg. De edities van 2018 en 2019 werden gewonnen door Verstappen.

Max Verstappen Red Bull Ring - TOTO

Max Verstappen in actie op de Red Bull Ring

Onze wedtips

In zijn korte optreden vorige week leek Verstappen als enige bij machte Bottas te volgen en de juiste strategie te hebben gekozen. Blijft de Red Bull zondag heel, dan heeft onze landgenoot een goede kans de race te winnen. Zeker als hij van poleposition mag vertrekken. Er is regen voorspeld in Spielberg voor zaterdagmiddag. Op snelheid legt Verstappen het af tegen de Mercedessen, maar op een nat circuit kan onze landgenoot Hamilton en Bottas verslaan. Wij gaan voor een oranje gekleurd weekend!

Verstappen wint de race > 4.30

Pole position Verstappen > 4.50

Snelste raceronde Verstappen > 3.50

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.