Door de aangepaste kalender vanwege de coronacrisis komt het Formule 1-circus dit seizoen op plekken waar het doorgaans niet zo vaak komt. Neem het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal, waar komend weekend voor het eerst een grand prix wordt verreden. En let op: de start van de Grand Prix van Portugal is opnieuw al om 14.10 uur!

De Portugese grote prijs keert dit weekend na bijna 25 jaar afwezigheid weer terug op de Formule 1-kalender. In 1996 was Jacques Villeneuve de laatste winnaar, toen op het circuit van Estoril. De Grand Prix van Portugal en Estoril in het bijzonder zullen voor altijd verbonden zijn aan Ayrton Senna. De Braziliaanse legende boekte er in 1985 zijn allereerste zege in de Formule 1.

Het circuit

Maar komend weekend wordt er dus geracet op het Portimão circuit, zoals de baan in de Algarve in de volksmond heet. Een relatief nieuw circuit, opgeleverd in 2008, dat vooral gebruikt wordt als testlocatie. De baan is ruim 4,5 kilometer lang, telt zestien bochten en er is één lang recht stuk. Portimão kenmerkt zich vooral door de grote hoogteverschillen én door het ontbreken van lange uitloopstroken. Net als twee weken geleden op de Nürburgring liggen de grindbakken direct naast de baan.

Verstappen vol goede moed

Max Verstappen kende bij de Grand Prix van de Eifel een uitstekend weekend. De Red Bull-coureur zat de Mercedessen op de hielen en eindigde in de race uiteindelijk als tweede. Onze landgenoot zal met goede moed zijn afgereisd naar Portimão, een circuit dat op voorhand in het voordeel van Red Bull lijkt. Door de hoogteverschillen en het grote aantal bochten zal er veel gevraagd worden van de banden, dit seizoen niet bepaald het sterke punt van Mercedes.

Geen echte bedreiging Hamilton

Of dat genoeg is voor de zege voor Verstappen, is natuurlijk nog maar de vraag. In Duitsland zat de Nederlander weliswaar dicht achter Lewis Hamilton, maar een échte bedreiging vormde Verstappen eigenlijk nooit voor de zesvoudig wereldkampioen. Als altijd is Mercedes, met naast Hamilton natuurlijk ook Valtteri Bottas, de grote favoriet, maar als Verstappen dit seizoen nog eens een wedstrijd zou kunnen winnen, dan is het de Grand Prix van Portugal wel. Een zege van de Limburger levert je bijna vijf keer je inleg op!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?