Als de eerste twee races van het Formule 1-seizoen van 2020 een voorbode zijn voor de rest van het jaar, dan staat de raceliefhebber nog heel wat te wachten! Volgende halte: Portimao, Portugal, waar zondagmiddag 16.00 uur de lichten uit gaan voor race drie.

Grand Prix van Portugal
30 april-2 mei 2021
Autódromo Internacional do Algarve, Portimão (Por)
Starttijd kwalificatie: zaterdag 1 mei 16.00 uur
Starttijd race: zondag 2 mei 16.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2021

Quoteringen van TOTO
Winst Lewis Hamilton > 2.22
Winst Max Verstappen > 2.26
Winst Sergio Perez > 8.80

Wie wint volgens jou de GP van Portugal?

Vorig jaar keerde de Portugese grote prijs door de coronacrisis na bijna 25 jaar afwezigheid weer terug in de Formule 1. Lewis Hamilton kroonde zich tot opvolger van Jacques Villeneuve, die in 1996 de laatste winnaar was, toen op het circuit van Estoril. Valtteri Bottas werd tweede, Max Verstappen maakte het podium compleet. De Nederlander kwam ruim een halve minuut na Hamilton over de finish.

Het circuit

Net als vorig jaar wordt er komend weekend niet op Estoril, maar op het Portimão circuit geracet, zoals de baan in de Algarve in de volksmond heet. Een relatief nieuw circuit, opgeleverd in 2008, dat tot vorig jaar vooral gebruikt werd als testlocatie. De baan is ruim 4,5 kilometer lang, telt zestien bochten en er is één lang recht stuk. Portimão kenmerkt zich vooral door de grote hoogteverschillen én door het ontbreken van lange uitloopstroken. De grindbakken liggen direct naast de baan.

Details geven doorslag

Vorig jaar volgde Verstappen dus op gepaste afstand van Hamilton. Maar dat gat heeft Red Bull inmiddels ogenschijnlijk gedicht. In Bahrein was de Brit onze landgenoot nog te slim af, op Imola was Verstappen de baas. Na twee races mogen we voorzichtig de conclusie trekken dat dit het jaar is waarin Red Bull voor het eerst een serieuze gooi kan doen naar de wereldtitel, die al zeven jaar in handen is van Mercedes. De verschillen tussen Verstappen en Hamilton zijn minimaal, en dus zullen de details de doorslag geven.

Gladde baan

In Bahrein was dat de betere strategie van Mercedes, in Italië de uitstekende start van Verstappen en natuurlijk het slippertje van Hamilton. In Portugal zou het verschil wel eens kunnen ontstaan door het circuit. En dan niet de bochten of het lange rechte stuk. Voor de race van vorig jaar werd het asfalt vernieuwd, wat een spekgladde baan veroorzaakte. De verwachting is dat die gladheid een jaar later niet helemaal verdwenen is. En dus zal veel aankomen op bandenmanagement. In het verleden zou dat in het voordeel van Verstappen zijn geweest, maar dit jaar lijkt de Mercedes daar net iets beter in te zijn.

Best of the rest

Lando Norris is voorlopig best of the rest. De Brit werd vierde in Bahrein en mocht achter de Verstappen en Hamilton mee naar het podium in Italië. McLaren lijkt van het middenveld de zaakjes het beste op orde te hebben, maar ook de sfeer bij Ferrari is na het desastreus verlopen vorige seizoen een stuk beter. Charles Leclerc kwalificeerde zich twee keer op rij als vierde en lijkt de weg omhoog met de rode brigade weer gevonden te hebben. Maar voor de derde podiumplek in Portugal kijken we toch naar de twee topteams. En dan met name naar Sergio Perez. De Mexicaan kwalificeerde zich twee weken geleden knap als tweede en lijkt snel te wennen aan de RB16B.

Voorspelling TOTO

Wat de uitkomst ook wordt, een spannend Formule 1-weekend zal het zeker worden. Dat is de verdienste van Red Bull, dat het gat met Mercedes heeft gedicht, maar ook van de Duitsers, die na zeven dominante jaren ook uitstekend blijken te kunnen knokken. Wij verwachten een pole position voor Verstappen, maar denken dat de hoofdprijs in een spannende race uiteindelijk naar Hamilton zal gaan.

Waar kan ik de GP van Portugal zien op tv?

De Grand Prix van Portugal is zondag 2 mei vanaf 16.00 uur te zien op Ziggo Sports. De voorbeschouwing begint om 15.00 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?