Zondag 30 september start in Sotsji de vijfde Grand Prix van Rusland in de Formule 1. Om 13.10 uur Nederlandse tijd doven de lichten. De dag daarvoor zal uit de kwalificatie blijken wie waar op de startgrid mag vertrekken. Voor Max Verstappen liggen er door een gridstraf weinig kansen in Rusland. Leider in de WK-stand Lewis Hamilton is wel favoriet voor een nieuwe overwinning. In deze voorbeschouwing blikken we vooruit op de Grand Prix van Rusland.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valterri Bottas
  3. Sebastian Vettel
Wie wint volgens jou de GP van Rusland?

Net als vorig seizoen ging het ook dit jaar lang gelijk op tussen Sebastian Vettel en Hamilton. En net als afgelopen jaar loopt Hamilton in de tweede helft van het Formule 1-seizoen weg bij zijn Duitse concurrent. De Brit won vier van de laatste vijf races en heeft inmiddels veertig punten meer dan Vettel. Hij is in bloedvorm en, door het feit dat Mercedes de zaken uitstekend op orde heeft, de uitgesproken topfavoriet in Rusland. Zijn teamgenoot Valterri Bottas kan in zijn slipstream de tweede plaats pakken, waardoor Vettel het moet doen met een derde stek.

Het circuit

De Sotchi Autodrom in de Russische stad aan de Zwarte Zee is gebouwd rondom het Olympisch park, waar de Winterspelen van 2014 werden gehouden. In datzelfde jaar werd ook voor het eerst de Grand Prix van Rusland verreden. In 1913 en 1914 waren er echter ook al twee edities van deze wedstrijd in Sotsji in de voorloper van de Formule 1-klasse. Het parcours draait vooral om een lang recht stuk, waar een hoge topsnelheid een groot voordeel kan opleveren. De bochtensecties zijn niet heel technisch, maar geven toch genoeg uitdaging aan de coureurs. Er is overal vrij veel ruimte, waardoor inhalen eenvoudiger is dan op veel andere circuits. Door de afstand van ruim 5,8 kilometer per ronde hoeven de coureurs ‘slechts’ 53 rondes afleggen.

Sebastian Vettel - Toto

Voor Vettel is het in Rusland zaak niet te ver achterop te raken bij Hamilton in de titelrace. 

Eerder Russisch succes Mercedes

Mercedes won tot nu toe alle edities van de Grand Prix van Rusland. Hamilton wist twee keer te winnen en Nico Rosberg en Bottas beiden één keer. Zelfs de eerste twee wedstrijden in Sotsji in 1913 en 1914 waren een prooi door Benz, de voorloper van Mercedes. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar het geeft wel aan dat de combinatie van een zeer hoge topsnelheid en uitstekende acceleratie, waar Mercedes de laatste jaren zo in uitblinkt, goed tot zijn recht komt op het Autodrom in Sotsji. Tel daarbij op dat Hamilton de laatste wedstrijden foutloos rijdt en de Brit is met recht de topfavoriet. Bottas wist echter vorig jaar te winnen in Rusland en kan dus prima uit de voeten op dit circuit. De Fin pakt daardoor de tweede stek, is onze voorspelling.

Bij Ferrari gaat er het één en ander mis de laatste races. Kimi Räikkönen gaat na dit seizoen weg en lijkt wat minder zin te hebben om teamorders op te volgen dan voorheen. Vettel laat bovendien zelf ook wat foutjes zien en de strategie van Ferrari is niet altijd optimaal. De viervoudig wereldkampioen verliest door al deze kleine punten de laatste Grand Prix’ de aansluiting bij Hamilton. Vettel is nog steeds een uitstekende coureur en de auto van Ferrari is misschien wel de beste dit seizoen, maar toch is hij niet langer dé favoriet voor een race zoals die in Sotsji.

Moeilijke race voor Red Bull

Verstappen deed het uitstekend de laatste wedstrijden door twee van de drie keer op het podium te eindigen. Hij en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo moeten echter van motor wisselen en starten daardoor waarschijnlijk achteraan. Het parcours met weinig technische stukken ligt Red Bull bovendien niet, dus van de Nederlander hoeven we, wanneer er geen gekke dingen gebeuren, geen topprestatie te verwachten in Rusland.

Onze wedtips

Hamilton wint > 2.05

 Verschil tussen nummer één en twee tussen 3 en 6 seconden > 3.75

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.