We gaan weer racen! Het Sochi Autodrom is komend weekend het decor van de Grand Prix van Rusland. En let op: de start van de race is zondag al om 13.10 uur Nederlandse tijd. Kan Max Verstappen na twee DNF’s weer eens in positieve zin van zich doen spreken?

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Het circuit

Het Sochi Autodrom is opgebouwd rondom het Olympisch Park, waar in maart 2014 de Olympische Winterspelen werd gehouden. In de Russische badplaats aan de Zwarte Zee verrees na de Spelen een circuit van 5,8 kilometer. Daarmee is de baan een van de langste tracks van de reguliere Formule 1-kalender. Alleen Spa Francorchamps, Baku City Circuit en Silverstone hebben een grotere afstand. Een deel van het circuit voert over bestaande wegen, wat de baan tot een semi-stratencircuit maakt. Kenmerkend voor het Sochi Autodrom zijn de lange, brede rechte stukken en de vele negentig graden bochten.

Podiumkansen Verstappen

Twee uitvalbeurten achter elkaar, dat was alweer even geleden voor Verstappen. We moeten ervoor terug naar de zomer van 2017, toen onze landgenoot zelfs drie races op rij de finish niet haalde. Die reeks evenaren zal Verstappen in Rusland koste wat het kost willen voorkomen. Of er ook een topklassering in zit, is nog maar de vraag. Vorig jaar werd de Nederlander vierde op Sochi, zijn beste resultaat in Rusland tot nu toe. Met de lange rechte stukken is het circuit niet bepaald in het voordeel van Red Bull. Daarbij komt wel dat ten opzichte van voorgaande jaren de Ferrari’s uit de top zijn weggevallen. Een verbetering van zijn beste prestatie en dus een podiumplaats moet dit jaar dus wel tot de mogelijkheden behoren.

Crash Verstappen Toscane - TOTO

Al vroeg in de wedstrijd wordt Verstappen bij de GP van Toscane van achter aangereden; de tweede DNF op rij is een feit

Of zelfs meer dan alleen een podiumplaats?

Op voorhand lijkt de laagste trede van het podium wel het hoogst haalbare. Gebeuren er geen gekke dingen, dan is Mercedes ongenaakbaar. Maar in dit seizoen is wel vaker gebleken dat gekke dingen altijd op de loer liggen in de Formule 1. Het leverde Pierre Gasly bij de Grand Prix van Italië zijn eerste overwinning op en Alexander Albon bij de Grand Prix van Toscane zijn eerste podium. Mercedes en voornamelijk Lewis Hamilton zijn ook nu weer de grote favoriet, maar het is niet ondenkbaar dat het kwartje weer een keer de kant van Verstappen op valt!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?