Grand Prix van Saoedi-Arabië: direct al revanche voor Max Verstappen?

Verstappen & Leclerc GP Bahrein - TOTO

De Formule 1 is terug en hoe! Aan spektakel bij de openingsrace vorige week in Bahrein geen gebrek. En dan keert het Formule 1-circus dit weekend terug naar Saoedi-Arabië, waar vorig seizoen een van de meest geruchtmakende races van het jaar werd gereden. Neemt Max Verstappen direct revanche op het teleurstellende openingsweekend?Grand Prix van Saoedi-Arabië
25 – 27 maart 2022
Jeddah Corniche Circuit
Starttijd kwalificatie: zaterdag 26 maart 18.00 uur
Starttijd race: zondag 27 maart 19.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2022

Quoteringen TOTO
Winst Charles Leclerc > 2.38
Winst Max Verstappen > 2.49
Winst Carlos Sainz > 7.85

Wie wint volgens jou deze race?Het is een van de ongeschreven wetten in de Formule 1. Hecht vooral niet te veel waarde aan de resultaten van testweekenden voorafgaand aan een nieuw seizoen. Niet zelden speelt een team verstoppertje, om in de eerste race van het jaar ineens toch met de snelsten mee te kunnen. Er bestaat zelfs een heuse term voor: sandbagging. En dus werd argwanend gekeken naar de teleurstellende testtijden van Mercedes. En werden de uitspraken van Lewis Hamilton (‘We zijn gewoon niet snel genoeg’) met een korreltje zout genomen.

Maar in 2022 is alles anders. Al snel tijdens het eerste raceweekend bleek dat Mercedes inderdaad te kort komt. En dat Ferrari minstens zo snel is als Red Bull. In de race leverde het een geweldig duel op tussen Charles Leclerc en Verstappen, dat in het voordeel werd beslecht van de Monegask. En doordat de RB18 er in de slotfase mee stopte, gaf Verstappen een zeker lijkende tweede plaats uit handen. De uitvalbeurt had te maken met de brandstoftoevoer, terwijl de wereldkampioen ook al had geklaagd over problemen met de stuurbekrachtiging. Genoeg huiswerk dus voor Red Bull voor de race in Saudi-Arabië.

Het circuit

Voor de tweede keer in de historie is het Formule 1-circus neergestreken in Saoedi-Arabië en de eerste keer is nog niet zo gek lang geleden. Vorig seizoen debuteerde de Grand Prix van Saoedi-Arabië begin december en was het de voorlaatste race van het seizoen. Het Jeddah Corniche Circuit is 6.175 kilometer lang, alleen Spa-Franchorchamps is langer, en telt liefst 27 grotendeels supersnelle bochten. De baan werd aangekondigd als ‘het snelste stratencircuit op de kalender’ en die naam deed het in de kwalificatie vorig jaar direct eer aan. Verstappen leek naar pole-position te vliegen, maar crashte in de laatste bocht.

Knotsgekke race in 2021

Het bleek een voorbode voor een knotsgekke race. Twee safety-car situaties, twee rode vlaggen, en vier keer werd de virtual safety-car van stal gehaald. Het was de race waarin Hamilton achterop Verstappen reed, die te hard geremd zou hebben om de Brit voorbij te laten gaan. De Nederlander zou in totaal twee tijdstraffen krijgen. Het valt uiteraard nog maar te bezien of het dit seizoen net zo’n spektakelstuk wordt op het Jeddah Corniche Circuit. Maar als de race in Bahrein een voorbode was voor wat komen gaat, dan mogen we wel wat verwachten. In ieder geval een nieuw duel tussen Ferrari en Red Bull, de teams die voor nu over de snelste auto’s beschikken.

Voorspelling TOTO

En dus is het de vraag of Verstappen een week na zijn mislukte race in Bahrein revanche kan nemen. Op papier zeggen we van wel. De wereldkampioen liet in die vliegende ronde vorig jaar zien dat pole-position zeker tot de mogelijkheden behoort en vanaf P1 kan Verstappen de RB18 naar huis rijden. Maar Leclerc toonde zich razendsnel in Bahrein. En niet alleen dat, hij liet ook nog eens zien een uitstekende racer te zijn, door een op dat moment snellere Verstappen rondes lang achter zich te houden. De Nederlander zal zichzelf met pole-position een groot plezier doen!WEDTIP

Grid positie winnaar pole-position > 1.74

Pole-position Max Verstappen > 2.75

Snelste raceronde Sergio Perez > 10.75

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Bahrein is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen!

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

Waar kun je de GP Saoedi-Arabië zien op tv?

De Grand Prix van Saoedi-Arabië is zondag 27 maart vanaf 19.00 uur live te zien op Viaplay.Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.  SPEEL NU MEE HOE WERKT HET?