Grand Prix van Saoedi-Arabië: speelt buikgriep Verstappen parten in Jeddah?

Circuit Saudi-Arabië

De seizoensstart van Max Verstappen was twee weken geleden veelbelovend. Of, als je uit het oogpunt van zijn concurrentie kijkt, beangstigend. Verstappen was oppermachtig in Bahrein en de vraag is of het seizoen niet al beslist is voor het seizoen daadwerkelijk begonnen is. Tweede stop: het Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië!

Grand Prix van Saoedi-Arabië
17 – 19 maart 2023
Jeddah Corniche Circuit
Starttijd 1e vrije training: vrijdag 17 maart 14.30 uur
Starttijd 2e vrije training: vrijdag 17 maart 18.00 uur
Starttijd 3e vrije training: zaterdag 18 maart 14.30 uur
Starttijd kwalificatie: zaterdag 18 maart 18.00 uur
Starttijd race: zondag 19 maart 18.00 uur
Bekijk de Formule 1 wedstrijdkalender 2023

Quoteringen TOTO
Winst Max Verstappen > 1.43
Winst Sergio Perez > 6.00
Winst Fernando Alonso > 8.50

Wie wint volgens jou deze race?

 

Met een spektakelstuk van de bovenste plank deed de Grand Prix van Saoedi-Arabië in december 2021 zijn intrede in de Formule 1. Twee safety-car situaties, twee rode vlaggen en vier keer werd de virtual safety-car van stal gehaald. Het was de race waarin Lewis Hamilton achterop Verstappen reed, die te hard geremd zou hebben om de Brit voorbij te laten gaan. En ook de tweede editie, in maart vorig jaar, was geruchtmakend. Niet om gebeurtenissen op de track, maar op een paar kilometer afstand. Een vermeende bomaanslag op een oliedepot zorgde voor onrust onder de coureurs, die na lang overleg toch besloten te racen. Een zinderend gevecht tussen Verstappen en Charles Leclerc volgde, dat uiteindelijk in het voordeel van de Nederlander werd beslecht.

Het circuit

‘Het snelste stratencircuit op de kalender’, zo werd het Jeddah Corniche Circuit twee jaar geleden geïntroduceerd. En na twee edities mogen we stellen dat dit geen grote woorden zijn geweest. De track heeft de meeste bochten (27) van alle circuits en toch wordt er meer dan driekwart van een rondje vol gas gereden. Het maakt het circuit even uitdagend als gevaarlijk. Dat weet Verstappen sinds de kwalificatie in 2021 maar al te goed. De Limburger leek onderweg naar pole-position, maar crashte in de laatste bocht. Het Jeddah Corniche Circuit is ruim zes kilometer lang, waardoor we op zondag maar vijftig rondjes voorgeschoteld krijgen.

Buikgriep Verstappen

p die crash in 2021 volgde vorig jaar slechts een vierde plek op de startopstelling voor Verstappen. Dit jaar is de tweevoudig wereldkampioen topfavoriet voor pole-position. De RB19 maakte indruk in Bahrein, tijdens de wintertests én tijdens het raceweekend. Op vrijdag en tijdens de laatste vrije training op zaterdag zochten Verstappen en zijn team nog naar de juiste afstelling, maar die was bij de kwalificatie duidelijk gevonden. Dat Red Bull de zaakjes op orde heeft, bleek wel uit de tweede plaats van Sergio Perez in zowel de kwalificatie als de race. Krijgen we dan automatisch in de tweede race van het seizoen weer zoveel dominantie van Red Bull te zien? Nee. Het circuit van Bahrein zat de RB19 als gegoten en het is afwachten of het verschil met de concurrentie er ook op andere type circuits is. Daarbij kende Verstappen allesbehalve een goede voorbereiding. De Nederlander kampte afgelopen week met buikgriep.

Voorspelling TOTO

Op basis van de eerste race mogen we alvast de voorzichtige conclusie trekken dat we de concurrentie voor Red Bull niet in het kamp van Mercedes hoeven te zoeken. Net als vorig jaar lijken de Britten geen competitieve auto te hebben ontwikkeld. Ferrari was in Bahrein best of the rest, tot de motor van Leclerc het begaf. Verrassend was natuurlijk de podiumplaats van Fernando Alonso, al waren er in het testweekend en in de vrije trainingen al duidelijke aanwijzingen dat het met de snelheid van de Aston Martin wel goed zit. Na één race zijn er verhoudingen zichtbaar, maar die kunnen na Saoedi-Arabië net zo goed weer in de prullenbak belanden. Ferrari zal willen profiteren van de ziekte van Verstappen, maar als onze landgenoot inderdaad fysieke problemen kampt dan zullen de Italianen eerst ook nog met Perez af moeten rekenen.

Speel het hele weekend

Bij TOTO begint de actie al op vrijdag! Inzetten op de Grand Prix van Bahrein is niet alleen mogelijk op de race, maar ook op alle sessies. Inclusief de vrije trainingen!

BEKIJK ALLE WEDOPTIES

 

BEKIJK DE MAX VERSTAPPEN SPECIALS

 

Weersverwachting

Met een regenrace hoeven we in Saoedi-Arabië natuurlijk geen rekening mee te houden. De kans op een spatje regen is nihil. Het hele weekend krijgen de coureurs te maken met temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Tijdens de race op zondag is de verwachting dat het kwik zo rond de 25 graden zal schommelen.

Waar kun je de GP Saoedi-Arabië zien op tv?

De Grand Prix van Saoedi-Arabië is zondag 19 maart vanaf 18.00 uur live te zien op streamingsdienst Viaplay.

SPEEL NU MEE

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Foto: ProShots