Zondag 16 september start de elfde editie van de Grand Prix van Singapore. Deze wedstrijd wordt verreden op het Marina Bay-circuit in het centrum van de kleine Aziatische stadsstaat. Na een frustrerend einde van de Grand Prix van Italië zal Max Verstappen uitkijken naar het krappe en bochtige parcours in Singapore. In zijn Red Bull-bolide maakt onze landgenoot hier namelijk eindelijk weer eens een goede kans op een podiumplek.

Onze voorspelling

  1. Sebastian Vettel
  2. Max Verstappen
  3. Lewis Hamilton
Wie wint volgens jou de GP van Singapore?

Ferrari laat dit seizoen race na race zien dat ze Mercedes op steeds meer aspecten voorbij aan het streven zijn. Hoewel Lewis Hamilton nog altijd de leider is in de WK-stand heeft Ferrari, zeker op een bochtig circuit, de snelste auto. Sebastian Vettel en zijn team Ferrari maken echter meer fouten en daarom staat de Duitser nu dertig punten achter op zijn Britse rivaal. Als hij nu geen steekjes laat vallen, is onze voorspelling dat Vettel wint in Singapore. Verstappen kan met zijn Red Bull-wagen de tweede plek pakken dankzij zijn uitstekende vorm. En Hamilton is altijd goed genoeg voor een podiumplaats.

Het circuit

Het Marina Bay-circuit ligt aan het water in het centrum van de stad Singapore. Omdat het een stratencircuit is, hebben de coureurs weinig ruimte om uit te wijken wanneer ze foutjes maken of elkaar lichtjes aantikken. De muren, die een groot gedeelte van het parcours heeft, komen dan snel gevaarlijk dichtbij. Het circuit is verder behoorlijk nauw, waardoor inhalen erg lastig kan zijn. De baan is in totaal ruim 5 kilometer lang en heeft 23 bochten. Dat geeft aan dat er maar weinig lange rechte stukken zijn waar de topsnelheid het verschil kan maken. Het bochtenwerk en de downforce van de bolides is hier cruciaal om een goed resultaat neer te zetten.

Lewis Hamilton Singapore - Toto

Vorig jaar was Lewis Hamilton de beste op het circuit van Singapore.

Bloedvorm Hamilton

Hamilton won drie van de laatste vijf races en pakte bij de andere twee de tweede positie. De Mercedes-coureur is kortom in bloedvorm. Wat wel duidelijk werd in bijvoorbeeld Monaco, is dat Mercedes het voornamelijk moet hebben van de hoge topsnelheid en van het gigantische vermogen van hun krachtbron. Daarom zijn ze in Singapore niet in het voordeel. Hoewel Hamilton de minste fouten maakt van alle coureurs kan hij, wanneer alles bij zijn concurrenten nu wel eens goed gaat, net niet de ‘race pace’ halen die nodig is om te winnen.

Vettel kan dat met zijn Ferrari wel. In de Grand Prix van België was hij te snel voor Hamilton, maar in Ferrari’s thuisrace in Italië werd de viervoudig wereldkampioen pijnlijk vierde na een kleine botsing in het begin van de wedstrijd. Toch is de snelheid bij de rode renstal uitstekend en kunnen ze zeker op circuits met wat meer bochtige secties Mercedes kloppen. Het is voor Vettel dan uiteraard wel zaak om met volle concentratie te rijden en geen enkel steekje te laten vallen.

Podium lonkt voor Verstappen

Verstappen doet het uitstekend als je kijkt naar het materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft. Red Bull kan op de rechte stukken niet tippen aan Mercedes en Ferrari, maar toch werd de jonge Nederlander derde op het snelle parcours in België en finishte hij ook als derde in Italië. Bij die laatste race kreeg hij een tijdstraf, vanwege het hinderen van Valtteri Bottas, waardoor Verstappen officieel als vijfde werd geklasseerd. Dit doet echter weinig af aan zijn prestaties die uitstekend te noemen zijn. Wanneer er minder rechte stukken zijn, zoals in Singapore, kunnen maar weinig mannen tippen aan Verstappen en Red Bull. Het is zaak om de auto heel te houden en rustig te blijven en dan ligt een podiumplek in de lijn der verwachting. Op de vergelijkbare baan in Monaco was teamgenoot Daniel Ricciardo de snelste, maar de Australiër viel vier keer uit in de laatste zes races. Daarom zal Verstappen het gaan doen voor Red Bull in Singapore.

Onze wedtips

Wij zetten in op Vettel voor de winst en wedden daarnaast dat Verstappen head-2-head wint van Hamilton.

Winst voor Vettel > 2.20

Verstappen wint Head-2-Head van Hamilton > 1.89

Benieuwd naar alle andere wedopties? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.