Het onklopbaar geachte Mercedes kreeg tijdens de tweede race op Silverstone bij de 70th Anniversary Grand Prix een veeg om de oren van Max Verstappen. De Nederlander en zijn Red Bull-team waren Mercedes te slim af en profiteerden optimaal van de lastige omstandigheden. Kunnen ze dit herhalen tijdens de Grand Prix van Spanje

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Mercedes leek vrij probleemloos alle races te gaan winnen dit seizoen. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas deelden in Oostenrijk (twee keer), Hongarije en Groot-Brittannië de lakens uit. De reprise op Silverstone liet gelukkig, voor met name de Nederlandse racefans, een ander beeld zien. Door een slimme tactiek, uitstekend bandenmanagement en het aanpassen aan externe factoren doorbrak Verstappen de hegemonie.

Het circuit

Het Circuit de Barcelona-Catalunya ligt ondanks de naam een goede 30 kilometer buiten de Catalaanse hoofdstad bij het stadje Montmelo. De GP van Spanje is sinds 1991 onlosmakelijk met dit circuit verbonden. Het parcours is 4,665 km lang en moet 66 keer worden rondgereden. Daniel Ricciardo zette in 2018 het ronderecord neer, maar wordt dit jaar waarschijnlijk verbroken.

De zestien bochten zijn een aardige aanslag op de banden, zeker door de hoge snelheid waarmee vele van deze bochten kunnen worden genomen. Lastig zijn ook de paar stop-en-go stukjes en de blinde bochten door hoogteverschillen op het circuit. Inhalen is niet eenvoudig op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Twee DRS-zones moeten hierbij helpen.

Circuit de Barcelona-Catalunya

F1-teams testen hun auto jaarlijks op Circuit de Barcelona-Catalunya, dus kennen het parcours door en door.

Lering trekken

De karakteristieken van het parcours in Spanje komen aardig overeen met Silverstone. Vreemd genoeg is dit jaar ook het weer tijdens beide GP’s ongeveer gelijk. De omstandigheden van zondag de 16e zijn kortom vergelijkbaar met die van de 70th Anniversary GP. Vorig raceweekend was Mercedes hier duidelijk niet klaar voor, en hadden ze de slijtage van de banden niet onder controle.

Als er echter één ding is dat Mercedes heeft bewezen de afgelopen jaren is dat ze zich razendsnel kunnen aanpassen. De problemen van vorig weekend zijn ongetwijfeld grondig onderzocht. De lering die ze hieruit trekken zorgt, in combinatie met het feit dat Mercedes gewoonweg de beste auto heeft dit jaar, ervoor dat Hamilton en Bottas alsnog onze grote favorieten zijn.

Hamilton won de GP van Spanje vier keer en heeft daarom de beste papieren. Hij lijkt tevens de voorkeur boven Bottas te krijgen binnen het team.

Weer trucje Red Bull?

Wie niet snel is, moet slim zijn. Red Bull Racing was de concurrentie duidelijk een stapje voor bij de 70th Anniversary GP. Ondanks minder vermogen van de auto konden ze door een fantastische bandenstrategie en verstandig rijden de Zilverpijlen verslaan.

Nu ze dit trucje eenmaal hebben ontplooid is het de vraag of er nog een toegift inzit onder de vergelijkbare omstandigheden in de GP van Spanje. Dat Verstappen puur op kwaliteit Mercedes kan verslaan wisten we al, maar door de intrinsiek mindere auto begint hij dit seizoen altijd met een achterstand. Dit goedmaken zal een hele kluif worden. We zien hem daarom normaliter als derde eindigen.

Mercedes - TOTO

Kunnen de Mercedes-coureurs Max Verstappen wel voorblijven in Spanje?

Leclerc best-of-the-rest

Achter de Mercedes-mannen en Verstappen doet Leclerc het stiekem best goed dit seizoen. Ferrari is geen dominant team in 2020, maar de jonge Monegask pakt zijn punten. Hij staat vierde in de stand om de wereldtitel. We zien hem op het Circuit de Barcelona-Catalunya opnieuw in de top zes finishen.

TOTO voorspelling

Hamilton pakt zijn vijfde winst in de GP Spanje. Verstappen finisht ‘gewoon’ als derde. Leclerc pakt een plek in de top zes.

Wedtips

Hamilton wint race > 1.50

Bottas pakt pole > 3.00

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.