Een week na het spektakelstuk op Monza is het Formule-1 circus een paar honderd kilometer zuidelijker neergestreken in Italië voor de Grand Prix van Toscane. Kunnen we bij deze nieuwe race weer een onverwacht podium verwachten, of zijn het toch de gevestigde namen die het gaan doen op het circuit van Mugello?

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Valtteri Bottas
  3. Max Verstappen
Wie wint volgens jou deze race?

Een podium met Pierre Gasly, Carlos Sainz en Lance Stroll. Nee, de Grand Prix van Italië werd vorige week absoluut niet de saaie en voorspelbare race die van tevoren verwacht mocht worden. Een zware crash van Charles Leclerc zette de wedstrijd volledig op zijn kop en resulteerde uiteindelijk in een van de meest memorabele races van de laatste tien jaar. Voor het eerst sinds 2012 ontbraken Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing op het podium.

Podium GP Monza - TOTO

Wie had dat gedacht, een podium met van links naar rechts Carlos Sainz, Pierre Gasly en Lance Stroll na de GP van Italië

Debuut Mugello

Een week later krijgen de topteams dus alweer een herkansing. Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 is het circuit van Mugello het decor van een grand prix. Om de kalender in dit bijzondere jaar te kunnen vullen kwam het circuit in Toscane in beeld bij de FIA. Helemaal onbekend in de koningsklasse van de autosport is het Mugello niet; het is de thuisbasis van Ferrari. Daarnaast is de Toscaanse baan al jaren een vertrouwd gezicht in de MotoGP. Na Pescara (1957), Monza en Imola (beide nog altijd op de kalender) wordt Mugello het vierde Italiaanse circuit waar een grote prijs gehouden wordt.

Het circuit

Net als het circuit van Monza is ook Mugello een baan waar topsnelheid van groot belang is. Wel zit er wat meer variatie in. Het circuit in Toscane is 5.245 kilometer lang en telt veertien bochten. Het start-finish gedeelte is lang, wat teams met een sterke motor de kans geeft relatief eenvoudig een inhaalslag te slaan. De bochten zijn vrijwel allemaal snel te noemen, maar spelen een grotere rol dan op Monza. Daarbij komt dat de heuvels van Toscane voor aardig wat hoogteverschillen op het parcours zorgen.

Circuit Mugello - TOTO

Het circuit van Mugello is vooral bekend van de races in de MotoGP en maakt zondag zijn debuut in de Formule 1

Ferrari’s 1000e

Dat de GP van Toscane op deze plek in de kalender van 2020 is geplaatst, is niet toevallig. De thuisbasis van Ferrari is namelijk gastheer van de 1000e grand prix van de beroemde renstal. Een fantastische mijlpaal die gevierd moet worden, maar veel redenen voor feestjes hebben ze bij Ferrari niet. Vorige week beleefde de rode brigade een nieuw dieptepunt in een seizoen waarin de dompers zich toch al opstapelen. Sebastian Vettel viel op zaterdag al in Q1 af tijdens de kwalificatie en in ronde zeven op de achttiende plaats toen hij met een kapotte remleiding de eerste uitvaller werd. In ronde 27 zorgde Leclerc met een zware klapper voor de rode vlag én voor een dubbele nul voor het team van Ferrari.

Afwachten voor Verstappen

Ook voor Max Verstappen was de Grand Prix van Italië er (weer) eentje om snel te vergeten. Onze landgenoot viel vlak na de herstart na Leclerc’s crash met een elektronisch probleem uit. Het was het einde van een teleurstellend weekend, waarin Verstappen geen moment aanspraak op een topklassering kon maken. Opnieuw dus geen succes van de Nederlander op Monza, waar zijn beste resultaat slechts een vijfde plaats is. Of op Mugello wel een podiumplaats tot de mogelijkheden behoort, is afwachten. Het snelle karakter van het circuit is in Verstappens nadeel, maar er wordt in Toscane ook veel van de banden gevraagd.

Wedtips TOTO

Nee, een uitslag als vorige week zien we niet zo snel weer gebeuren. Zonder de crash van Leclerc had Lewis Hamilton vorige week fluitend naar de overwinning gereden. Mugello mag dan voor alle teams en coureurs redelijk onbekend zijn, Mercedes heeft de rest van het seizoen aangetoond erg dominant te zijn en zullen ook in Toscane weer het te kloppen team zijn. Wellicht dat Verstappen met zijn betere bandenmanagement het Hamilton en Bottas moeilijk kan maken, maar wij verwachten dat er niet meer dan de derde plek in zit voor onze landgenoot.

Hamilton wint > 1.40

Snelste raceronde Bottas > 2.20

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

ZET IN EN WIN HOE WERKT HET?

Wat vind je van deze voorbeschouwing?