De achttiende Grand Prix van 2018 staat zondag op het programma in Austin, Texas. Lewis Hamilton heeft momenteel een voorsprong van 67 punten op Sebastian Vettel in de strijd om de wereldtitel. Na de Grand Prix van de Verenigde Staten zijn er nog maximaal 75 punten te winnen. Als Hamilton dus zeven of meer punten uitloopt op Vettel in Austin, dan heeft de Brit zijn vijfde wereldtitel officieel binnen. Gezien het verleden van Hamilton in Amerika en zijn huidige vorm is dat zeker mogelijk.

Onze voorspelling

  1. Lewis Hamilton
  2. Sebastian Vettel
  3. Valtteri Bottas
Wie wint volgens jou de GP van Japan?

Niemand anders dan Hamilton kan de topfavoriet zijn voor de aankomende Grand Prix. Hij won namelijk vier races op rij en werd bij zes van de laatste acht wedstrijden zelfs eerste. Van de zes races die zijn gehouden op het Circuit of the Americas won Hamilton er vijf. Vettel zal in zijn slipstream doorschuiven naar de tweede plek, zeker omdat hij zijn teleurstelling van de vorige Grand Prix goed zal willen maken. Wij verwachten dat Valtteri Bottas door de snelheid van Mercedes de derde plek pakt.

Het circuit

Het Circuit of the Americas is een vrij nieuw parcours en werd in 2012 voor het eerst gebruikt in de Formule 1. Er zijn in totaal twintig bochten en hierin zit een behoorlijke variatie. Architect Hermann Tilke, die verantwoordelijk is voor het merendeel van de circuits in de Formule 1, heeft zich onder meer laten inspireren door Silverstone. Dit is terug te zien in een meanderende sector met doordraaiende bochten, maar ook in een stuk met meerdere stop-and-go bochten achter elkaar. Op de lange stukken is inhalen goed mogelijk voor de auto’s met genoeg power. Leuk is ook de variatie in hoogte, waardoor de race in Amerika vrijwel altijd aantrekkelijk is om naar te kijken.

Sebastian Vettel - Toto

Kan Sebastian Vettel zich in Austin nog een keer oprichten op de titelrace spannend te houden?

De kanshebbers

Mercedes heeft het weer geflikt dit seizoen. Lange tijd leek Ferrari in de buurt te kunnen blijven, maar in de tweede helft van het seizoen heeft Mercedes orde op zaken gesteld. Het teamspel is uitstekend uitgevoerd en Hamilton is vrijwel foutloos gebleven de laatste acht races. Aan de uitstekende prestaties van Bottas valt ook af te lezen dat de auto van Mercedes op dit moment gewoon beter is dan die van Ferrari. Zelfs als de Fin in dienst moet rijden van zijn teamgenoot pakt hij nog regelmatig een podiumplek.

Vettel zal zich nog één keer willen oprichten om de officiële winst van de titel door Hamilton uit te stellen. Het circuit ligt Ferrari goed en met een goede kwalificatie is er van alles mogelijk voor de Duitser. Hij pakt daarom voor Bottas, die wellicht in moet gaan houden op bepaalde sectoren, de tweede plek in Austin.

Kansen Verstappen

Voor Max Verstappen en Red Bull is het circuit in de Verenigde Staten niet optimaal. De Nederlander zal vooral reikhalzend uitkijken naar de Grand Prix van Mexico van volgende week. In Zuid-Amerika won Verstappen vorig jaar en dat parcours is, mede omdat het op hoogte ligt, meer geschikt voor Red Bull. Een vierde plek in Austin is echter goed mogelijk voor de jonge Nederlander. Verderop in het veld is de strijd tussen Haas en Renault voor de vierde plek in het constructeurskampioenschap nog interessant om in de gaten te houden. Het verschil is momenteel maar acht punten en de resterende races zullen de beide teams de strijd op het scherpst van de snede uitvechten.

Onze voorspelling

Hamilton wint en daar zetten we in op. Met een quotering van 1.50 is het interessant om ook naar andere wedopties te kijken. We hebben enkele voor je op een rijtje gezet:

Hamilton wint > 1.50

Bottas zet snelste raceronde neer > 5.00

Er komt geen Safecy Car-periode > 2.25

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.