Zondag om 17.00 uur Nederlandse tijd vindt de ontknoping plaats van een van de grootste sportevenementen ter wereld: het WK voetbal. In de Russische hoofdstad Moskou strijden Frankrijk en Kroatië om wie zich vier jaar lang wereldkampioen mag noemen. De Fransen gaan op voor hun tweede WK-titel in de geschiedenis, na 1998. Kroatië staat voor het eerst in de eindstrijd van het wereldkampioenschap. De Fransen zijn de favoriet, maar de Kroaten hebben dit toernooi laten zien een ploeg te zijn om zeker rekening mee te houden.

Frankrijk – Kroatië
15/07/2018
17.00 uur, Luzhniki StadiumMoskou

Wereldtitel voor Frankrijk of Kroatië?

 

Voorafgaand aan het 21e WK voetbal werd Brazilië door de Toto-spelers gezien als grootste favoriet om de wereldtitel te pakken. Maar de vijfvoudig wereldkampioen lag er in de kwartfinale al uit door toedoen België. Frankrijk werd daarna door 22 procent van de spelers voorspeld als winnaar. En Les Blues liggen nog steeds op koers om de WK-titel te grijpen. Gezien de selectie die bondscoach Didier Deschamps tot zijn beschikking heeft, is Frankrijk bijna ‘verplicht’ om het WK te winnen. In elke linie kan hij spelers van absolute wereldklasse opstellen. Kylian Mbappé steekt daarbovenuit. De nog maar 19-jarige aanvaller van Paris-Saint Germain toont met zijn snelheid, techniek en spelinzicht aan dat hij zomaar eens in de voetsporen van wereldsterren als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi kan treden. Mbappé bezorgde Frankrijk in de groepsfase de zege tegen Peru door als enige te scoren in die wedstrijd. Ook in achtste finale tegen Argentinië was hij goud waard met twee goals. In de kwart- en halve finale scoorde Mbappé niet, maar jaagde hij de verdedigers wel de stuipen op het lijf. Antoine Griezmann, op het EK van 2016 nog de grote man, staat dit toernooi in de schaduw van Mbappé maar maakte toch ook al drie doelpunten. Het is een spitsenkoppel waar elk land jaloers op is.

Kritiek

Ondanks dat Frankrijk de finale heeft gehaald, wordt het team niet geroemd vanwege het vertoonde spel, wat erg zakelijk is. De Fransen zouden gezien het spelersmateriaal veel aantrekkelijker voetbal moeten spelen, is de kritiek. Maar niemand is Frankrijk maalt erom, want effectief is het des te meer. De Haantjes schakelden achtereenvolgens toplanden Argentinië, Uruguay en België uit. Alleen al op basis daarvan is Frankrijk de favoriet.

Veel verlengingen

De weg van Kroatië naar de WK-finale was er een met de nodige hobbels. De poule kwam het eenvoudig door met negen punten uit drie duels. In de knock-out fase had de nummer drie van het WK van 1998 twee keer een strafschoppenserie nodig om de volgende ronde te bereiken (achtste finale Denemarken en kwartfinale Rusland). De halve eindstrijd tegen Engeland werd ook niet beslist in reguliere speeltijd. Dankzij een goal van Mario Mandzukic in de verlenging plaatste Kroatië zich voor het eerst in de historie voor een WK-finale. In totaal speelde Frankrijk dit WK negentig minuten minder dan de Kroaten. Het zou in de finale een rol van betekenis kunnen spelen; de vermoeidheid van Kroatië. Echter, zij boorden in de tweede helft tegen Engeland nieuwe krachten aan, waardoor het elftal toch energiek en fris oogde. En vergeet niet, de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic bulkt van de kwaliteit met mannen als Luka Modric, Ivan Rakitic en Ivan Perisic. Het is een generatie spelers die eigenlijk een grote prijs verdient. Dit is dus de ultieme kans. Maar om Frankrijk te verslaan, moet Kroatië van hele hoge huizen komen én fris en fit zijn. Onze voorspelling is dan ook dat de Fransen zegevieren.

Onze wedtips

Frankrijk wint na verlening > 8.50

Mbappé scoort meer dan Kroatië > 5.00

Er wordt exact twee keer gescoord > 3.09

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.