Na een uitstapje naar oktober is de Giro d’Italia dit seizoen weer gewoon de eerste grote ronde van het jaar. Wie wordt de opvolger van Tao Geoghegan Hart? TOTO Extra zet de kanshebbers voor de eindzege op een rijtje!

Quoteringen TOTO

  1. Egan Bernal > 3.80
  2. Simon Yates > 4.10
  3. Remco Evenepoel > 4.65
  4. Emanuel Buchmann > 12.75
  5. Aleksandr Vlasov > 14.50
Bekijk alle wedopties voor de Giro!

Om te kijken wie de favorieten zijn, moeten we eerst het parcours onder de loep nemen. Na een proloog in Turijn trekt het peloton zuidwaarts om halverwege het land weer om te keren en uiteindelijk te finishen in Milaan. Er zijn zeven bergetappes, zes heuveletappes, zes vlakke ritten en naast de proloog is er nog een langere tijdrit: de slotetappe in Milaan. Er zijn twaalf beklimmingen van de hoogste categorie en zeven keer ligt de finish bergop. Wie de 104e editie van de Giro d’Italia wil winnen, doet er in ieder geval goed aan zijn beste klimmersbenen mee te nemen!

Oud-winnaars grote ronde topfavoriet

Titelverdediger Geoghegan Hart staat zaterdag niet aan de start in Turijn. Zijn ploeg INEOS Grenadiers gaat met de Tourwinnaar van 2019 Egan Bernal proberen voor het tweede jaar op rij de Giro te winnen. Naast Bernal staat er met Adam Yates nog één renner aan de start die in zijn carrière een grote ronde wist te winnen. De Brit van Team BikeExchange was in 2018 de sterkste in de Vuelta. Er zijn uiteraard veel meer kapers op de kust, maar het feit dat beide coureurs al eens een grote ronde op hun naam wisten te schrijven, maakt van hen de topfavorieten voor deze Giro d’Italia.

Evenepoel maakt debuut en rentree

Achter Bernal en Yates is het vooral uitkijken naar de prestaties van Remco Evenepoel. Het grote Belgische talent maakt zijn debuut in een grote ronde. En tegelijk is het ook zijn eerste koers sinds 15 augustus vorig jaar, de dag waarop hij in de Ronde van Lombardije zwaar ten val kwam en uit een ravijn getakeld moest worden. Het is dus gissen naar zijn vorm, maar op basis van zijn enorme potentie en zijn indrukwekkende staat van dienst in zijn nog jonge loopbaan is Evenepoel ook na driekwart jaar revalidatie meteen een kanshebber voor de eindzege.

Andere kanshebbers

En wie zijn dan die andere kapers op de kust? Mocht Evenepoel niet met de besten mee kunnen, dan heeft Deceuninck-Quick Step met Joao Almeida nog een ijzer in het vuur. De Portugees werd vorig jaar vierde. Emanuel Buchmann is de kopman bij BORA-hansgrohe. De Duitser eindigde twee jaar geleden net buiten het podium in de Tour de France. Astana speelt de kaart van Aleksander Vlasov. De Rus schuurt al enkele jaren tegen de absolute top en lijkt dit jaar een stap in de goede richting te hebben gezet. Bij EF Education hebben ze de nummer drie van de Vuelta van vorig jaar in huis, Hugh Carthy, en bij Bahrain-Victorius rekenen ze op Mikel Landa. De Spanjaard stond in 2015 al eens als derde op het podium van de Giro en werd vorig jaar vierde in de Tour de France.

Outsiders

Een mooie groep favorieten dus, maar de voorbije jaren leren dat de winnaar in de Giro niet altijd tussen de grote kanshebbers moet worden gezocht. Geoghegan Hart ging als knecht van Geraint Thomas van start en een jaar eerder was Richard Carapaz vooraf niet de kopman bij Movistar. Een vergelijkbaar scenario zou wel eens op Pavel Sivakov van toepassing kunnen zijn. De Rus begint weliswaar als mede-kopman naast Bernal aan de koers, maar zal naar verwachting pas uitgespeeld worden als de Colombiaan in de problemen komt. Jay Hindley is op basis van zijn verrassende tweede plaats vorig jaar uiteraard kanshebber, maar we zien de jonge coureur van Team DSM die prestatie in dit deelnemersveld niet snel herhalen. Verder kunnen Vicenzo Nibali, Marc Soler, George Bennett, Dan Martin en Pello Bilbao allemaal top 10 rijden, maar of ze ook mee kunnen strijden voor de eindzege?

Voorspelling TOTO

Egan Bernal zien wij als de te kloppen man deze Giro. Maar het feit dat de Colombiaan volgens zijn ploeg het kopmanschap moet delen met Pavel Sivakov, roept vraagtekens op. Het zou erop kunnen wijzen dat Bernal nog altijd niet 100% verlost is van zijn rugklachten, die hem ook in de Tour de France al parten speelden. Wij gaan daarom voor winst van Simon Yates.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.