De Giro d’Italia werd in 2017 eindelijk weer eens gewonnen door een Nederlander. Tom Dumoulin wist vorig jaar zijn titel niet te prolongeren, maar kon wel knap tweede worden in zowel de Ronde van Italië als de Tour de France. Dit jaar richt hij in eerst instantie zijn pijlen op de Italiaanse rittenkoers. Zaterdag 11 mei gaat de Giro d’Italia van 2019 in Bologna van start met een tijdrit. Kan Dumoulin direct de macht grijpen en het roze vasthouden tot aan de finish drie weken later in Verona?

Ideaal parcours klimmende tijdrijders

In de Tour de France worden er steeds minder tijdritkilometers in het parcours opgenomen en krijgen sprinters en de pure klimmers vaak hun kans. In de Giro d’Italia van 2019 zijn het drie tijdritten die van grote invloed kunnen zijn op de einduitslag. Op zaterdag 11 mei is de start en finish van een acht kilometer lange klimtijdrit in Bologna. Op zondag 19 mei volgt nog eens 34,8 kilometer tegen de klok en de afsluitende rit op zondag 2 juni is eveneens een tijdrit. Aan de finish in het amfitheater van Verona zal dan bekend worden wie de opvolger gaat worden van de afwezige Chris Froome.

Naast een goede tijdrit moet de eindwinnaar van de roze trui natuurlijk ook goede klimbenen hebben. In de tweede en derde week van de Giro worden de Alpen doorkruist en moet onder andere de iconische Mortirolo worden bedwongen. Rit twintig kan het klassement nog omgooien. Deze laatste bergetappe voert het peloton onder meer over:

 • Cima Campo (18 kilometer met gemiddeld 6% stijging)
 • Passo Manghen (18,9 kilometer à 7,6%)
 • Passo Rolle (20,6 kilometer tegen 4,7%)

Matig seizoen Dumoulin

Dumoulin is één van de topfavorieten om de Giro te winnen. De Nederlander werd in 2017 eerste en in 2018 tweede. Zeker nu Froome er niet bij is, lijkt Dumoulin de uitgesproken favoriet, door zijn uitstekende capaciteiten als tijdrijder. Dit jaar wil het nog niet echt vlotten bij de Limburger. In de UEA Tour werd hij zesde en bergop meermaals gelost. In de Tirreno-Adriatico was de vierde stek ook niet indrukwekkend. De 50e plaats in Luik-Bastenaken-Luik was zelfs onder niveau. De supercompensatie van de hoogtestage had hopelijk nog even tijd nodig om in werking te treden. Als de vorm op tijd aanwezig is, kunnen namelijk weinig mensen Dumoulin kloppen.

Primoz Roglic - Toto

Favoriet Primoz Roglic won eerder deze maand de Ronde van Romandië.

Roglic oppermachtig in rittenkoersen 

De Sloveen Roglic is wél iemand die Dumoulin te snel af kan zijn, in zowel de tijdrit als bergop. De kopman van de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg reed dit jaar drie rittenkoersen van één week. Hij won daarin vijf etappes en alle drie keren het eindklassement. In de UAE Tour en de Tirreno-Adriatico eindigde hij voor Dumoulin. Roglic is een gepatenteerd tijdrijder die ook bergop zijn mannetje staat, maar in een drieweekse ronde eindigde hij nooit hoger dan vierde plek. Het valt te bezien of de Sloveen niet te vroeg heeft gepiekt en of drie weken koersen niet te lang voor hem is.

Yates wil eerherstel

Simon Yates, niet te verwarren met zijn tweelingbroer Adam, leek vorig jaar op weg naar de eindzege in de Giro d’Italia. De Brit won maar liefst drie etappes en van de zesde tot en met de achttiende etappe reed hij in de roze leiderstrui. Toen bleek dat de Giro net drie dagen te lang duurde voor Simon Yates. Na zijn instorting eindige hij uiteindelijk als 21e. In de Vuelta a España van 2018 liet hij zien wel degelijk een grote rittenkoers te kunnen winnen. Als Simon Yates iets beter weet te doseren deze Giro kan hij zeker aanspraak maken op de eindoverwinning.

Uitdagers Dumoulin, Roglic en Yates

Naast deze drie topfavorieten zijn er nog legio andere kandidaten die ver kunnen komen in het klassement. Hoewel Alejandro Valverde en Egan Bernal af hebben moeten zeggen door blessures, blijven onder anderen deze toprenners nog over:

 • Miguel Angel Lopez
 • Vincenzo Nibali
 • Ion Izagirre
 • Mikel Landa
 • Ilnur Zakarin
 • Richard Carapaz
 • Bob Jungels

Vooral Lopez en Nibali kunnen het de drie favorieten lastig maken, maar ze staan iets lager in de pikorde door onder meer de mindere tijdritcapaciteiten en prestaties tot nu toe dit seizoen.

Elia Viviani - Toto

Elia Viviani won vorig jaar vier ritten in de Giro.

Sprinters gaan voor dagsucces

Natuurlijk draait het niet alleen om de eindoverwinning. Ook op dagsucces kan volop worden ingezet. Voor sprinters zijn er maximaal zes grote kansen om een etappezege binnen te halen. De voornaamste kanshebbers op één of meer zeges zijn:

 • Elia Viviani: won eerder vijf etappes in de Giro en kwam dit jaar al bij vijf koersen als eerste over de streep.
 • Fernando Gaviria: viervoudig ritwinnaar in de Giro. Dit jaar drie overwinningen achter zijn naam.
 • Pascal Ackermann: Duits kampioen en debutant in de Giro. Dit jaar al drie keer de snelste.
 • Caleb Ewan: won in 2017 één etappe in Giro. Ook drie overwinningen tot nu toe in 2019.

Onze voorspelling

 1. Tom Dumoulin
 2. Primoz Roglic
 3. Simon Yates

Dumoulin heeft zich optimaal voor kunnen bereiden op deze Giro en het parcours ligt hem het beste van alle renners. Hij heeft zich bewezen in drieweekse rittenkoersen en heeft een degelijke ploeg ter ondersteuning. Roglic is al lange tijd in vorm en het is de vraag of hij dit nog eens drie weken vol kan houden. Yates zal in de tijdritten tekortkomen en kan de angst hebben voor een nieuwe instorting en daardoor wat onbevangenheid missen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.