In tegenstelling tot bij de vrouwen zien we bij de mannen geen verrassende namen in de halve finales van de US Open, hoewel Roger Federer natuurlijk vroegtijdig werd uitgeschakeld. Nummer één van de wereld én titelverdediger Rafael Nadal kruist de degens met de nummer drie: Juan Martín del Potro. Tweevoudig winnaar Novak Djokovic treft in de andere halve eindstrijd de Japanner Kei Nishikori, in 2014 verliezend finalist. Wie mogen zich zondag gaan opmaken voor de finale van het laatste Grand Slam-toernooi van 2018?

Nadal – Del Potro (7 september 22.00 uur NL-tijd)

De als eerste geplaatste Rafael Nadal is in New York op jacht naar zijn derde eindzege. De route daarnaar verloopt niet zonder slag of stoot. In de derde en vierde ronde had de nummer één van de plaatsingslijst vier sets nodig om respectievelijk Karen Khachanov en Nikoloz Basilashvili van zich af te schudden. In de kwartfinale kroop Nadal door het oog van de naald tegen Dominic Thiem. Via een bloedstollende vijfsetter (7-5 laatste set tiebreak) drong hij door tot de halve finale. Nadal heeft in de snikhete Amerikaanse hoofdstad dus al veel van zichzelf moeten vragen. Wat dat betreft komt Juan Martín del Potro er een stuk beter af. De Argentijn won al z’n wedstrijden in straight sets, op de kwartfinale tegen John Isner na. Dat zou in deze partij zomaar eens de doorslag kunnen geven. Voor Del Porto de ideale mogelijkheid om Nadal na ruim twee jaar weer een keer te verslaan. Dat laatste keer dat dat gebeurde, was in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio. Vorig jaar stonden de Spanjaard en de Argentijn ook tegenover elkaar op de US Open. Ook toen in de halve finale. Destijds won Nadal in vier sets. Het was één van zijn twaalf overwinningen in zeventien wedstrijden tegen Del Potro.

Onze voorspelling

Del Potro wint > 2.20

Novak Djokovic - Toto

Novak Djokovic is in New York op jacht naar z’n derde titel.

Nishikori – Djokovic (na Nadal – Del Potro)

Waar velen Roger Federer in de halve finale hadden verwacht, zien we daar opeens Kei Nishikori. Zo ‘opeens’ is dat echter niet. De US Open is voor de nummer negentien van de wereld zijn favoriete Grand Slam-toernooi. In 2014 reikte hij dus tot de finale (die hij verloor van Marin Cilic). Twee jaar later strandde de Japanner in de halve finale. Op de andere Grand Slams kwam Nishikori nooit zover. Hij glipte tot nu toe vrij makkelijk door het toernooi heen. Alleen in de kwartfinale werd Nishikori flink op de proef gesteld door zijn bedwinger van 2014, Cilic. De Japanner nam revanche voor die verloren finale door in vijf sets te winnen.

Tegenstander Novak Djokovic etaleert de laatste maanden weer grootse vorm. Hij won Wimbledon voor de vierde keer en veroverde ook de titel in Cincinatti, een van de voorbereidingstoernooien op de US Open. De Serviër had wel wat opstartproblemen in New York. Hij kwam de eerste twee rondes door na vier sets. Daarna reeg hij achtereenvolgens Richard Gasquet, João Sousa en John Millman aan de zegekar. Met name in die laatste twee wedstrijden werd Djokovic niet echt het vuur aan de schenen gelegd. Dat zal tegen Nishikori wat meer gebeuren, maar wij verwachten niet dat de Japanner het de nummer zes van de wereld echt lastig kan maken. Ze speelden al achttien keer eerder tegen elkaar en slechts twee keer won Nishikori. De laatste keer was in 2014. Saillant detail: dat gebeurde toen ook in de halve finale van de US Open.

Onze voorspelling

Djokovic wint met 3-1 in sets > 3.20

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.