Het is crisis bij Ajax. De Amsterdammers zijn het helemaal kwijt en stapelen nederlaag op nederlaag. Zaterdag wacht de uitwedstrijd bij Heerenveen. Op papier altijd een lastig duel, al heeft Ajax al 11 jaar niet verloren in Friesland. Herpakt de ploeg van Erik ten Hag zich, of lijdt het opnieuw puntenverlies?

sc Heerenveen – Ajax
Eredivisie
8 maart 2020
20.45 uur, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

Bekijk alle wedopties

Binnen een tijdsbestek van nog geen twee weken verspeelde Ajax de kans op twee prijzen én een voorsprong van zes punten in de competitie. In de Europa League was er de pijnlijke uitschakeling tegen Getafe en afgelopen woensdag versperde FC Utrecht de weg naar de finale van de TOTO KNVB Beker. Tussendoor verloren de Amsterdammers in de Eredivisie bij Heracles en was AZ veel te sterk voor de regerend landskampioen. Niet alleen de resultaten vallen tegen. Ook het spel van de ploeg van trainer Erik ten Hag is ver beneden peil. In de uitwedstrijd tegen Getafe noteerde Ajax zelfs geen enkele doelpoging tussen de palen. Thuis scoorde het weliswaar twee keer, maar had het geluk dat de Spanjaarden drie keer het aluminium troffen. En tegen AZ was het aan keeper André Onana te danken dat een oorwassing werd voorkomen. De twee doelpunten tegen Getafe waren de enige treffers in de laatste vijf wedstrijden voor de Amsterdammers. Een ongekende droogte voor de ploeg die vorig kalenderjaar een recordaantal doelpunten wist te produceren.

Donny van de Beek - TOTO

Een balende Donny van de Beek na de wedstrijd tegen FC Utrecht; geen nieuwe dubbel voor de middenvelder en zijn ploeg

Enorme inzinking

Het verval bij Ajax na het zo succesvolle seizoen 2018/2019 en het grootste gedeelte van de eerste seizoenshelft is gigantisch. De kille cijfers zijn vergelijkbaar met de enorme inzinking van PSV eerder dit seizoen. Vijf van de laatste negen competitieduels gingen verloren. Sinds begin december acht nederlagen in alle competities. Waarvan vier in de laatste vijf wedstrijden. Omdat Ajax ondanks de uitschakeling nog wel de return van Getafe wist te winnen, is er geen sprake van een historisch slechte reeks. Ook is het kampioenschap nog altijd binnen bereik. Maar 5 voor 12 is het wel in Amsterdam. Wil het de rust doen laten terugkeren én de titelkansen levend houden, zijn overwinningen noodzakelijk. Te beginnen in Friesland, waar men ongetwijfeld bloed ruikt. De tijd dat Heerenveen-uit als traditioneel lastig gold voor Ajax, is al even geleden. De Friezen zijn al elf seizoenen zonder thuiszege op de Amsterdammers. De laatste vijf edities gingen verloren, met doelcijfers 1 voor en 15 tegen.

Onze voorspelling

Zaterdag krijgt de ploeg van trainer Johnny Jansen een uitgelezen kans om af te rekenen met die negatieve reeks. Voortekenen dat Ajax zich op gaat richten zijn er nauwelijks. Ook tegen FC Utrecht creëerden de Amsterdammers amper kansen en hield het achterin regelmatig open huis. Wij zien Heerenveen Ajax dieper in de problemen duwen en voorspellen nieuw puntenverlies voor de Amsterdammers.

Statistieken

Meer weten over de geschiedenis tussen sc Heerenveen en Ajax? Of benieuwd naar andere feitjes? Klik dan HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?