AZ lijkt de enige club die dit seizoen Ajax kan belagen in de strijd om het landskampioenschap. De Alkmaarders kwamen eind vorig jaar zelfs in punten gelijk met de regerend landskampioen, maar twee wedstrijden later zag de wereld er voor de ploeg van trainer Arne Slot heel anders uit. Komend weekend wacht voor AZ de lastige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. Een nieuwe nederlaag zou wel eens een vroegtijdig einde van de titelrace kunnen betekenen.

sc Heerenveen – AZ
Eredivisie
25 januari 2020
18.30 uur, Abe Lenstra Stadion, Heerenveen

Bekijk alle wedopties!

In december nestelde AZ zich precies halverwege het seizoen naast Ajax aan kop van de Eredivisie. In een rechtstreeks duel deelden de Alkmaarders een gevoelige tik uit aan de provinciegenoot door met 1-0 te winnen en meldde AZ zich als serieuze titelkandidaat. Maar op die zwaarbevochte zege op Ajax volgde in de laatste wedstrijd voor de winterstop een 3-0 nederlaag bij Sparta en bij de hervatting ging het op eigen veld met 1-3 onderuit tegen Willem II. Omdat Ajax wel twee keer won, is het gat tussen uitdager en koploper inmiddels weer zes punten. Als AZ de titelaspiraties niet definitief wil begraven, moet het zaterdag winnen van Heerenveen. En dat is geen vanzelfsprekendheid. In oktober verloor AZ, toen nog spelend in het Cars Jeans Stadion in Den Haag, de thuiswedstrijd tegen de Friezen met 2-4. De laatste jaren voelen de Alkmaarders zich wel thuis in het Abe Lenstra Stadion. De laatste drie keer nam AZ de punten mee naar Noord-Holland.

Calvin Stengs - TOTO

Frustratie bij Calvin Stengs na de verloren wedstrijd tegen Willem II

Kwartfinale TOTO KNVB Beker

Zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen bereikte AZ afgelopen dinsdag de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. TOP Oss, de nummer 17 van de Keuken Kampioen Divisie, werd eenvoudig met 0-2 aan de kant gezet. Ook Heerenveen plaatste zich voor de laatste acht van het bekertoernooi, maar dat kostte aanzienlijk meer kracht. De ploeg van trainer Johnny Janssen kreeg Willem II pas na strafschoppen op de knieën. Daarmee heeft Heerenveen het eerste succesje van 2020 binnen. Vorige week verloren de Friezen bij de herstart van de Eredivisie geflatteerd met 3-1 in de Kuip van Feyenoord. Door de winst op Willem II blijft Heerenveen op twee fronten meestrijden voor Europees voetbal. In de Eredivisie staat het na de nederlaag tegen Feyenoord nu achtste, twee punten achter nummer zeven FC Utrecht. Die zevende plek geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de play-offs. Vorig seizoen eindigde ’t Fean teleurstellend 11e en plaatste het zich niet voor de nacompetitie. De laatste keer dat Heerenveen Europees voetbal veilig stelde was alweer in 2012.

Chidera Ejuke - TOTO

Chidera Ejuke benutte de vijfde en beslissende strafschop voor Heerenveen in de bekerwedstrijd tegen Willem II

Onze voorspelling

AZ reist zaterdag als favoriet voor de overwinning af naar Friesland. Het is de nummer twee van de ranglijst en won dus de laatste drie ontmoetingen in het Abe Lenstra Stadion. Maar hoe gaan de Alkmaarders om met de druk? Een derde nederlaag op rij kan wel eens fataal zijn in de strijd om de landstitel. En hoewel Heerenveen midweeks diep moest gaan, zal het door de winst op Willem II ongetwijfeld een boost hebben gekregen. Toch gaan wij voor een zege voor de Alkmaar Zaanstreek-combinatie, hetzij moeizaam!

Statistieken

Meer feitjes weten over Heerenveen – AZ? Check ze HIER!

Programma Eredivisie Stand Eredivisie

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?