Het is nu een historisch WK voor de Oranje Leeuwinnen. Nog nooit wist Nederland de kwartfinale op een wereldkampioenschap te bereiken. Maar de honger is nog niet gestild. De volgende horde op weg naar de wereldtitel is Italië. Een land dat eind vorige eeuw haar beste periode kende. Een blik werpend op de FIFA-ranking is Nederland favoriet (achtste om vijftiende), maar van onderschatting kan en mag geen sprake zijn.

Italië – Nederland
Kwartfinale WK
29 juni 2019
15.00 uur, Stade du Hainaut, Valenciennes

Bekijk hier alle wedopties!

Discutabele penalty

Dat de Leeuwinnen in de kwartfinale staan, mag een klein wonder genoemd worden. ‘Door het oog van de naald’, ‘voor de poorten van de hel’. Die spreekwoorden vlogen je om de oren nadat Nederland via een discutabele penalty het betere Japan had verslagen in de achtste finale. De wereldkampioen van 2011 kreeg met name in de tweede helft legio kansen, die er echter niet ingingen. Een oude voetbalwijsheid zegt dat de bal er dan wel ingaat aan de andere kant. En zo geschiedde. Vivianne Miedema schoot tegen de arm van een verdediger aan. De scheidsrechter vond het genoeg voor een strafschop, die Lieke Martens binnen tikte. Zij kroonde zich daarmee tot vrouw van de wedstrijd, aangezien ze ook al de 1-0 had gemaakt. De vreugde-uitbarsting na het laatste fluitsignaal was groot bij de Oranjevrouwen. Wel beseffend dat het tegen Italië beter moet. Want het geluk duurt niet voor eeuwig.

Jackie Groenen - Toto

Jackie Groenen was tegen Japan een van de betere speelsters bij Oranje.

Wisselingen?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat bondscoach Sarina Wiegman zaterdag tegen Italië met dezelfde elf gaat beginnen als tegen Japan. Achterin keerde Stefanie van de Gragt terug na een blessure, maar die maakte geen ijzersterke indruk. Dat gold ook voor Merel van Dongen, die tijdens dit WK Kika van Es uit de basis speelde. Mogelijk laat Wiegman Van Es nu wel beginnen en wisselt ze Van der Gragt voor Anouk Dekker. Shanice van de Sanden legde tegen Japan ook geen beste partij op de mat. Lineth Beerensteyn staat de trappelen haar plek over te nemen. De aanvalster krikte tijdens al haar invalbeurten dit WK het spelniveau flink op. Daarnaast is het nog onzeker of Martens kan meedoen tegen Italië. Ze liep een voetblessure op tijdens het juichen na haar winnende 2-1. Het wordt een race tegen de klok.

Italië - Toto

De Italiaanse speelsters bedanken het publiek na de zege op China.

Beste prestatie sinds ’91

De Italiaanse vrouwen zijn er voor het eerst sinds 1999 weer bij op een WK. Vanaf dat toernooi lieten de prestaties van Italië een dalende lijn zien. Voor een WK plaatsen, lukte dus niet. Ook op EK’s kwam Le Azzurre niet verder dan de kwartfinale. In de jaren ’80 en ’90 was Italië, zeker Europees gezien, een grootmacht. Nooit behaalde het een titel, maar in 1993 en 1997 waren de Italiaansen wel verliezend finalist. Ook staat er nog een bronzen EK-medaille op de erelijst en twee vierde plekken. Dit WK werd Italië een in poule geplaatst met onder andere Australië en Brazilië, twee landen die hoger staan op de FIFA-ranking. Maar Italië stootte verrassend als groepswinnaar door naar de achtste finale. Daarin werd met 2-0 afgerekend met China. Slechts één keer eerder bereikte het land de kwartfinale, in 1991. Dat bleek toen ook het eindstation. Daar hopen wij als Nederlanders natuurlijk weer op!

Onze wedtips

Nederland wint > 2.07

Miedema scoort laatste doelpunt > 4.30

Eerste goal valt tussen minuut 31 en 40 > 6.35

Statistieken

Meer weten over Italië – Nederland? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?