Twee befaamde Europese teams die in hetzelfde schuitje zitten. Italië gaat ook niet naar het WK. De Italianen nemen het maandagavond in Turijn op tegen Oranje. Lees hier de voorbeschouwing.

Italië – Nederland
04/06/2018
20.45, Juventus Stadium

Winst voor Italië of Nederland?

Het Nederlands Elftal kwam donderdag in actie tegen Slowakije. Daar liet de ploeg van bondscoach Ronald Koeman duidelijk twee gezichten zien. In de eerste helft kon Oranje totaal geen vuist maken en had de 1-0 achterstand zelfs groter kunnen uitvallen in de eerste helft. De Slowaken kregen de eerste helft alle ruimte en tijd om op te bouwen en rond te spelen tot aan de zestien van Oranje. Dat leidde tot een aantal gevaarlijke momenten. Mede door een zondagsschot van AC Milan-speler Juraj Kucka op de lat bleef het bij 1-0. In de tweede helft liet Nederland duidelijk een ander gezicht zien. Aan de hand van de 30-jarige debutant Ruud Vormer liet Oranje eindelijk zijn tanden zien. Het zette Slowakije vroeg onder druk, wat al snel tot de 1-1 van Quincy Promes leidde. Daarna had de ploeg nog genoeg mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe trekken, maar het bleef bij 1-1. Er was dus een donderspeech van Ronald Koeman in de rust voor nodig om de boel aan de praat te krijgen. Tegen gelouterde teams als Italië krijg je die tijd waarschijnlijk niet.

Italië is er zoals gezegd ook niet bij op het WK in Rusland. Een aderlating voor elke voetballiefhebber. De ploeg speelt altijd met veel Zuid-Europese passie en komt meestal ook ver op een eindtoernooi, maar is er dus nu voor het eerst sinds 1958 niet bij. Twee weken geleden werd in de vorm van Roberto Mancini de nieuwe bondscoach gepresenteerd. Mancini werd weggeplukt bij Zenit St. Petersburg en moet de Italianen naar het EK van 2020 leiden. Mancini is bij de nationale ploeg de opvolger van Giampiero Ventura, die in november werd ontslagen na het debacle tegen Zweden. De Italianen spelen nu een serie van drie oefenwedstrijden. Eind mei trof het Saudi-Arabië en won het met 2-1. Mede door een goal van Mario Balotelli, die zijn rentree maakte bij de Azzurri.

De laatste keer dat Nederland van Italië wist te winnen was op het EK in 2008. Toen speelde Oranje de Italianen met 3-0 van de mat. Van de daaropvolgende vier duels gingen er twee verloren en twee keer werd er gelijkgespeeld.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Speel Bewust - Toto