Traditiegetrouw wordt het Nederlandse voetbalseizoen afgetrapt met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Zaterdag staan landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord tegenover elkaar in het Philips Stadion in Eindhoven. Beide clubs zullen er niet van wakker liggen mochten ze deze prijs niet in de wacht slepen. Maar zodra om 18.00 uur het fluitsignaal klinkt, zijn PSV en Feyenoord eerzuchtig genoeg om de Johan Cruijff Schaal wel te winnen. Je gaat bovendien met een goed gevoel het nieuwe seizoen in. Toto Extra blikt vooruit.

PSV – Feyenoord
4 augustus 2018
18.00 uur, Philips Stadion, Eindhoven

Wint PSV of Feyenoord de Johan Cruijff Schaal?

 

Afgelopen seizoen mocht PSV zich voor de 24e keer de beste voetbalclub van Nederland noemen. De Eindhovenaren voerden vanaf de zesde speelronde de ranglijst van de Eredivisie aan, en stonden die plek daarna nooit meer af. Echt spanning in de titelrace was er eigenlijk nooit. Drie wedstrijden voor het einde kan PSV zich al laten kronen tot landskampioen. Het spel was zelden sprankelend wat de ploeg van uittredend hoofdcoach Phillip Cocu liet zien. ‘De kampioen van de degelijkheid’ werd PSV ook wel genoemd. De Brabanders wachtten veelal op fouten van de tegenstander om daarna genadeloos toe te slaan. Een on-Nederlandse tactiek, maar het bleek vorig seizoen wel effectief.

Nieuwe verdedigers

Het succes heeft tot nu toe nog niet voor een enorme leegloop gezorgd. Backs Joshua Brenet en Santiago Arias zijn de grootste namen die uit Eindhoven vertrokken. Ook Marco van Ginkel, die gehuurd werd van Chelsea, zal voorlopig niet meer terugkeren bij PSV. De middenvelder kampt met een knieblessure die hem nog meer dan een half jaar aan de kant houdt. De belangrijkste man die vertrok, was de trainer. Cocu verdient nu zijn brood bij Fenerbahce. Zijn opvolger is oud-PSV’er Mark van Bommel. Het wordt voor hem zijn eerste klus als hoofdtrainer bij een betaald voetbalclub. Van Bommel mocht met Angeliño, Denzel Dumfries en Nick Viergever al drie nieuwe verdedigers verwelkomen. Voor de rest lijkt de selectie grotendeels intact te blijven. De enige vraag is of Hirving Lozano bij PSV blijft na zijn uitstekende optreden op het WK.

Jordy Clasie - Toto

Jordy Clasie moet voor extra versterking op het Feyenoord-middenveld zorgen

Vertrek aanvoerder

Ook bij Feyenoord is de tranfercarrousel nog niet op volle toeren aan het draaien. Wel vertrok er met Karim El Ahmadi een speler die de afgelopen jaren een grote rol had bij onder meer de landstitel in 2017. Feyenoord heeft het vertrek van de aanvoerder opgevangen door een oude bekende terug naar De Kuip te halen: Jordy Clasie. Hij wordt komend seizoen gehuurd van Southampton. Yassin Ayoub kwam al eerder over van FC Utrecht voor extra versterking op het middenveld. Op dit moment lijkt trainer Giovanni van Bronckhorst nog niet te hoeven vrezen dat sterkhouders als Steven Berghuis, Tonny Vilhena en Nicolai Jørgensen De Kuip gaan verlaten. Maar met een transfermarkt die nog een maand open is, zal de oefenmeester zich nog niet rijk rekenen.

Goede voorbereiding

PSV en Feyenoord kenden een prima aanloop naar de Johan Cruijff Schaal. PSV verloor alleen de eerste oefenwedstrijd tegen Anderlecht (5-3). Ook Feyenoord ging slechts één keer ten onder. Dat gebeurde tegen het Zwitserse Young Boys. Beide teams verschijnen zaterdag dus met vertrouwen aan de aftrap.

Onze voorspelling

PSV heeft op papier de sterkere selectie en speelt bovendien een thuiswedstrijd. In eigen huis verloor het al 20 keer op rij niet. Afgaande daarop is onze voorspelling een overwinning voor PSV.

Onze wedtips

PSV wint > 1.97

Halftime/Fulltime: PSV/PSV > 3.15

PSV scoort 1 keer > 2.70

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.