Feyenoord en Vitesse openen het voetbalseizoen aanstaande zaterdag met de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal. De editie wordt voor het eerst niet in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. De KNVB heeft er voor gekozen om deze wedstrijd vanaf dit seizoen te laten plaatsvinden in het stadion van de kampioen. Feyenoord werd voor het eerst in 11 jaar weer eens kampioen en speelt dus een thuiswedstrijd in de eigen Kuip. Vitesse veroverde eind april de KNVB beker door in De Kuip AZ te verslaan en won daarmee de eerste prijs in 125-jaar.

Voorbeschouwing:  Feyenoord – Vitesse

Onze voorspelling: Feyenoord wint de Johan Cruijf Schaal

Beide teams kennen veel nieuwe selectieleden. Bij Vitesse zijn er tot nu toe al 12 spelers vertrokken, waarvan zes spelers die aan de aftrap verschenen in de bekerfinale tegen AZ; Matt Miazga, Marvelous Nakamba, Lewis Baker, Ricky van Wolfswinkel en Nathan. Daarnaast vertrokken Adnane Tighadouini, Kelvin Leerdam en Kevin Diks ook uit Arnhem.  Als vervangers kwamen onder andere Bryan Linssen (Groningen), Thomas Bruns (Heracles), Thulani Serero (Ajax) en Tim Matavz (1. FC Nürnberg). Door de warme banden met Chelsea sloten er ook weer twee huurlingen vanuit Londen aan: Mason Mount en Charlie Colkett. Voor coach Henk Fraser zal het daarom een uitdaging worden om weer een team te vormen wat in de competitie kan mee doen om plek drie t/m vijf in de Eredivisie. Voordeel van de aankopen Bruns, Linssen, Serero en Matavz is, is dat zij voor langere tijd aan de club gebonden zijn, in tegenstelling tot het vaak relatief hoge percentage huurlingen in de Arnhemse selectie.

Feyenoord kent ook een groot aantal nieuwe selectieleden. Na het kampioenschap waren veel spelers in trek in Europa. Vleugelverdedigers Karsdorp en Kongolo vertrokken naar respectievelijk AS Roma en AS Monaco. Op het middenveld besloten bankzitters Vejinovic en Gustafson hun heil ergens anders te zoeken. In aanvallend opzicht zette Dirk Kuyt een punt achter zijn carrière en Elia vertrok naar Basaksehir. De Rotterdammers verwelkomde daarom een groot aantal nieuwelingen: Ridgeciano Haps (AZ), Jeremiah St. Juste (Heerenveen), Kevin Diks (Fiorentina), Sofyan Amrabat (FC Utrecht) en Jean-Paul Boëtius (FC Basel). Daarnaast werd Berghuis definitief overgenomen van Watford. Het middenveld van Feyenoord lijkt in tact te blijven en voorin heeft het met Boëtius een sterke vervanger voor Elia gehaald. Achterin wijzigde het, het meest en gaat Feyenoord met twee nieuwe vleugelverdedigers het seizoen in.

Feyenoord en Vitesse speelde in de geschiedenis 32 keer eerder tegen elkaar. 19 keer won Feyenoord, 10 keer werd het gelijk en drie keer won Vitesse.

Onze voorspelling:
Feyenoord wint eenvoudig. De Rotterdammers spelen in de eigen Kuip en zullen er alles aan doen om de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Het liefst met goed voetbal en veel goals. De selectie is er daarbij nauwelijks op achteruit gegaan. Vitesse heeft veel nieuwelingen en zal daarom nog niet zo goed op elkaar ingespeeld zijn als Feyenoord.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.

SPEEL NU MEE HOE WERKT HET?