We moeten 22 jaar terug in de tijd voor de laatste keer dat Ajax de halve finale van de Champions League bereikte. In 1997 werden de Amsterdammers uitgerekend uitgeschakeld door de tegenstander in de kwartfinale van dit seizoen, Juventus. Na de 1-1 van vorige week in de Johan Cruijff Arena moet Ajax dinsdag minimaal één keer scoren om zich weer eens te scharen onder de vier beste clubs van Europa. Na de 1-4 bij Real Madrid weten we inmiddels dat de huidige koploper van de Eredivisie ook in Europese uitwedstrijden resultaten kan boeken. Een vooruitblik op Juventus – Ajax.

Juventus – Ajax
Kwartfinale Champions League
16 april 2019
21.00 uur, Allianz Stadium, Turijn

Bekijk hier alle wedopties!

Vol aan de bak

Vorige week woensdag legde Ajax weer een uitstekende Champions League-wedstrijd op de mat. Juventus werd vroeg onder druk gezet, waardoor het spel zich vrijwel constant afspeelde op de helft van de Oude Dame. De thuisploeg kreeg ook een aantal goede kansen (met name van afstand) om met een voorsprong de rust in te gaan. Dat lukte niet. Integendeel. Vlak voor de pauze was het juist Juventus dat als eerste het net vond. En wie anders dan Cristiano Ronaldo, daarvoor redelijk onzichtbaar, tekende voor die treffer. Een gevoelige tik, die Ajax al heel snel te boven kwam. Want direct na rust draaide David Neres met zijn rechterbeen naar binnen om uiteindelijk de lange hoek te vinden: 1-1. Daarbij zou het ook blijven. Tegen een grootmacht als Juventus natuurlijk een prima resultaat. Maar Ajax had zich eigenlijk een nog betere uitgangspositie kunnen verschaffen voor de return in Turijn. De mannen van Erik ten Hag moeten dinsdag vol aan de bak.

Frenkie de Jong - Toto

Tegen Excelsior werd Frenkie de Jong uit voorzorg naar de kant gehaald.

Ajax kan niet op volle oorlogssterkte aantreden in het Allianz Stadium. Nicolás Tagliafico liep in Amsterdam namelijk tegen een gele kaart aan, waardoor de Argentijn een schorsing moet uitzitten. Hij zal vermoedelijk vervangen worden door Noussair Mazraoui, die juist weer terugkeert na een schorsing. Daarom zou Joël Veltman zomaar weer eens de rechtsback kunnen zijn. Daarnaast is het ook nog niet honderd procent zeker dat Frenkie de Jong aan de aftrap staat. Zaterdag werd hij tegen Excelsior (6-2 winst) uit voorzorg naar de kant gehaald met hamstringklachten. De verwachting is dat de middenvelder het ‘gewoon’ haalt. Het zou een forse aderlating voor Ajax zijn als De Jong niet op tijd fit is.

Uitstel Scudetto

Waar Ajax dit weekend een uitstekende generale beleefde tegen Excelsior, daar ging Juventus juist ten onder. Tegen SPAL had het team van Massimo Allegri aan een punt genoeg om de achtste landstitel op rij veilig te stellen. Maar Juventus verloor met 2-1. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er negen andere spelers op het veld stonden ten opzichte van het duel met Ajax. De Scudetto komt echter niet in gevaar, want de Oude Dame koestert nog een voorsprong van zeventien punten op nummer twee Napoli. Ronaldo zat tegen SPAL niet bij de selectie, waardoor hij een paar dagen extra rust kreeg. Overigens kan Juventus ook niet met de beste elf aantreden. Giorgio Chiellini is er net als in Amsterdam niet bij. Douglas Costa en Emre Can zijn twijfelgevallen bij Juventus.

Douglas Costa - Toto

Douglas Costa viel vorige week uitstekend in, maar hij is nog een vraagteken voor de return.

Onze voorspelling

Zoals gezegd, moet Ajax in ieder geval één keer scoren om de halve finale te bereiken. De Amsterdammers maakten dit seizoen in elke Champions League-wedstrijd minimaal één goal, dus wij zien dat ook nu gebeuren. Hoewel Juventus in thuiswedstrijden ijzersterk is (denk aan de 3-0 in de achtste finale tegen Atlético Madrid) zijn ze zeker niet onklopbaar. Zo won Manchester United dit seizoen nog in Turijn. Wij voorspellen wederom een 1-1 gelijkspel, waarna wij Ajax in de verlenging de meeste kansen toedichten, aangezien de uitgoals dubbel tellen.

Onze wedtips

Een gelijkspel (na 90 minuten) > 3.85

Eindstand 1-1 (na 90 minuten) > 6.65

Tadic scoort en speelt gelijk > 9.50

Statistieken

Meer feitjes weten over Juventus – Ajax? Check ze HIER!

Programma CL

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.