Voorafgaand aan dit WK hadden weinigen gedacht dat Kroatië of Engeland in de WK-finale zou staan. Toch gaat één van deze landen strijden om de wereldtitel. En eerlijk is eerlijk; zowel Kroatië als Engeland heeft een selectie met veel kwaliteit. Die potentie kwam er de afgelopen grote toernooien echter zelden uit. Op dit WK lijkt voor beide landen alles eindelijk op z’n plek te vallen. Maar wie is favoriet om de finale te bereiken? Check onze voorbeschouwing!

Kroatië – Engeland
11/07/2018
20.00 uur, Luzhniki StadiumMoskou

Winst Kroatië of Engeland?

 

De huidige generatie Kroatische voetballers wordt gezien als een gouden lichting. Denk maar aan Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mario Mandzukic (Juventus) en Dejan Lovren (Liverpool). Het is bijna onvoorstelbaar dat Kroatië met zulke spelers de afgelopen jaren geen grote rol van betekenis kon spelen op EK’s en WK’s. Sinds de Kroaten in 1998 derde werden op het WK behaalden ze daarna slechts één keer een kwartfinaleplek. Dat gebeurde op het EK van 2008. Voor de rest was de groepsfase telkens het eindstation, op het EK van 2016 na (achtste finale). Deze generatie dreigde dan ook afscheid te gaan nemen zonder een aansprekend resultaat. Maar nu is daar eindelijk verandering in gekomen.

Twee penaltyseries

Kroatië wist de poulefase vrij eenvoudig te overleven. In een groep met Argentinië, IJsland en Nigeria behaalde de nummer twintig van de FIFA-ranking de volle buit met negen punten. Behoudens de 3-0 zege op de Argentijnen liet Kroatië nog niet echt het achterste van de tong zien. In de achtste finale tegen Denemarken kwam daar weinig verandering in. De Kroaten leken bevangen door spanning. Na 120 minuten stond het 1-1. Kroatië nam de strafschoppen uiteindelijk beter. Ook in de kwartfinale lukte het niet om gastheer Rusland in de reguliere speeltijd over de knie te leggen (1-1 na 90 minuten, 2-2 na 120 minuten). In de penaltyserie bleek Kroatië over stalen zenuwen te beschikken in het hol van de leeuw. Voor de tweede keer in de geschiedenis bereikte het daarmee de halve finale.

Einde van een trauma

De Engelsen beslisten hun kwartfinale tegen Zweden in reguliere speeltijd (2-0). Daarmee bereikte de Three Lions voor het eerst sinds 1990 de halve finales. Daar werd voor het WK geen rekening mee gehouden. Want Engeland wist het na het EK van 1996 nooit verder te schoppen dan de kwartfinale op een groot toernooi. Bovendien nam bondscoach Gareth Southgate veel jonge en onervaren spelers mee naar Rusland. Desondanks was het geen probleem om de poule met België, Tunesië en Panama te overleven. Engeland werd na het 1-0 verlies tegen België tweede in de groep, nadat de twee andere landen al verslagen waren. Mede dankzij een ontketende Harry Kane, die vijf keer scoorde in de poulefase. De achtste finale verliep een stuk moeizamer. Lang stond Engeland wel met 1-0 voor tegen Colombia (weer Kane), maar de Zuid-Amerikanen kwamen in blessuretijd op gelijke hoogte. De Engelsen bleven in de verlenging overeind en sleepten er en penaltyreeks uit. Heel het land hield het hart vast, want het was 22 jaar geleden dat het een strafschoppenserie won op een groot toernooi. Met het penaltytrauma werd tegen Colombia eindelijk afgerekend. Zweden bleek in de kwartfinale duidelijk een maatje te klein voor Engeland.

Voorspelling

Kroatië heeft er in de knock-out fase twee keer 120 minuten opzitten. Dat zou het team weleens op kunnen breken tegen Engeland, waarvan de selectie een gemiddelde leeftijd heeft die bijna twee jaar jonger is dan die van Kroatië. Bovendien heeft Engeland aangetoond zeer gevaarlijk te zijn in de standaardsituaties. Maar liefst acht van hun elf goals vielen uit een doodspelmoment. Als de Kroaten zich daar goed tegen bewapenen, scheelt dat al de helft. Toch denken wij dat de frisheid en ook zeker ook de kwaliteit van Engeland de doorslag gaat geven een voorspellen wij dus een finale voor de formatie van Southgate.

Onze wedtips

Engeland wint > 2.30

Kane scoort en wint > 3.50

Er wordt twee keer gescoord in de wedstrijd > 3.09

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.