Als laatste in de rij voorjaarsklassiekers is het zondag tijd voor Luik-Bastenaken-Luik. Grote favoriet is titelverdediger Primoz Roglic, die op papier in wereldkampioen Julian Alaphilippe zijn grootste uitdager heeft. Wie wint de 107e editie van La Doyenne?

Quoteringen

  1. Primoz Roglic > 4.25
  2. Julian Alaphilippe > 6.65
  3. Tadej Pogacar > 7.25
  4. Alejandro Valverde > 9.55
  5. Tom Pidcock > 10.25
Zet in op jouw favoriet voor Luik-Bastenaken-Luik!

De beelden van de editie van vorig jaar gingen de hele wereld over. Kersvers wereldkampioen Alaphilippe denkt de sprint van een groep van vijf te gaan winnen en steekt twintig meter voor de finish zijn armen in de lucht. Maar hij wint niet. Met een ultieme jump duwt Roglic zijn fiets voor die van Alaphilippe over de finish. Wegens onreglementair sprinten vlak daarvoor wordt de Fransman ook nog teruggezet naar de vijfde plaats.

Het parcours

De heuvelklassieker in Wallonië schotelt het peloton in bijna 260 kilometer zo’n 4500 hoogtemeters voor. Elf beklimmingen staan er officieel op papier, waarvan maar twee in de eerste 160 kilometer. In het laatste gedeelte volgen de klimmetjes elkaar in hoog tempo op en is het vrijwel nergens meer vlak. Scherprechters zijn de steile Redoute en de Roch-aux-Faucons, de laatste beklimming op zo’n 15 kilometer van de streep. Na de afdaling volgt uiteindelijk een vlakke aankomst.

Wereldkampioen met moraal 

Het parcours kent daarmee amper wijzigingen ten opzichte van de editie van vorig jaar. En dus kijken we voor de favorieten naar de hoofdrolspelers van toen. Niet in de laatste plaats vanwege hun prestaties in de Waalse Pijl van afgelopen woensdag. Op de Muur van Hoei waren Roglic en Alaphilippe duidelijk de sterksten en bleek de Fransman dit keer de slimste. Het zal de wereldkampioen nog meer moraal geven op weg naar de ultieme revanche voor zijn blunder van vorig jaar.

UAE Team Emirates duo goed voorbereid

En dat een goede Waalse Pijl een graadmeter is voor een goede Luik-Bastenaken-Luik bewees Marc Hirschi vorig jaar. De Zwitser won in Hoei en werd na een sterke koers tweede in Luik. Zijn (inmiddels) ploeggenoot Tadej Pogacar werd derde. Het duo is ook dit jaar weer kanshebber op de zege. UAE Team Emirates miste vanwege coronabesmettingen de Waalse Pijl en besloot die dag het parcours van Luik-Bastenaken-Luik nog maar eens te verkennen. Voor Hirschi en Pogacar zal het parcours geen verrassingen meer kennen!

Andere kanshebbers

Hij is inmiddels 40 jaar oud, maar voor zondag schrijven we Alejandro Valverde toch gewoon weer op als favoriet. De Spanjaard won het monument al vier keer (laatste keer in 2017) en was met een 3e plaats in de Waalse Pijl en een 5e in de Amstel Gold Race afgelopen week gewoon weer op de afspraak bij de heuvelklassiekers. Wie dat ook was? Tom Pidcock. Het Britse talent (19 jaar jonger dan Valverde) won de Brabantse Pijl en greep op een haar naast de zege in de Amstel Gold Race. Michael Woods (4e in de Waalse Pijl) en Maximilian Schachmann (3e in de Amstel Gold Race) reden al eens naar het podium in Luik en zijn ook nu weer schaduwfavorieten.

Nederlandse kanshebbers?

Helaas geen Mathieu van der Poel aan de start en daarmee neemt de kans op Nederlands succes natuurlijk behoorlijk af. Toch mogen we een aantal landgenoten niet onbenoemd laten. Wout Poels bijvoorbeeld, in 2016 winnaar van Luik-Bastenaken-Luik. En ook Bauke Mollema en Wilco Kelderman zouden tot in de finale met de besten mee moeten kunnen. Mollema werd in een vorig leven (2012) al eens zesde, voor Kelderman wordt het pas zijn tweede deelname. Voor Poels en Kelderman geldt dat ze met respectievelijk Matej Mohoric (vorig jaar 4e) en Schachmann in de ploeg niet de uitgesproken kopman zullen zijn.

Outsiders en dark horses

We hebben de naam van Tom Pidcock genoemd, maar de Brit is niet de enige troef van INEOS Grenadiers. Met Richard Carapaz, Adam Yates en Michal Kwiatkowski levert de ploeg nog drie outsiders voor de winst. Tot die categorie mogen we Jakob Fuglsang (winnaar 2019), Davide Formolo en David Gaudu ook rekenen. Als dark horses tippen we Alex Aranburu, Warren Barguil en Esteban Chaves.

Onze voorspelling

Wij gaan voor hetzelfde scenario als vorig jaar, waarbij een select groepje gaat sprinten voor de zege, en spelen dan voor een overwinning van Tom Pidcock. Overleeft de Brit de aanvallen van de sterkere klimmers, dan is hij wat ons betreft de grootste kanshebber voor de zege.

Waar kun je Luik-Bastenaken-Luik zien op tv?

Luik-Bastenaken-Luik wordt uitgezonden door de NOS, Sporza en Eurosport. De live beelden worden verwacht vanaf ongeveer 14.30 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots / Ankie Hogewind