Marokko begint zondag aan de jacht op winst van de tweede Afrika Cup in de historie. De eerste horde die de Leeuwen van de Atlas moeten nemen is Namibië. In een poule met ook nog Ivoorkust en Zuid-Afrika is dat normaal gesproken de zwakke broeder. Het enige dat voor Marokko telt, is dus drie punten. En het liefst met flink wat goals. Want die kunnen in deze groep zomaar eens van cruciaal belang worden.

Marokko – Namibië
Poulefase Afrika Cup
23 juni 2019
16.30 uur, Al-Salamstadion, Caïro

Bekijk hier alle wedopties!

Kijkend naar de quoteringen is Marokko niet de topfavoriet om de Afrika Cup van 2019 te winnen, maar zeker wel een van de kanshebbers. De formatie van bondscoach Hervé Renard wordt na thuisland Egypte, Senegal, Ghana, Nigeria en Ivoorkust als zesde genoemd voor de eindzege. Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat Marokko niet als grootste favoriet wordt gezien. Een daarvan is hun geschiedenis op de Afrika Cup. Slechts één keer werd er beslag gelegd op de beker. Maar dat was alweer in 1976. Daarna wist Marokko nog één keer de finale te halen. In 2004 verloor het van Tunesië. Sindsdien is het ronduit kommer en kwel voor de Noord-Afrikanen op het toernooi. Vier keer was de poulefase het eindstation. Alleen in 2017 kwam Marokko verder, maar strandde de ploeg in de kwartfinale.

Karim El Ahmadi is nog altijd een gewaardeerde kracht op het middenveld van Marokko.

Slechte reeks

In vorm is Marokko bepaald niet. In 2019 speelde de nummer 47 van de FIFA-ranking vier interlands. Al die wedstrijden leverden geen overwinning op. De afgelopen drie interlands gingen zelfs verloren. De nederlaag tegen Argentinië was uiteraard geen schande. Maar ook tegen Gambia en Zambia stonden de Leeuwen van de Atlas met lege handen. Extra pijnlijk, want die landen hebben zich niet eens gekwalificeerd voor de Afrika Cup. Een slechte generale is een goede….?

‘Oudjes’

Waar Egypte met Mohamed Salah en Senegal met Sadio Mané de beschikking hebben over echte wereldsterren, ontbreekt zo’n speler bij Marokko. Natuurlijk heeft het in de vorm van Hakim Ziyech wel iemand in de gelederen die afgelopen seizoen op het hoogste podium acteerde in de Champions League, maar hij is nog niet van het niveau Salah of Mané. Wat verder opvalt in de selectie van Marokko is dat de steunpilaren al relatief oud zijn. Aanvoerder Mbark Boussoufa heeft de leeftijd van 34 bereikt. Dat geldt ook voor Karim El Ahmadi (ex-Twente en ex-Feyenoord). Nordin Amrabat (ex-VVV en ex-PSV) is alweer 32. Dat zij in de nadagen van hun carrière zitten, blijkt wel uit het feit dat ze allemaal al aan het ‘cashen’ zijn in Saoedi-Arabië. Kunnen bovengenoemde mannen tijdens deze Afrika Cup nog één keer vlammen?

Ryan Nyambe (links) is een van de twee spelers van Namibië die actief is in Europa.

Geen wonderen

Wat mogen we verwachten van tegenstander Namibië? Niet al te veel. Dat land wist zich slechts twee keer eerder voor de Afrika Cup te plaatsen, en vloog er beide keren in de groepsfase uit. Er werd nog geen enkele overwinning geboekt. Veelzeggend is ook dat in de selectie van Namibië veel spelers uit de eigen competitie herbergt of die van Zuid-Afrika. Twee mannen verdienen hun brood in Europa. Verdediger Ryan Nyambe speelt bij Blackburn Rovers (Championship) en is daar ook basisspeler. Dat is Manfred Starke ook bij Carl Zeiss Jena. Maar die club kwam afgelopen seizoen slechts uit in de Derde Bundesliga. We mogen dit toernooi dus geen wonderen van Namibië verwachten. Ook niet tegen Marokko, dat ondanks hun matige reeks, zondag wel makkelijk wint.

Onze wedtips

Ziyech scoort en wint > 2.50

Marokko wint met twee goals verschil > 3.90

Marokko wint en beide teams scoren > 3.60

Statistieken

Meer weten over Marokko – Namibië? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?