Na alle prachtige koersen van de afgelopen weken zou je het niet zeggen, maar zaterdag staat pas de eerste echte voorjaarsklassieker op het programma. Wie wint Milaan-San Remo? TOTO Extra blikt vooruit!

Wielerliefhebbers hebben dit nog prille seizoen weinig te klagen. Of het nu een fabelachtige solo van Mathieu van der Poel in de Tirreno-Adriatico is, Hitchcock-achtige ontknopingen in Parijs-Nice, een adembenemende strijd tussen crossers en klassementsmannen in de Strade Bianche; spektakel lijkt overal gegarandeerd. En dan moeten de monumenten nog komen. Zaterdag is Milaan-San Remo – zoals altijd – de eerste klassieker. Maar of La Primavera wielerfans ook op het puntje van de stoel weet te krijgen, is de vraag.

Cipressa en Poggio

Want niet zelden gebeurt er in aanloop naar de Cipressa, na ruim 200 km koers, weinig. Een vroege vlucht bepaalt het beeld van de wedstrijd, terwijl het peloton langzaam afzakt richting de Italiaanse kust. Pas in aanloop naar die beroemde beklimming schiet het peloton in gang. Direct na de Cipressa volgt de Poggio en daar valt de laatste jaren traditioneel de beslissing. De enige die een dergelijk scenario voor de editie van 2021 kan voorkomen is Van der Poel, maar zelfs de Nederlands kampioen zal niet te porren zijn voor een lange finale en zijn pijlen willen bewaren voor de beklimming van de Poggio.

Drie topfavorieten

In de Strade Bianche liet Van der Poel zien dat hij op dergelijke klimmetjes na een lange en zware koers de sterkste is. Het maakt hem tot de topfavoriet voor Milaan-San Remo. Zijn grootste concurrent is uiteraard Wout van Aert. De Belg won de editie van vorig jaar en liet in de Tirreno-Adriatico met onder andere twee etappezeges zien dat het mijn zijn vorm wel goed ziet. Een derde renner die zich tot het selecte groepje topfavorieten mag rekenen is Julian Alaphilippe. De wereldkampioen won Milaan-San Remo in 2019 en ook de Fransman liet in de Tirreno met een etappezege, waarin hij Van der Poel en Van Aert in een oplopende sprint klopte, goede dingen zien.

Sprinters als schaduwfavorieten

De tijd dat de sterkere sprinters uitmaakten wie Milaan-San Remo ging winnen, is verleden tijd. Wonnen in het verleden mannen als John Degenkolb, Alexander Kristoff en Arnaud Démare op de Via Roma, de laatste jaren prijken er met Van Aert, Alaphilippe, Nibali en Kwiatkowski de betere klimmers op de erelijst. Ook dit jaar achten we de kans dat een sprinter mee kan met het geweld van de drie topfavorieten klein. Davide Ballerini, Michael Matthews, Caleb Ewan, Christophe Laporte, Sam Bennett, Giacomo Nizzolo en Démare; het lijkt erop dat deze rappe mannen niet om de winst zullen gaan strijden.

Outsiders

Zijn er dan ook geen outsiders aan te wijzen? Een paar namen mogen niet onbenoemd blijven. Tom Pidcock is misschien wel de grootste dark horse. De jonge Brit (21) komt net als Van der Poel en Van Aert uit het veldrijden en werd al 5e in de Strade Bianche en 3e in Omloop Het Nieuwsblad. Ook een andere piepjonge coureur met een achtergrond in het crossen, Quin Simmons, maakte indruk in de Strade. De Amerikaan (19) kon tot ieders verrassing lang met de besten mee maar kreeg vlak voor de finale een lekke band. Als laatste benoemen we Maximillian Schachmann. De Duitser won vorige week net als vorig jaar Parijs-Nice en was vorig jaar 3e in Strade Bianche.

Onze voorspelling

Gebeuren er onderweg geen gekke dingen, dan is het moeilijk voor te stellen dat de winnaar niet komt uit het rijtje Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe. De Nederlands kampioen is op basis van zijn optreden in de Strade Bianche wat ons betreft de grootste kanshebber.

Quoteringen van TOTO

  1. Mathieu van der Poel > 3.50
  2. Wout van Aert > 4.30
  3. Julian Alaphilippe > 7.10
  4. Sam Bennett > 12.25
  5. Davide Ballerini > 15.75

Waar kun je Milaan-San Remo op tv zien?

Milaan-San Remo is dit jaar vanaf de start (09.30 uur) live te zien in de Eurosport Player. Op tv begint de uitzending van Eurosport om 12.45 uur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.
Foto: Pro Shots