De Oranje Leeuwinnen zijn al zeker van de achtste finale op het WK. Tegen Canada staat er donderdag alleen nog groepswinst op het spel. Daarvoor volstaat een gelijkspel. Maar Nederland wil ongetwijfeld voor de winst gaan. Want ondanks de twee eerdere zeges tegen Nieuw-Zeeland en Kameroen liet het spel bij tijd en wijle nog te wensen over. Met een goed gevoel de knock-outfase ingaan; dat is het doel.

Nederland – Canada
Poulefase WK vrouwen
20 juni 2019
18.00 uur, Stade Auguste Delaune, Reims

Bekijk hier alle wedopties!

Het is veelzeggend over de veranderde status van het Nederlandse vrouwenelftal. Door het bereiken van de achtste finale in Frankrijk hebben de Oranje Leeuwinnen hun beste WK-prestatie al geëvenaard. Maar in plaats van de polonaise te lopen, is men nu vooral kritisch. Zowel intern als bij de buitenwacht. Tegen de op papier mindere goden Nieuw-Zeeland en Kameroen werd verwacht dat Nederland de overwinningen gemakkelijk en met beter voetbal zouden binnenhalen. Tegen Nieuw-Zeeland werden de drie punten pas in blessuretijd veilig gesteld. Dat had gezien de vele persoonlijke fouten ook anders kunnen afgelopen. Tegen Kameroen kwam Oranje twee keer op voorsprong, maar kon er vijf minuten voor tijd pas definitief gejuicht worden toen Vivianne Miedema de 3-1 maakte. Het was allemaal niet goed, ‘we’ zijn wel door.

WEDTIP

Miedema scoort en wint tegen Canada > 3.80

Oranje fans - Toto

De Leeuwinnen konden tegen Kameroen weer rekenen op een hoop steun.

Weinig wijzigingen

Nu mag Nederland met Canada gaan uitmaken wie zich tot poulewinnaar mag kronen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman heeft genoeg aan een gelijkspel. Dan blijft het Canada namelijk voor op basis van gescoorde doelpunten. Het is de vraag met welke speelsters Wiegman gaat aantreden. Ondanks het matige optreden tegen Nieuw-Zeeland besloot ze tegen Kameroen met dezelfde basis te beginnen, afgezien van de geblesseerde Stefanie van der Gragt. En Wiegman koos ook voor dezelfde invalsters; Jill Roord, Merel van Dongen en Lineth Beerensteyn. Dat trio liet wederom een goede indruk achter. De bondscoach houdt meestal vast aan haar basisteam, dus de verwachting is dat ze weinig wijzigingen gaat doorvoeren.

Wereldtop

Tijdens het vorige WK van 2015 nam Nederland het in de groepsfase ook al op tegen Canada. Toen speelde Oranje met 1-1 gelijk tegen het thuisland, waardoor de achtste finale werd bereikt. Zo’n uitslag zou ook nu een prima prestatie zijn. Canada staat namelijk drie plekken hoger op de FIFA-ranking (vijfde om achtste). De Noord-Amerikaanse vrouwen doen al jaren mee in de wereldtop. Bij de afgelopen twee Olympische Spelen werd de bronzen medaille veroverd. Op het WK wil het iets minder vlotten voor Canada. Bij het vorige mondiale eindtoernooi in eigen land strandde het in de kwartfinale. De beste prestatie op een WK werd in 2003 behaald, vierde. Blikvanger van de ploeg is Christine Sinclair. De 36-jarige aanvalster is hard op weg om het wereldrecord wat betreft doelpunten in een nationaal elftal (mannen en vrouwen) te verbeteren. Ze staat nu op 181 treffers. De Amerikaanse Abby Wambach staat op 184 goals. Sinclair zou dus maar wat graag het record willen pakken tijdens dit WK.

WEDTIP

Christine Sinclair scoort in de wedstrijd > 2.60

Sarina Wiegman - Toto

Zal Sarina Wiegman weer vasthouden aan haar basiselftal?

Onze voorspelling

Nederland – Canada is lastig te voorspellen. Gaan beide teams echt volop risico nemen of zal gedurende de wedstrijd de echte ‘drive’ wegebben? Wat er ook gebeurt, Nederland en Canada treffen in de volgende ronde sowieso een nummer twee uit een andere poule. Voordeel van groepswinst is wel dat je een dag langer rust hebt. Wij gaan uiteindelijk voor een gelijkspel bij deze wedstrijd, waardoor Nederland op dinsdag 25 juni weer in actie komt in Rennes.

WEDTIP

Een gelijkspel > 3.20

Statistieken

Meer weten over Nederland – Canada? Klik dan HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?