Eindelijk begon het Nederlands Elftal weer eens overtuigend aan de kwalificatie voor een groot toernooi. Na de 2-1 nederlaag tegen Tsjechië voor het EK 2016 en het 1-1 gelijkspel tegen Zweden voor het WK van 2018 werd donderdag Wit-Rusland met 4-0 geklopt richting Euro 2020. Een goede en misschien ook wel verwachte start. Maar zondag wacht er tegen het vernieuwde Duitsland een echte test.

Nederland – Duitsland
EK-kwalificatie
24 maart 2019
20.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Bekijk hier alle wedopties!

‘Kan Oranje het ook tegen een ‘klein’ land?’. Dat was de algemeen heersende vraag bij de volgers van het Nederlands Elftal voorafgaand aan het duel met Wit-Rusland. Want tegen de voetballende teams Frankrijk en Duitsland wisten de mannen van bondscoach Ronald Koeman uitstekende wedstrijden op de mat te leggen. Niet alleen qua resultaat, maar ook qua spel. Tegen een Wit-Rusland dat zich ingraaft, was verzorgd combinatievoetbal spelen een stuk lastiger. Het werd niet zo’n wervelende show als tegen Frankrijk, maar dat liet het wedstrijdverloop ook toe. Al binnen een minuut kwam Nederland na een defensieve fout op 1-0 door Memphis Depay. De uitblinker van de avond stond met een assist ook aan de basis van de 2-0 van Georgino Wijnaldum. Zelf maakte Depay de derde treffer uit een penalty. Met wederom een assist, nu op Virgil van Dijk, hielp de aanvaller mee om de 4-0 op het scorebord te zetten. Een beter begin van de EK-kwalificatie was niet denkbaar.

Virgil van Dijk - Toto

Virgil van Dijk maakte de 4-0 tegen Wit-Rusland.

Kwam er alleen maar goed nieuws uit De Kuip? Dat ook weer niet. Na de 1-0 oogde Oranje wat nonchalant. Dat uitte zich in hakballetjes en dreigende momenten van Wit-Rusland. Tot ergernis van Koeman. Na rust zag de oefenmeester invaller Kenny Tete al na een kleine minuut het veld verlaten met een, op het oog, ernstige hamstringblessure. Vrijdag werd Hans Hateboer als zijn vervanger opgeroepen. Het waren de enige smetjes op een verder uitstekende avond.

Nieuw tijdperk

Met Duitsland treft Nederland een team van een ander kaliber. De wereldkampioen van 2014 zit echter in een mindere fase, die werd ingezet door vroegtijdige uitschakeling op het afgelopen WK. Desondanks mocht bondscoach Joachim Löw aanblijven. In de Nations League ging het niet veel beter met de Duitsers; nul zeges in vier wedstrijden. Het bleek sein voor Löw om eens flink de bezem door de selectie te halen. Van Mesut Özil werd al eerder afscheid genomen als international, en daar kwamen onlangs ook nog erkende krachten als Thomas Müller, Mats Hummels en Jérôme Boateng bij. De generatie jonge twintigers (onder andere Leroy Sané, Niklas Süle en Julian Brandt) moet nu de kar gaan trekken bij Die Mannschaft. Het ‘nieuwe’ Duitsland liet zich woensdag voor het eerst zien in een oefeninterland tegen Servië. In Wolfsburg werd het 1-1.

Leroy Sane Duitsland

Leroy Sané moet een van de nieuwe sterren worden van Die Mannschaft.

Onze voorspelling

Het Nederlands Elftal heeft al een aantal wedstrijden succesvol in dezelfde samenstelling gespeeld. De Duitsers zijn nog aan het bouwen aan het vast team. We kunnen dus stellen dat Oranje op dit moment verder is en zondag als favoriet bestempeld mag worden. Maar aangezien Duitsland gewoon goede spelers heeft, zal het geen grote overwinning worden.

Onze wedtips

Nederland wint > 2.40

Nederland wint met één goal verschil > 4.20

Duitsland scoort niet > 3.55

Statistieken

Meer weten over de geschiedenis tussen Nederland en Duitsland? Of benieuwd naar andere feitjes? Klik dan HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.