Eindelijk! Zes jaar na het WK in Brazilië kan Nederland zich weer op gaan maken voor een groot toernooi mét Oranje. De 0-0 in en tegen Noord-Ierland afgelopen zaterdag was genoeg om deelname aan het EK van komende zomer veilig te stellen. Met een thuiswedstrijd tegen Estland sluit het Nederlands Elftal de kwalificatiereeks dinsdagavond af. Een heuse feestwedstrijd in de Johan Cruijff Arena dus, waarbij hopelijk de enige vraag gaat zijn: met hoeveel gaat Oranje winnen?

Nederland – Estland
EK-kwalificatie
19 november 2019
20.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Check hier alle wedopties!

Het Nederlands Elftal had het niet makkelijk in Belfast. Verdedigende middenvelder Marten de Roon pakte al vroeg een gele kaart, Jasper Cillessen ging bijna in de fout bij een terugspeelbal en tot overmaat van ramp kreeg Oranje na een handsbal van Joël Veltman halverwege de eerste helft een penalty tegen. Die werd door Steven Davis hoog over geschoten, waardoor echte problemen voor het Nederlands Elftal uit bleven. Via Berghuis was Oranje ook dichtbij een doelpunt. Zijn inzet belandde uit de kluts op de lat. Na rust nam Nederland het zekere voor het onzekere en daarbij genoegen met een gelijkspel. Met het bijbehorende punt rekende Oranje definitief af met de Noord-Ieren en was kwalificatie voor het EK 2020 een feit.

Oranje viert feest na kwalificatie

De selectie van het Nederlands Elftal viert feest na de wedstrijd tegen Noord-Ierland

Groepshoofd nog mogelijk, maar wenselijk?

Tegen Estland staat vrijwel niets meer op het spel. Ja, Oranje moet winnen om zeker te zijn van een plek in Pot 2 bij de loting, maar een misstap tegen de Esten lijkt op voorhand wel uitgesloten. Ook Pot 1 is in theorie nog haalbaar. Dan moet Duitsland punten verspelen thuis tegen Noord-Ierland en Oranje met meer dan drie doelpunten verschil winnen om Frankrijk voor te blijven. De vraag is alleen of Nederland wel groepshoofd moet willen zijn. Als Duitsland gewoon wint en Oranje dus in Pot 2 komt, is de enige mogelijke tegenstander uit Pot 1 Oekraïne. Wordt Nederland wel groepshoofd, dan kan het uit Pot 2 zomaar wereldkampioen Frankrijk of verliezend WK-finalist Kroatië treffen. En bij een overwinning van Oranje zakt Portugal naar Pot 3, waardoor bij groepswinst een poule met de regerend wereld- en Europees kampioen ineens tot de mogelijkheden behoort. Maar dat voor later.

Kans op debuut Boadu en Stengs toegenomen

Dinsdag zal de ploeg van Koeman vooral met een goed gevoel de kwalificatiereeks af willen sluiten. Estland lijkt daarvoor de ideale tegenstander. In september won Oranje in Tallinn eenvoudig met 0-4. Ryan Babel scoorde twee keer. De aanvaller, tegen Noord-Ierland spits als vervanger van de geblesseerde Memphis Depay, heeft zich met een blessure afgemeld voor de wedstrijd tegen Estland. Ook Virgil van Dijk is niet van de partij. De aanvoerder verliet na de wedstrijd in Belfast vanwege persoonlijke omstandigheden het trainingskamp. Daar tegenover staat dat Depay op tijd fit lijkt voor het treffen met de Esten. Ook Georginio Wijnaldum is weer fit. De middenvelder bleef tegen Noord-Ierland negentig minuten op de bank vanwege ziekte. De Roon is na zijn gele kaart tegen de Noord-Ieren geschorst en zal maandag het trainingskamp verlaten. Nu Oranje geplaatst is, lijkt de kans op speelminuten voor nieuwelingen Myron Bouadu en Calvin Stengs toegenomen. Zij zullen zich ongetwijfeld willen laten zien.

Gini Wijnaldum - Toto Extra

Gini Wijnaldum is door Ronald Koeman aangewezen als aanvoerder voor het duel met Estland

Onze voorspelling

Op papier heeft Oranje dinsdag weinig te duchten van Estland. Aan Koeman de taak zijn ploeg voldoende te motiveren. Aan de omstandigheden zal het niet liggen. De Johan Cruijff Arena is vrijwel uitverkocht en het Oranje publiek is wel toe aan een feestje. Wij verwachten een doelpuntrijke avond!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?