Dankzij de eerste interlandgoal van Steven Bergwijn won het Nederlands Elftal vrijdagavond met 1-0 van Polen. Maandag wacht het topduel tegen Italië. Bij winst zet Oranje al een behoorlijke stap richting de eindronde van de Nations League.

Nederland – Italië
Nations League
7 september 2020
20.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Bekijk alle wedopties!

In de lege Johan Cruijff Arena begon Oranje wat onwennig aan de nieuwe editie van de Nations League, het toernooi waarin het vorig jaar de finale haalde. Pas vlak voor rust kreeg Frenkie de Jong de enige echte grote kans, maar de middenvelder van Barcelona raakte de paal. Na rust kwam de ploeg van interim-bondscoach Dwight Lodeweges beter in de wedstrijd. Bergwijn tekende op aangeven van Hateboer na een uur spelen voor de 1-0 en die voorsprong kwam in het laatste halfuur niet meer in gevaar. Hoewel Nederland nooit echt sprankelde en de uitslag misschien anders doet vermoeden, viel er weinig op de overwinning af te dwingen.

Nederland-Polen - TOTO

Eën doelpunt was voor Oranje tegen Polen genoeg; Steven Bergwijn werd matchwinner

Diepe dalen Nederland en Italië

En dus opende Oranje met een goed gevoel het nieuwe tijdperk, het tijdperk na Ronald Koeman. Onder de onlangs naar Barcelona vertrokken bondscoach hervond het Nederlands Elftal zich na een aantal zwarte jaren, waarin het ontbrak op het EK van 2016 en het WK van 2018. Nederland plaatste zich voor het EK 2020 en maakte indruk door in een poule met Duitsland en Frankrijk de eindronde van de Nations League te halen. Ook de tegenstander van maandag krabbelde de laatste jaren uit een diep dal. Net als Oranje ontbrak ook Italië op het WK in Rusland. Dat kostte bondscoach Giampiero Ventura zijn baan. Onder opvolger Roberto Mancini plaatste Italië zich zonder puntverlies voor het uitgestelde Europees Kampioenschap.

Misstap Italië

Italië gold dan ook direct als een van de favorieten voor het EK. Maar die favorietenrol maakte het vrijdag tegen Bosnië-Herzegovina niet waar. In Florence bleef de Azzurri steken op een 1-1 gelijkspel. Daarmee kwam er niet alleen een einde aan de imponerende reeks van twaalf overwinningen op rij, ook moeten de Italianen direct in de achtervolging op Oranje. Verliest Italië maandag in de Johan Cruijff Arena, dan heeft het plaatsing voor de eindronde van de Nations League al niet meer in eigen hand. Opvallend was de basisplaats van Andrea Belotti. De spits van Torino kreeg van Mancini de voorkeur boven Ciro Immobile, die met 36 doelpunten topscorer werd van de Serie A en de Gouden Schoen won.

Ciro Immobile - TOTO

Gouden Schoen-winnaar Ciro Immobile begon tegen Bosnië-Herzegovina niet in de basis en kon als invaller puntenverlies niet voorkomen

Voorspelling TOTO

Het zou zomaar kunnen zijn dat Immobile maandag wel in de basis staat. Of dat verschil maakt voor Oranje, moet nog maar blijken. Hoewel de ploeg het moet doen zonder Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij en Daley Blind stond de defensie tegen Polen als een huis. Het tekent de nieuwe status van het Nederlands Elftal, waar het wegvallen van (wereld)toppers makkelijk opgevangen wordt. Maar Italië is natuurlijk van een ander kaliber dan Polen. Toch zien we Oranje, nu de onwennige kop er in de lege Johan Cruijff Arena af is, wel als favoriet. Wij gaan voor opnieuw een kleine zege van de ploeg van Lodeweges!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?