De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdag kans historie te schrijven. Voor het eerst in de geschiedenis kan Nederland zich namelijk plaatsen voor de kwartfinale op een WK. Daarvoor moet er wel afgerekend zien te worden met Japan, de wereldkampioen van 2011 en de verliezend finalist van 2015. Maar Japan heeft sindsdien een metamorfose ondergaan en behoort voor dit WK niet tot de kanshebbers. Ook zijn de Aziaten geen favoriet tegen Nederland. Kunnen ‘we’ die favorietenrol waarmaken?

Nederland – Japan
Achtste finale WK
25 juni 2019
21.00 uur, Stade Roazhon Park, Rennes

Bekijk hier alle wedopties!

Stijgende lijn

Drie gespeeld, drie overwinningen. Wie puur naar de uitslagen kijkt van de Leeuwinnen in de poulefase kan concluderen dat het WK niet beter had kunnen beginnen. Toch was de buitenwacht kritisch op het spel van Oranje. In de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland leek het team bevangen te zijn door zenuwen, gezien de vele slordigheden. De Nieuw-Zeelandse vrouwen straften dat niet af, en door een goal in blessuretijd van Jill Roord won Nederland alsnog. Tegen Kameroen oogde het spel al wat beter, maar werd de zege pas vijf minuten voor tijd definitief veilig gesteld dankzij de 3-1 van Vivianne Miedema. De formatie van bondscoach Sarina Wiegman trok die stijgende lijn door tegen Canada. Oranje won met 2-1 (goals Anouk Dekker en Lineth Beerensteyn), waarmee het zich als groepswinnaar plaatste voor de achtste finale.

Lineth Beerensteyn - Toto

Tegen Canada maakte Lineth Beerensteyn de winnende treffer.

‘Nieuw’ Japan

In die achtste finale worden de degens dus gekruist met Japan. Dat is een replay van vier jaar geleden, toen beide landen elkaar op het WK ook troffen in deze ronde. In die vier jaar is er een hoop gebeurd. Oranje was toen een team in opbouw, Japan had al een hoop gearriveerde speelsters. Dat Nederland in 2015 werd uitgeschakeld door de latere zilveren medaillewinnaar, mocht geen schande genoemd worden. Na dat WK zaten de Oranje-prestaties in de lift met winst van het EK in 2017 als hoogtepunt. Bij Japan was dat precies andersom. De wereldkampioen van 2011 liep de Olympische Spelen van 2016 mis, waardoor men genoodzaakt werd om maatregelen te nemen. De oude garde zwaaide af en in 2017 nam de huidige bondscoach Asako Takakura het team onder haar hoede. Dat Japan nog niet klaar is om grote prijzen te winnen, bleek het uit het feit dat het land met pijn en moeite door de poulefase heen kwam met slechts vier punten. Volgend jaar moet er wel gepresteerd worden, als de Olympische Spelen in eigen land plaatsvinden.

Onze voorspelling

Zoals gezegd is Nederland dinsdag in Rennes favoriet. Naast de goede resultaten tot nu toe op dit WK komt dat ook door de recente onderlinge confrontaties tussen beide landen. De laatste vier keer dat Oranje het opnam tegen Japan werd er drie keer gewonnen. Vorig jaar zelfs met 6-2 tijdens de Algarve Cup. Wij voorspellen nu weer een overwinning voor de Leeuwinnen, die daardoor historie gaan schrijven door voor de eerste keer de laatste acht te bereiken op een WK.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?