Het was verre van goed wat de Oranje Leeuwinnen dinsdag lieten zien tegen Nieuw-Zeeland, maar de eerste overwinning op het WK is wel een feit. Dankzij de goal van Jill Roord verschafte Nederland zich een prima uitgangspositie om de achtste finale te halen. De volgende tegenstander in groep E is Kameroen. Slechts de nummer 46 van de FIFA-ranking, maar een onberekenbare ploeg. Toto Extra blikt vooruit op Oranje’s tweede poulewedstrijd.

Nederland – Kameroen
Poulefase WK vrouwen
15 juni 2019
15.00 uur, Stade du Hainaut, Valenciennes

Bekijk hier alle wedopties!

De verwachtingen waren voor aanvang van het WK hooggespannen. Als Europees kampioen werd Nederland door de buitenwacht onder de favorieten geschaard voor de eindzege. Een status die misschien wel verlammend werkte op de speelsters. Nieuw-Zeeland, op het vorige WK ook de eerste opponent, mocht lange tijd hopen op een goed resultaat tegen Oranje. Niet omdat het zelf nou zo goed speelde, maar vooral vanwege fouten aan Nederlandse zijde. Daardoor kreeg Nieuw-Zeeland, dat nog nooit een WK-wedstrijd won, enkele dotten van kansen. Gelukkig voor Nederland gingen die er niet in, en haalden de Leeuwinnen alsnog drie punten binnen door een aanval van drie invalsters. Merel van Dongen gaf voor op Lineth Beerensteyn, die op haar beurt doorkopte naar Roord. Zij knikte vervolgens de bevrijdende 1-0 binnen. Eind goed, al goed.

Wie gaan er spelen?

In aanloop naar het duel met Kameroen gaat het vooral over de vrouwen die invielen. Dat deden ze stuk voor stuk namelijk uitstekend. Vooral Roord en Van Dongen lieten een veel betere indruk achter dan de speelsters die zij vervingen; Jackie Groenen en Kika van Es. Het stelt bondscoach Sarina Wiegman voor een lastige keuze. Vasthouden aan het basiselftal van tegen Nieuw-Zeeland of nu al maatregelen nemen? Het zal pas zaterdagmiddag duidelijk worden. Ook is het nog niet duidelijk of verdedigster Stefanie van de Gragt kan meedoen. Zij heeft te kampen met knieklachten. Haar logische vervanger zou Anouk Dekker zijn, die voor de eerste wedstrijd geschorst was.

Merel van Dongen - Toto

Merel van Dongen viel tegen Nieuw-Zeeland uitstekend in.

Beste WK-prestatie evenaren

Wil Kameroen dit WK nog een rol van betekenis gaan spelen, is één of drie punten halen tegen Nederland eigenlijk noodzakelijk. Dat lijkt echter onbegonnen werk, gezien het verschil op de FIFA-ranking (Nederland staat achtste). Toch verloor Kameroen in de eerste groepswedstrijd ‘slechts’ met 1-0 van Canada, de nummer vijf van de wereld. Van onderschatting kan en mag dus geen sprake zijn bij Oranje. Winnen op een WK is voor Kameroen niet nieuw. Bij hun vorige en enige deelname in 2015 reikte het Afrikaanse land na twee zeges tot de achtste finale, waarin het werd uitgeschakeld door China. Op het eigen continent doet Kameroen altijd mee om de prijzen. Ze wisten alleen nooit Afrikaans kampioen te worden. Kameroen werd drie keer tweede. Telkens was Nigeria de betere. Voor dit WK zal het doel zijn om in ieder geval het beste Afrikaanse land te worden én de prestatie van vier jaar geleden evenaren.

Onze voorspelling

Wij verwachten niet dat Nederland problemen krijgt met Kameroen. Maar dat moet het spel wel beter dan in de eerste wedstrijd. Ongeacht wie Wiegman opstelt, mag dat wel worden verwacht. Toto voorspelt een 2-0 voor de Oranje Leeuwinnen.

Onze wedtips

Nederland wint met 2-0 > 4.60

Miedema scoort eerste goal en wint > 3.75

Eerste goal valt tussen minuut 11 en 20 > 3.80

Statistieken

Meer weten over Nederland – Kameroen? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?