Het is tot nu toe ongetwijfeld de belangrijkste interland onder leiding van bondscoach Ronald Koeman: Nederland – Noord-Ierland. Om bij de eerste twee in de poule te eindigen en daarmee kwalificatie voor het EK in 2020 af te dwingen, is een zege donderdag eigenlijk noodzakelijk. Want Oranje neemt nu nog een derde plek in, op drie punten achterstand van koplopers Duitsland en Noord-Ierland. Toto Extra blikt vooruit.

Nederland – Noord-Ierland
EK-kwalificatie
10 oktober 2019
20.45 uur, De Kuip, Rotterdam

Check hier alle wedopties!

Hoewel het Nederlands Elftal het laatste jaar veel lof oogst, is plaatsing voor een eindtoernooi nog altijd niet binnen. Daarvoor kan Oranje donderdag wel een grote stap zetten. Nederland heeft in poule C nu nog negen punten uit vier wedstrijden. Duitsland en Noord-Ierland gaan beide aan de leiding met twaalf punten. Belangrijke kanttekening is dat die landen wel een duel meer hebben gespeeld. ‘We’ kunnen bij winst dus op gelijke hoogte komen met Noord-Ierland, mét een duel minder gespeeld. De kans is groot dat de Noord-Ieren daarna op achterstand worden gezet, want zij moeten het nogmaals tegen Oranje opnemen en spelen ook nog een lastige uitwedstrijd tegen Duitsland. Kortom, een cruciaal duel in De Kuip.

Oranje - Toto

Blijdschap bij Oranje na de 2-4 zege op Duitsland.

Lagere divisies

De vraag is gerechtvaardigd of Nederland wel bang hoeft te zijn voor Noord-Ierland. Niet als we kijken naar de FIFA-ranking. Oranje bezet een dertiende plek tegenover een 33e plek voor de ploeg van bondscoach Michael O’Neill. De selectie van Noord-Ierland bulkt niet van de kwaliteit. De meeste spelers zijn actief in de lagere Engelse divisies. De grootste namen komen we tegen in de defensie. Centrale verdediger Jonny Evans maakt een prima seizoen door bij Leicester City. Hij stond in het verleden bijna tien jaar bij Manchester United onder contract, en won vele prijzen. Links achterin kon O’Neill aanvankelijk een beroep doen op Jamal Lewis. 21 jaar en afgelopen seizoen met Norwich City gepromoveerd naar de Premier League. Lewis speelt daar vrijwel altijd. Hij moest echter afhaken met een knieblessure. Dat is voor Noord-Ierland een forse aderlating.

Kleintjes

Dat Noord-Ierland aan kop gaat in de kwalificatiepoule is enigszins vertekend. Want van de vijf wedstrijden speelde het er vier tegen de ‘kleintjes’ Estland en Wit-Rusland. Bij de eerste echte test tegen Duitsland ging de ploeg met 0-2 onderuit. In de Nations League was Noord-Ierland niet bepaald op dreef. Alle duels eindigden in een nederlaag. Stiekem mogen we dus wel stellen dat Nederland weinig hoeft te vrezen van Noord-Ierland.

Jonny Evans is een belangrijke schakel in de Noord-Ierse defensie.

Opstelling

Even was er bij Oranje de vrees van het weer niet bereiken van een eindtoernooi na de 2-3 nederlaag tegen Duitsland in maart. Maar in Hamburg werd Die Mannschaft met 2-4 verslagen, waardoor het Nederlands Elftal plaatsing voor het EK nog steeds in eigen hand heeft. In aanloop haar het duel met Noord-Ierland zijn er weinig kinken in de kabel voor Koeman. Hij kan beschikken over een nagenoeg fitte groep. Alleen Davy Pröpper en Jeroen Zoet ontbreken wegens blessures. Maar de kans was groot geweest dat zij sowieso niet in de basis waren gestart. Het ligt voor de hand dat Koeman voor dezelfde namen kiest als tegen Duitsland. Maar mannen als Donny van de Beek (bij de vorige interlandperiode geblesseerd) en de man in vorm Donyell Malen (viel tegen de Duitsers in) kloppen nadrukkelijk op de deur.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?