Zonder de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman begint het Nederlands Elftal dit weekend aan de Nations League. Met interim-bondscoach Dwight Lodeweges aan het roer trapt Oranje af met twee thuiswedstrijden, waarvan de eerste komende vrijdag in de Johan Cruijff Arena is tegen Polen. Kan Nederland de finaleplaats bij de vorige editie een goed vervolg geven?

Nederland – Polen
Nations League
4 september 2020
20.45 uur, Johan Cruijff Arena, Amsterdam

Bekijk alle wedopties!

De Nations League is een toernooi met een behoorlijke handleiding. Hoe zat het ook alweer precies? Op deze pagina hebben we uitgebreid beschreven hoe alles in zijn werk gaat en wat er allemaal op het spel staat. Een verschil met de voorgaande editie is dat de groepen in plaats van drie nu uit vier landen bestaan. Naast Italië en Polen zit ook Bosnië-Herzegovina in de poule van Nederland. Oranje moet dus drie landen voor blijven wil het de prestatie van 2019 kunnen evenaren.

Opvallende namen

Voor de wedstrijden tegen Polen en Italië heeft Lodeweges een aantal verrassende namen opgeroepen. De meest opvallende is die van Perr Schuurs. De centrale verdediger kan bij Ajax nog lang niet altijd op een basisplaats rekenen, maar debuteert desondanks al in de selectie van Oranje. Naast Schuurs zijn ook Owen Wijndal en Mohammed Ihattaren voor het eerst geselecteerd. Leroy Fer en Tim Krul keren voor het eerst sinds lange tijd weer terug bij het Nederlands Elftal. Polen komt zonder absolute sterspeler Robert Lewandowski naar Amsterdam. De spits van Bayern München laat het duel met Oranje schieten om na een lang seizoen mentaal en fysiek tot rust te komen. Lewandowski won vorige maand nog de Champions League met Bayern, het toernooi waarin de Pool met 15 treffers topscorer werd.

Perr Schuurs - TOTO

Perr Schuurs is de meest opvallende naam in de selectie van Oranje voor de wedstrijden tegen Polen en Italië

Favoriet voor EK

Onder Koeman kreeg Oranje de laatste twee jaar weer kleur op de wangen. Na de inktzwarte periode waarin het EK 2016 en WK 2018 gemist werden krabbelde het Nederlands Elftal langzaam uit het dal. Inmiddels zijn we weer terug aan de top. Na de finaleplaats in de Nations League mag Oranje zelfs als favoriet gezien worden voor de Europese titel, komende zomer. De opvolger van Koeman gaat met een zeer talentvolle spelersgroep naar het toernooi. Met onder andere Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt (tegen Polen niet van de partij na een operatie aan zijn schouder), Frenkie de Jong en Memphis Depay herbergt die selectie een aantal wereldtoppers. Bij de tegenstander van vrijdag zijn dat er een stuk minder. Toch lukte het Polen voor de derde keer op rij zich te plaatsen voor een groot toernooi. Bij het EK in 2016 haalden de Oost-Europeanen zelfs bijna de halve finales. In de kwartfinale boog Polen pas na strafschoppen voor latere winnaar Portugal.

Voorspelling TOTO

De laatste interland die Oranje speelde dateert alweer van november vorig jaar. Toen won Nederland in een volle Johan Cruijff Arena met 5-0 van Estland. Vrijdag zal de Arena op last van de UEFA helemaal leeg blijven. Maar ook zonder de steun van het eigen publiek mogen we verwachten dat Oranje de betere ploeg is, zeker nu Lewandowski bij de tegenstander ontbreekt. Wij gaan voor een ruime zege van het Nederlands Elftal!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?