Zondag 7 juli 2019 is nu al een historische dag voor het Nederlands voetbal. Voor het eerst staat het nationale vrouwenelftal in de finale van het wereldkampioenschap. Iets wat het mannenteam al drie keer eerder lukte. Zij gingen in al die finales ten onder. Kunnen de Oranje Leeuwinnen wel met het goud huiswaarts keren? Het zal een hels karwei worden, want in de eindstrijd wacht 3-voudig wereldkampioen en 4-voudig Olympisch kampioen de Verenigde Staten.

Nederland – Verenigde Staten
Finale WK
7 juli 2019
17.00 uur, Parc Olympique Lyonnais, Lyon

Bekijk hier alle wedopties!

Doelen

Als regerend Europees kampioen werd Nederland door velen onder de favorieten geschaard voor dit WK. Iedereen rondom het team probeerde die verwachtingen enigszins te temperen. Na 2015 was dit WK pas de tweede mondiale eindronde waaraan Oranje meedeed. Destijds strandde de Leeuwinnen in de achtste finale. Die prestatie in ieder geval verbeteren, dat was het doel. En stiekem werd ook gekeken naar plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Concentratie bij Lieke Martens voor haar beslissende penalty tegen Japan.

Road to the final

Nederland leek in de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland last te hebben van de favorietenrol. Het spel kenmerkte zich door vele slordigheden, en er mocht van geluk worden gesproken dat Nieuw-Zeeland daar niet van profiteerde. Jill Roord schonk Nederland alsnog de drie punten in blessuretijd. Nadat Kameroen en Canada in de poule met beter spel ook werden verslagen, kruiste Oranje in achtste finale de degens met Japan, de wereldkampioen van 2011. Het lot van de Leeuwinnen hing in die wedstrijd aan een zijden draadje. Via Lieke Martens kwam het team nog wel op 1-0. Japan maakte voor rust gelijk. In de tweede helft werd de Oranje-defensie bij tijd en wijle overlopen, en creëerde Japan legio kansen. Die gingen er wonder boven wonder niet in. Plots kreeg Nederland in de slotminuut een penalty, die door Martens werd benut: kwartfinale. Daarin was Oranje duidelijk beter dan Italië. Het werd 2-0 dankzij goals van Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt. Hiermee was plaatsing voor de Spelen ook een feit. In de halve finale tegen Zweden kwamen beide teams in de reguliere speeltijd niet tot scoren. In de verlening besloot Jackie Groenen maar eens uit te halen. En met succes. Zweden wist niet meer langszij te komen, waarmee het Nederlands vrouwenelftal de eerste WK-finale in de geschiedenis bereikte.

Alex Morgan was in de halve finale tegen Engeland de matchwinner.

Kwaliteit en ervaring

Het is al een prestatie op zich dat Nederland zo ver is gekomen. Maar eenmaal in de finale wil je meer: de wereldtitel. Het is de vraag hoe realistisch dat is. De Verenigde Staten heeft een elftal meer kwaliteit en ervaring dan Nederland. In de Amerikaanse selectie twaalf speelsters van 30 jaar of ouder, in de selectie van Oranje slechts twee. Bij de VS waren de meesten er vier jaar geleden al bij toen voor de derde keer WK-goud veroverd werd, zoals sterspeelster Alex Morgan. Bovendien is het voetbal van Amerika af en toe om te smullen. Nederland lijkt haar beste spel nog steeds niet gespeeld te hebben dit WK. De Leeuwinnen moeten het zondag in Lyon vooral van de vechtlust hebben, die ze ook tegen Zweden lieten zien. Een nederlaag voor de VS gebeurt niet vaak. In heel 2018 en 2019 slechts één keer. In januari van dit jaar was Frankrijk met 3-1 te sterk. Laten we hopen dat de regerend wereldkampioen voor de tweede keer dit jaar het onderspit delft.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?