Na twee gemiste eindtoernooien op rij hunkert heel Nederland naar deelname aan het EK van volgend jaar. Donderdag begint voor Oranje de kwalificatie richting Euro 2020 met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland. Na de ‘revival’ van het Nederlands Elftal in de Nations League zou dat normaal gesproken een ‘makkie’ moeten zijn, maar ondanks de goede resultaten in 2018 zal bondscoach Ronald Koeman waken voor onderschatting.

Nederland – Wit-Rusland
EK-kwalificatie
21 maart 2019
20.45 uur, De Kuip, Rotterdam

Waar zet jij op in?

Eindelijk lijkt het Nederlands Elftal uit het dal te zijn gekropen. Na de mislukte kwalificatie voor het EK van 2016 en het WK van 2018 gaf vrijwel niemand een stuiver voor Oranje in de nieuw gevormde Nations League. In een poule met de wereldkampioenen van 2014 (Duitsland) en 2018 (Frankrijk) moest de schade vooral worden beperkt. Verrassend was het dan ook niet dat Nederland de eerste wedstrijd uit bij de Fransen verloor. Maar het vertoonde spel gaf wel hoop op betere tijden. En die kwamen er ook. Duitsland werd in Amsterdam met 3-0 aan de kant gezet. En een maand later liet Oranje Frankrijk bij tijd en wijle alle hoeken van het veld zien. Aan de hand van uitblinkers als Frenkie de Jong en Memphis Depay zegevierde Nederland met 2-0. Een paar dagen later bleek dat de formatie van Koeman ook resultaat kan boeken als alles niet helemaal lekker draait. In en tegen Duitsland maakte Virgil van Dijk vlak voor tijd de 2-2 na een 2-0 achterstand. Daarmee werd plaatsing voor het finaletoernooi van de Nations League afgedwongen. Een prestatie van formaat in zo’n lastige poule.

Virgil van Dijk - Toto

Virgil van Dijk heeft zojuist de 2-2 gemaakt tegen Duitsland.

De stemming rondom het Nederlands Elftal is in jaren niet zo positief geweest. Maar er moet gewaakt worden voor te veel euforie. Want feit is dat ‘we’ nog niet op het EK staan. Daarvoor moet Oranje in een poule met wederom Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland bij de eerste twee zien te eindigen. Eigenlijk twijfelt niemand eraan dat dat gaat lukken. Natuurlijk zou het goed kunnen dat Duitsland, ondanks de mindere fase, boven Nederland gaat eindigen. En Noord-Ierland stond wél op het vorige EK. Dus zekerheden zijn er absoluut niet voor Oranje.

Ryan Babel - Toto

Ryan Babel deed al mee toen Oranje in 2007 voor de laatste keer verloor van Wit-Rusland.

Dan Wit-Rusland, kunnen zij het Nederland lastig maken? Wie kijkt naar het verschil op de FIFA-ranking moet die vraag met ‘nee’ beantwoorden. Wit-Rusland staat 78e, Nederland 14e. Bovendien heeft bondscoach Igor Kriushenko geen spelers die wekelijks schitteren bij Europese topclubs. Wit-Rusland, dat sinds 1992 interlands speelt, wist zich nog nooit voor een groot toernooi te plaatsen. Een aantal keer mede door toedoen van Oranje. Beide landen troffen elkaar acht keer eerder in de kwalificatie voor een EK/WK. Zes maal trok Nederland aan het langste eind. Dat ging nooit gepaard met hele hoge uitslagen; het grootste verschil in goals was drie. Wit-Rusland wist twee keer van Oranje te winnen. Allebei in eigen huis. De laatste keer was in aanloop naar het EK van 2008. Toen ging het Nederlands Elftal, met Ryan Babel als basisspeler, met 2-1 ten onder. Ondanks die nederlaag plaatste Nederland zich wel voor het EK. Maar het moge duidelijk zijn dat Wit-Rusland niet onderschat mag worden.

Onze wedtips

Nederland wint met handicap -2 > 2.11

In beide helften wordt evenveel gescoord > 3.70

Eerste goal valt tussen 11e en 20e minuut > 3.60

Statistieken

Meer feitjes weten over Nederland – Wit-Rusland? Check ze HIER!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.