Het sprookje van de Oranje Leeuwinnen duurt maar voort. Zaterdag schreef de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman wederom geschiedenis door de halve finale van het WK te bereiken. Daarmee was ook plaatsing voor de Olympische Spelen van 2020 een feit. Maar eerst de focus op woensdag, als Nederland met Zweden gaat uitmaken wie er doorstoot naar de finale van het wereldkampioenschap.

Nederland – Zweden
Halve finale WK
3 juli 2019
21.00 uur, Parc Olympique Lyonnais, Lyon

Bekijk hier alle wedopties!

Dubbele vreugde

Nadat Oranje de Italiaanse vrouwen in het snikhete Valenciennes met 2-0 aan de kant hadden gezet, kwam er een mix van prachtige emoties los bij het team. Enerzijds omdat de laatste vier van het WK waren bereikt. Een prestatie die Nederland nog nooit wist neer te zetten. Daarnaast stelde Oranje dankzij de zege op Italië ook een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio veilig. Ook dat gebeurde niet eerder. Het geeft aan wat voor unieke generatie ‘we’ nu hebben. Een generatie die bovendien nog even mee kan. En een team dat met het gewonnen EK van 2017 al een prijs wist te veroveren. Inclusief dat Europees kampioenschap heeft Nederland al elf wedstrijden gewonnen op een groot toernooi. Het zijn mooie cijfers voor een land dat vier jaar geleden pas voor het eerst meedeed op een WK. Nu behoort Oranje gewoon tot de absolute wereldtop.

Oranje Leeuwinnen - Toto

Feest bij de Oranje Leeuwinnen na het bereiken van de halve finale op het WK.

Vele ereplaatsen

Natuurlijk, een halve finaleplek op een WK is fantastisch. Maar de Leeuwinnen willen meer. Om in ieder geval de finale te halen, moet Zweden verslagen worden. De Scandinaviërs zijn altijd al een toonaangevend land geweest in het vrouwenvoetbal. Zweden deed mee aan elke editie van het WK. Eén keer was het verliezend finalist en twee maal werd beslag gelegd op het brons. Op de Olympische Spelen van 2016 pakte Zweden een zilveren medaille. Het EK van 1984 werd gewonnen, en daarnaast waren er nog vele ereplaatsen. Op dit WK eindigde de ploeg van bondscoach Peter Gerhardsson op een tweede plek in een poule achter regerend wereldkampioen de Verenigde Staten, waartegen een nederlaag geslikt moest worden. In de achtste finale rekende Zweden af met Canada om vervolgens Duitsland met 2-1 opzij te zetten in de kwartfinale. Twee ploegen die normaal gesproken hoger worden ingeschaald. Knappe prestaties dus.

Peter Gerhardsson - Toto

Bondscoach Peter Gerhardsson heeft Zweden sinds 2017 onder zijn hoede.

Onderling resultaat

Wat kunnen we van Zweden verwachten tegen Nederland? Kijkend naar de FIFA-ranking ontlopen beide landen elkaar erg weinig. Oranje staat slechts één plekje hoger (acht om negen). Het recente onderlinge resultaat is wel in het voordeel van de Leeuwinnen. Sinds de verloren oefeninterland in 2015 speelde Nederland en Zweden nog drie keer tegen elkaar. Eén keer werd het gelijk, maar de laatste twee wedstrijden leverden een Oranje-zege op, zoals twee jaar geleden in de kwartfinale van het gewonnen EK: 2-0 door goals van Lieke Martens en Vivianne Miedema. Het vertrouwen bij Zweden zal echter wel groot zijn nadat Canada en Duitsland werden verslagen. Het kan woensdag in Lyon zomaar eens een ‘close match’ worden. Chauvinistisch als we zijn, voorspellen we wel dat Nederland de finale haalt, maar daar zou wel een verlenging aan te pas kunnen komen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?