Bij de gemiddelde voetballiefhebber zal bij het horen van de datum 20 september 2013 niet direct een lampje gaan branden. Toch is het inmiddels een historische datum in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Op die dinsdag ruim zes jaar geleden kwalificeerde het Nederlands Elftal zich voor het laatst voor een groot voetbaltoernooi. Komende zaterdag kan deze datum eindelijk uit de boeken. Oranje heeft op bezoek bij Noord-Ierland een puntje nodig om kwalificatie voor het EK 2020 veilig te stellen.

Noord-Ierland – Nederland
EK-kwalificatie
16 november 2019
20.45 uur, Windsor Park, Belfast

Check hier alle wedopties!

Wie de selecties van september 2013 en het huidige keurkorps van Ronald Koeman naast elkaar legt, ziet maar weinig dezelfde namen. Alleen Jeroen Zoet, Stefan de Vrij en Kevin Strootman komen in beide selecties voor. Kenneth Vermeer, Daley Blind en Georginio Wijnaldum hadden ook beide keren van de partij kunnen zijn, maar waren of in 2013 (Blind, Wijnaldum) of zijn nu (Vermeer) geblesseerd. De geringe overeenkomsten zeggen veel over de metamorfose die Oranje de afgelopen jaren heeft ondergaan. Voor alle andere internationals, Ryan Babel uitgezonderd, wordt het de eerste keer dat een groot toernooi wordt bereikt.

Ryan Babel, Daley Blind en Gerginio Wijnaldum

Jasper Cillessen, Ryan Babel, Daley Blind en Georginio Wijnaldum weten hoe het is om voor Oranje op een groot toernooi te spelen

Oranje rekent niet

Want dat het nog misgaat, daar houdt eigenlijk niemand rekening mee. Zelfs bij een nederlaag tegen Noord-Ierland heeft Oranje nog alles in eigen hand. Bij een klein verlies in Belfast is Nederland bij winst op Estland, volgende week dinsdag in de Johan Cruijff Arena, alsnog geplaatst. En valt de nederlaag tegen de Noord-Ieren onverhoopt groter uit of wordt er niet van Estland gewonnen, dan is er nog het vangnet van de play-offs. Door de groepswinst in de Nations League is Oranje al verzekerd van deelname aan die beslissingswedstrijden. Maar, zo was de bondscoach duidelijk, aan rekenen doen ze niet bij het Nederlands Elftal. Met andere woorden: Oranje wil uit de laatste twee wedstrijden gewoon zes punten halen.

Stugge Noord-Ieren

Te beginnen dus in en tegen Noord-Ierland. In oktober liep Nederland zich in de Kuip 75 minuten lang stuk op de stugge ploeg van trainer Michael O’Neill. Pas nadat de Noord-Ieren via Josh Magennis op een verrassende 0-1 voorsprong waren gekomen, lukte het Oranje écht gevaarlijk te worden. Door doelpunten van Memphis Depay, Luuk de Jong en opnieuw Depay won Nederland nog met 3-1. Na afloop kregen de bezoekers veel kritiek op de ultra-defensieve spelopvatting. Zelfs Koeman kon het niet laten er iets van te zeggen. In Belfast zal Noord-Ierland waarschijnlijk heel anders voor de dag komen. Het vecht voor zijn laatste kans op directe plaatsing en is alleen gebaat bij winst.

Memphis Depay scoorde tegen Noord-Ierland

Memphis Depay scoorde twee keer in het thuisduel tegen Noord-Ierland, maar of hij in Belfast ook in actie kan komen is onzeker

Wat denken Sjaak en Donnie?

Oranje kan vanaf de aftrap een fel Noord-Ierland verwachten. Tegen Duitsland, afgelopen september, was dat niet anders. De Noord-Ieren kregen goede kansen op de openingstreffer, maar konden de druk op de Duitsers niet lang volhouden. Uiteindelijk won Duitsland redelijk eenvoudig met 0-2. Sjaak en Donnie, onze Toto-koningen, zien Oranje ook winnen in Belfast. Sjaak denkt aan een 1-2 zege. “Nederland is beter dan Noord-Ierland, en dus winnen we”, zo stelt Mister Ajax. Donnie verwacht ook een tegentreffer, maar denkt aan een iets ruimere overwinning. “Die Noord-Ieren zijn taai. Maar Nederland zou als beste ploeg boven moeten komen. 1-3.”

Sjaak: Nederland wint met 1-2 > 7.65

Donnie: Nederland wint met 1-3 > 11.25

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?