Nog geen drie maanden na de dramatische halve finale tegen Tottenham Hotspur begint voor Ajax alweer het nieuwe Europese seizoen. De landskampioen stroomt in de derde voorronde van de Champions League in en zal via PAOK Saloniki plaatsing voor de play-offs af moeten dwingen. Te beginnen met de uitwedstrijd in Griekenland.

PAOK Saloniki – Ajax
Voorronde Champions League
6 augustus 2019
19.00 uur, Toumbastadion, Thessaloniki

Bekijk hier alle wedopties!

Ajax-trainer Erik ten Hag vertelde het tijdens de voorbereiding tegen iedereen die het maar wilde horen. Prachtig was het, die vorige Europese campagne, maar dat was vorig jaar. De realiteit is dat de halvefinalist van afgelopen seizoen zich dit jaar weer gewoon via de voorrondes moet plaatsen voor de Champions League. En de Amsterdammers hebben niet bepaald een goed track record als het om de kwalificaties voor het miljoenenbal gaat. Vorig jaar lukte het, maar daarvoor struikelde Ajax over OGC Nice (2017), FK Rostov (2016) en Rapid Wien (2015). En bij de wat oudere Ajacieden zullen de namen van FC Kopenhagen en Slavia Praag nog voor rillingen op de rug zorgen.

Opnieuw PAOK Saloniki

Met PAOK Saloniki treft Ajax een oude bekende. Zowel in 2010 als in 2016 schakelden de Amsterdammers in de voorrondes van de Champions League de Grieken uit. Beide jaren werd het in de Arena 1-1, waarna Ajax het karwei in Thessaloniki afmaakte. Mede door de twee eliminaties door Ajax plaatste PAOK zich nog nooit voor de groepsfase van de Champions League. Vorig seizoen was de ploeg van trainer Rãzvan Lucescu dichtbij. Het schakelde achtereenvolgens FC Basel en Spartak Moskou uit, maar strandde in de play-offs tegen Benfica. Het bleek een voorbode van een succesvol seizoen. PAOK werd voor het eerst sinds 1985 kampioen van Griekenland en won voor de derde keer op rij de beker. Daarmee was de eerste dubbel uit de historie een feit.

Davy Klaassen benut penalty tegen PAOK

Davy Klaassen schoot Ajax in 2016 vanaf de penaltystip naar de volgende ronde

Met tien doelpunten en evenzoveel assists had oud-Feyenoorder Diego Biseswar een groot aandeel in het succes van PAOK. In 2016 was de Nederlandse aanvallende middenvelder er als invaller al bij tegen Ajax. De verwachting is dat Biseswar dinsdag in de basis start. PAOK belegde in de voorbereiding een trainingskamp in Nederland. Het oefende tegen onder andere AZ (1-0 nederlaag), PEC Zwolle (2-2 gelijkspel) en Fortuna Sittard (5-1 winst). In Griekenland is de competitie nog niet begonnen, waardoor de wedstrijd tegen Fortuna op 27 juli de laatste krachtmeting voor PAOK was.

Transfers Lasse Schöne en Donny van de Beek

Ajax kent in aanloop naar de eerste Europese wedstrijd van het seizoen geen problemen van fysieke aard. Aankoop Edson Álvarez ontbrak zaterdag nog in het competitieduel met Vitesse (2-2), maar reist wel mee af naar Griekenland. Wel spelen er andere zaken rond de ploeg van Ten Hag. Lasse Schöne stapte maandag in het vliegtuig om een transfer naar Genoa af te ronden en Donny van de Beek staat nadrukkelijk in de belangstelling van Real Madrid. Bij Ajax hoopt men vurig dat de dynamische middenvelder in ieder geval beide wedstrijden tegen PAOK nog inzetbaar is voor hij naar Madrid vertrekt.

Donny van de Beek

Zwaaide Donny van de Beek in Arnhem voor het laatst naar de Ajax-supporters?

Onze voorspelling

Als halvefinalist van de vorige editie is Ajax op voorhand tegen iedere tegenstander in de voorronde van de Champions League favoriet. Toch heeft Ten Hag gelijk: het ene seizoen is het andere niet. Ook wijst de trainer op de kwaliteit van PAOK, dat een betere ploeg heeft dan drie jaar geleden. Tegen Vitesse liet zijn eigen ploeg bij vlagen zien dat het nog net zo goed kan voetballen als vorig seizoen, maar ook dat het nog niet op elkaar is ingespeeld. In het kolkende Toumbastadion zal PAOK daar gebruik van willen maken en op jacht gaan naar een goede uitgangspositie voor de return. Daar tegenover staat dat de voorhoede van Ajax vrijwel altijd scoort. In de afgelopen 64 wedstrijden gebeurde het slechts vier keer dat de Ajacieden geen doelpunt konden vieren. Onze voorspelling: Ajax keert met een gelijkspel én een uitdoelpunt terug naar Nederland.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?