Door de coronacrisis kwam ook de dartswereld compleet tot stilstand. De PDC heeft met de Home Tour daar nu iets op bedacht. Een officieel toernooi waarbij spelers het vanuit hun eigen woonkamer via de webcam tegen elkaar opnemen. Komende vrijdag begint het eerste online toernooi uit de historie en TOTO Extra blikt vooruit op de eerste wedstrijden!

Opzet

De Home Tour begint met een groepsfase, die vanaf vrijdag 17 april over 32 achtereenvolgende avonden afgewerkt wordt. Iedere avond komt één groep van vier darters in actie, waarbij alle spelers één keer tegen elkaar spelen. De winnaar van iedere groep plaatst zich voor de knock-outfase. De wedstrijden worden in de groepsfase gespeeld in een best-of-9 format; wie het eerst vijf legs heeft gewonnen, wint de wedstrijd. Alle wedstrijden worden live uitgezonden via een livestream op de website van de PDC en zijn gratis te bekijken.

Van Gerwen ontbreekt

Alle 128 PDC tourkaarthouders konden zich aanmelden voor de Home Tour. Nummer één van de wereldranglijst Michael van Gerwen besloot het toernooi aan zich voorbij te laten gaan. Een van de eisen die de bond stelt is het hebben van een stille ruimte en de Brabander kan daar naar eigen zeggen niet aan voldoen. Wel van de partij is de regerend wereldkampioen, Peter Wright. De Schot heeft vrijdag de eer het nieuwe toernooi te openen. Ook Gerwyn Price, achter Van Gerwen en Wright de nummer drie van de wereld, verschijnt aan de start. Nederlanders die aan het toernooi deel zullen nemen zijn onder andere Jermaine Wattimena, Dirk van Duijvenbode, Jelle Klaasen, Geert Nentjes, Jan Dekker en Niels Zonneveld.

Geen Michael van Gerwen bij de Home Tour; de nummer één van de wereld kan geen stille woonkamer garanderen

Vrijdag en zaterdag: Wright, Price en Zonneveld

Voor de eerste vier groepen is de loting inmiddels verricht. Zonneveld komt op de eerste avond al in actie. De nummer 81 van de wereld is samen met Wright, Peter Jacques (PDC 129) en Jamie Lewis (60) ingedeeld in Groep 1. Met de aanwezigheid van de wereldkampioen lijken de kansen op het bereiken van de volgende ronde klein voor de darter uit Uitgeest. Een dag later is het de beurt aan Price. De Welshman neemt het zaterdag op tegen Luke Woodhouse (57), Ted Evetts (66) en Rowdy-John Rodriguez (70) en is uiteraard de grote favoriet in deze groep.

Zondag en maandag: Chisnall, Dekker en Nentjes

In Groep 3 en Groep 4 krijgen we weer Nederlanders in actie te zien. Dekker, zelf de nummer 58 van de wereld, komt op zondag met Dave Chisnall de nummer elf van de Order of Merit tegen. Jonathan Worsley (91) en Scott Waites (102) zijn de andere tegenstanders voor DoubleDekker. Onze landgenoot speelt eerst tegen Worsley en zal deze wedstrijd móeten winnen om kans te blijven maken op de volgende ronde. In de tweede wedstrijd treft Dekker Chisnall. Maandag is het de beurt aan Nentjes. De darter uit Urk, 71ste op de wereldranglijst, neemt het achtereenvolgens op tegen Mickey Mansell (53), Lisa Ashton (128) en Ross Smith (47). Een groep met kansen voor Nentjes!

Onze voorspelling

Geen fysieke tegenstander, geen tientallen camera’s, geen publiek. De Home Tour zal voor iedereen even wennen zijn. Het neemt ook de grote druk die spelers kunnen voelen op het grote podium grotendeels weg, waardoor de onderlinge verschillen dit toernooi kleiner zullen zijn. Kunnen de onbekendere spelers daardoor stunten tegen de wereldtoppers? Wij zien wel een (Nederlandse) verrassing gebeuren de komende dagen!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?