De groepsfase van de PDC Home Tour zit er bijna op. Deze week worden de laatste groepen afgewerkt. En omdat niet alle 128 houders van een PDC Tourkaart zich hadden aangemeld voor het nieuwe toernooi, krijgen runners-up van eerder gespeelde poules een herkansing. Goed nieuws voor Ron Meulenkamp en Mike van Duivenbode: zij mogen voor de tweede keer proberen de knock-outfase te bereiken.

Van Duivenbode kwam eind april in Groep 11 nét te kort voor groepswinst. The Pigeon eindigde in punten en in doelsaldo gelijk met Alan Tabern, maar werd op onderling resultaat tweede. Meulenkamp legde het in Groep 14 op doelsaldo af tegen Chris Dobey. Beide landgenoten krijgen de komende dagen de kans zich alsnog bij Jelle Klaasen, Geert Nentjes en Martijn Kleermaker te voegen. Zij verzekerden zich met groepswinst al voor de tweede ronde.

Groep 26 zonder grote namen

Dinsdag komt er nog geen Nederlander in actie. Dan spelen Conan Whitehead, Steve Brown, Mike de Decker en Martin Atkins in actie in Groep 26. Niet bepaald een spectaculaire groep, want Whitehead is met de 75e plek op de wereldranglijst de best geplaatste speler. De Decker en Whitehead stonden ook bij hun eerste poging dit toernooi tegenover elkaar. Toen won Whitehead met 5-2 van de Vlaming.

Michael Smith - TOTO

Ook nummer vijf van de wereld Michael Smith gaat op voor een herkansing; Bully Boy treft daarin onder andere Mike van Duivenbode

Van Duivenbode treft het niet

Meulenkamp stuit woensdag in Groep 27 op Steve Beaton, Scott Waites en Ross Smith. Beaton (26e op de wereldranglijst) geldt op papier als de favoriet, maar The Bronzed Adonis werd eerder dit toernooi met geluk tweede in een niet heel lastige poule. Voor Meulenkamp (49) en Smith (47) liggen er zeker kansen in deze groep, waarin Waites (102) op papier de outsider is. Een dag later is het de beurt aan Van Duivenbode (98). The Pigeon treft met Michael Smith een absolute wereldtopper. De nummer vijf van de wereld weet hoe het is deze Home Tour achter een Nederlander te eindigen; Bully Boy liet zich in Groep 9 verrassen door Kleermaker. Met Luke Humphries (34) krijgt Van Duivenbode nog een tegenstander van formaat. Andy Boulton (68) is de vierde darter in Groep 28.

Onze voorspelling

Met de aanwezigheid van én Smith én Humphries is de kans op plekje in de tweede ronde voor Van Duivenbode niet heel erg groot. Wij verwachten niet dat onze landgenoot in deze samenstelling de groep kan winnen. Voor Meulenkamp liggen de kansen beduidend anders. In zijn groep zijn de onderlinge verschillen verwaarloosbaar en hebben Beaton, Smith, Meulenkamp en in mindere mate Waites alle vier een goede kans de groep te winnen. En als we het dan mogen zeggen, zetten wij in op Meulenkamp!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?