De eerste ronde van de PDC Home Tour zit er bijna op. Nog vier poules moeten worden gespeeld en dan komt er een einde aan 32 achtereenvolgende avonden darts vanuit de woonkamer. In de laatste fase krijgen enkele wereldtoppers en twee Nederlanders een herkansing én maakt Gary Anderson alsnog zijn entree in het toernooi!

Nu de eerste ronde bijna klaar is, maakte de PDC afgelopen week bekend hoe de volgende fase van het toernooi eruit gaat zien. Waar de bond in een eerder stadium over een knock-outfase sprak, blijkt daar in de praktijk geen sprake van. Tot aan de finale zal gespeeld worden volgens het poulesysteem. Na een week rust begint op dinsdag 26 mei de tweede ronde met acht poules. Alleen de winnaars kwalificeren zich voor de halve finale, die weer bestaat uit twee groepen. De beste twee darters van beide poules plaatsen zich vervolgens voor de finale, de zogenaamde kampioensgroep.

Twee Nederlanders in de herkansing

Maar zover is het dus nog niet. Eerst moeten de laatste wedstrijden in de eerste ronde worden afgewerkt. Daarin komen we met Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode twee Nederlanders tegen. Beide darters slaagden er eerder dit toernooi niet in de tweede ronde te bereiken en gaan op voor een herkansing. Noppert kwam in Groep 22 één leg tekort ten opzichte van groepswinnaar Jesus Noguera. Van Duijvenbode won een dag later maar één wedstrijd, maar werd op basis van een beter doelsaldo alsnog tweede en krijgt daardoor een tweede kans. Ook wereldtoppers Peter Wright en Gerwyn Price gaan op voor hun herkansing.

Peter Wright - TOTO

Kan regerend wereldkampioen Peter Wright na zijn tweede optreden bij de PDC Home Tour wel juichen?

Vrijdag en zaterdag: Noppert, Anderson & Van Duijvenbode

Noppert, nummer 25 van de wereld, is in Groep 29 ingedeeld bij John Henderson (31), Cristo Reyes (46) en Ryan Meikle (117). Een dag later komt Van Duijvenbode (77) in actie. Titan neemt het onder andere op tegen Anderson (9). De Schot moest eerder dit toernooi nog afzeggen wegens een te slechte internetverbinding. Die problemen zijn intussen verholpen, waardoor de tweevoudig wereldkampioen alsnog aan het toernooi mee kan doen. De Belgen Dimitri van den Bergh (29) en Kim Huybregts (36) zijn de andere twee spelers in Groep 30.

Zondag en maandag: Price, Cullen & Wright

Ze gooiden in Groep 1 en 2 en sluiten nu in Groep 31 en 32 de eerste ronde af: Price en Wright. Beide wereldtoppers krijgen bij hun herkansing te maken met een top-20 speler. Op zondag is het eerst de beurt aan Price (3), die met Joe Cullen de nummer zestien van de wereld treft. Keegan Brown (30) en Bradley Brooks (121) zijn de andere tegenstanders voor de Welshman. Voor Wright, nummer twee van de Order of Merit, wacht een dag later de confrontatie met nummer achttien Krzystof Ratajski. Groep 32 wordt vervolledigd met Justin Pipe (54) en Adam Hunt (115).

Onze voorspelling

Van Duijvenbode trof het niet bij de indeling. Met drie spelers die in de top-40 van de wereldranglijst staan is onze landgenoot de grote outsider in deze groep. Voor Noppert lijken de kaarten op voorhand beter geschud. Noppie mag zelfs gezien worden als de favoriet in Groep 29 en heeft een goede kans op het bereiken van de volgende ronde. Dat geldt natuurlijk ook voor Wright en Price. Kunnen zij hun status nu wel waarmaken? Wij verwachten dat minstens één van de twee er opnieuw niet in slaagt de tweede ronde te bereiken!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?