In 2020 was veel anders, maar het sportjaar wordt in december gewoon afgesloten met het WK darts. En dus gaat Michael van Gerwen in het iconische Alexandra Palace op voor zijn vierde wereldtitel. Maar onze landgenoot is niet de enige favoriet voor de eindzege. TOTO Extra blikt vooruit!

Opzet PDC World Darts Championship 2021

Het WK darts wordt gehouden van 15 december tot en met 3 januari. De opzet is in vergelijking met het toernooi van vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven. Dat betekent dat er opnieuw 96 darters aan de start verschijnen. De top-32 van de PDC Order of Merit heeft een beschermde status en stroomt in de tweede ronde in. De eerste ronde wordt gespeeld door de 32 beste spelers van de PDC Pro Tour Order of Merit en 32 darters die zich via de kwalificaties hebben geplaatst. Onder hen net als vorig jaar twee vrouwelijke darters: Lisa Ashton en Deta Hedman. Fallon Sherrock, de revelatie van vorig jaar, wist zich niet te plaatsen voor het WK.

Nederlandse deelnemers

Zoals ieder jaar komen de meeste deelnemers aan het WK uit Engeland. Van de 96 darters spelen er 35 in Londen een thuiswedstrijd. Nederland is na Engeland hofleverancier met 11 darters. Naast Van Gerwen zijn dit Jeffrey de Zwaan, Jeremaine Wattimena, Danny Noppert, Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Martijn Kleermakers, Derk Telnekes, Maik Kuivenhoven, Ron Meulenkamp en Niels Zonneveld.

Loting Nederlandse darters

De loting had vanuit Nederlands oogpunt een aantal vervelende uitkomsten. Zo krijgen drie van de vijf geplaatste Nederlanders in de tweede ronde mogelijk een landgenoot als tegenstander. Als Kleermaker, Telnekes en Meulenkamp hun wedstrijd in de eerste ronde winnen, stuiten ze op respectievelijk Noppert, Wattimena en Van der Voort. Voor Van Duijvenbode wacht bij winst in de eerste ronde een clash met oud-wereldkampioen Rob Cross. Van Gerwen had niet te klagen bij de loting. Mighty Mike kan pas in de kwartfinale een speler uit de top-10 op zijn pad krijgen.

Van Gerwen minder dominant dan anders

Van de Nederlandse deelnemers mag alleen Van Gerwen tot een favoriet voor de eindzege gerekend worden. Maar dé uitgesproken favoriet zoals in voorgaande jaren, is onze landgenoot dit jaar niet. Daarvoor presteerde Van Gerwen dit jaar te wisselvallig. De Vlijmenaar werd bij grote toernooien regelmatig al in de achtste of kwartfinales uitgeschakeld en in de Premier League was voor het eerst in zijn carrière de poulefase het eindstation. Van Gerwen won wel twee majors, waaronder de Players Championships Finals eind november. Is de Brabander na een kwakkeljaar dan toch weer precies op tijd in vorm? Een vierde eindzege van Van Gerwen heeft een quotering van 3.50.

Andere kanshebbers

Met Van Gerwen zijn Gerwyn Price (quotering 5.75) en titelverdediger Peter Wright (6.75) de grootste kanshebbers. Price won dit jaar de World Darts Grand Prix en de World Series Of Darts Finals. Wright schreef naast het WK ook The Masters en de European Championships op zijn naam. Dat laatste toernooi vond plaats in november, dus ook de Schot lijkt op tijd in vorm voor het verdedigen van zijn titel.

Peter Wright - TOTO

Peter Wright werd vorig jaar voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen door Michael van Gerwen in de finale te verslaan

Schaduwfavorieten en outsiders

Met Van Gerwen, Price en Wright zijn de drie grootste kanshebbers genoemd. Daarachter vormt zich een heel peloton aan schaduwfavorieten en outsiders. Michael Smith (14.25) is de nummer vier van de plaatsingslijst. Bully Boy was verliezend WK-finalist in 2019, maar wacht nog altijd op zijn eerste major. Wie dit jaar zijn eerste major won, is José de Sousa (16,50). De Portugees, vorig jaar in onze voorbeschouwing al als dark horse getipt, brak dit jaar definitief door met zijn eindzege in de Grand Slam of Darts.

Wie ook definitief lijkt aan te haken bij de wereldtop, is Dimitri van den Bergh (19.50). Onze zuiderbuur won met het World Matchplay ook zijn eerste major en maakte tijdens de Grand Slam of Darts grote indruk. Wie dat ook weer eens deed, was James Wade (28.50)The Machine reikte net als bij de European Championship tot de finale. Nathan Aspinall (20.00) is de nummer zes van de plaatsingslijst. De jonge Brit haalde zowel in 2019 als in 2020 de halve finale van het WK en verloor dit jaar de finale van de Premier League van Glenn Durrant (29.00).

Hebben we dan iedereen gehad? Nee. Hoewel een nieuwe titel voor deze heren niet voor de hand ligt mogen we oud-wereldkampioenen Gary Anderson (29.00)Rob Cross (50.00) en Adrian Lewis (100.00) niet onbenoemd laten. Andere outsiders zijn Davon Petersen (27.50)Dave Chisnall (45.00) en Ian White (70.00)

Mogelijke verrassingen op dit WK

In de editie van 2019 werden liefst elf spelers uit de top-20 in de tweede ronde uitgeschakeld en drongen vier ongeplaatste spelers door tot de kwartfinales. Vorig jaar flikte Luke Humphries dat trucje. Ook dit jaar zullen er ongetwijfeld weer wat verrassingen zijn. Wie van een gokje houdt, zou in kunnen zetten op deze dark horses.

  • Damon Heta – Reikte bij zowel de Grand Slam of Darts als de Players Champions Finals tot de kwartfinale. Moet in de eerste ronde wel afrekenen met Adrian Lewis.
  • Dirk van Duijvenbode – Maakte dit jaar naam door de finale van de World Grand Prix te halen. Treft het als gezegd niet met de loting.
  • Callan Rydz – Halve finalist bij de 21e Player Championship in november. Versloeg daar Ian White, Simon Whitlock, Brendan Nolan en Daryl Guerney.
  • Darius Labanauskas – Vorig jaar al kwartfinalist en dit jaar ook kwartfinalist bij de World Series Finals.

Andere weddenschappen

Naast inzetten op de eindwinnaar van het WK, kun je tijdens dit toernooi natuurlijk ook op losse wedstrijden wedden. Ook kun je voorspellen wie de finale haalt, wie de winnaar per sectie wordt en in welke ronde spelers worden uitgeschakeld. Nieuw dit jaar: Nederlandse specials!

Bekijk het volledige overzicht van alle weddenschappen.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.