December is de maand van tradities en één van de mooiste tradities is natuurlijk het WK darts! Vanaf 15 december is Alexandra Palace in Londen weer het decor voor de mondiale titelstrijd. Als altijd blikt TOTO Extra vooruit naar het toernooi en zetten we de favorieten, outsiders en dark horses op een rijtje!

Nederlandse deelnemers

Zoals ieder jaar komen de meeste deelnemers aan het WK uit Engeland. Van de 96 darters spelen er 35 in Londen een thuiswedstrijd. Nederland is na Engeland hofleverancier met 10 darters. Michael van Gerwen is de landgenoot met de meeste kans op de wereldtitel. Daarnaast doen ook Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Jermaine Wattimena, Maik Kuivenhoven, Danny Noppert, Martijn Kleermaker, Chris Landman, Ron Meulenkamp én Raymond van Barneveld een gooi naar de titel. De oud-wereldkampioen maakt na een jaar afwezigheid zijn rentree op het WK.

De favorieten

Michael van Gerwen
We beginnen natuurlijk met Van Gerwen. De Brabander kent niet het beste jaar uit zijn carrière. Pas halverwege september (!) won de veelvraat van weleer pas zijn eerste toernooi van het jaar. Sindsdien loopt het beter bij de drievoudig wereldkampioen, met een finaleplaats op het EK en de winst in een Players Championship als voornaamste uitschieters. Van Gerwen is niet meer de topfavoriet, maar wel degelijk een grote kanshebber op de titel.

Gerwyn Price
Die topfavorietenrol ligt bij titelverdediger en nummer één van de wereld Gerwyn Price. De Welshman won na het WK dit jaar nog drie grote toernooien, waaronder de Grand Slam of Darts volgende maand. Price lijkt duidelijk te pieken naar het WK; van zijn laatste dertig wedstrijden won The Iceman er maar liefst 25. Vorig jaar pakte hij de titel voor een leeg Ally Pally en er zal hem veel aan gelegen zijn dat feestje nog eens over te doen mét publiek.

Peter Wright
Ook Peter Wright is in vorm. De Schotse wereldkampioen van 2020 haalde in november bij de laatste twee televisietoernooien voor het WK de finale, waarvan hij er eentje (de Players Championships Finals) won. En in juli schreef Snakebite ook al de World Matchplay op zijn naam. Een uitstekend jaar dus voor Wright, die op jacht gaat naar zijn derde WK-finale. Wright en Van Gerwen zitten beiden in de onderste helft van het schema, en kunnen elkaar dus niet in de finale tegenkomen.

Jonny Clayton
Het WK 2022 heeft niet drie, maar eigenlijk vier topfavorieten. Want in die categorie moeten we ook Jonny Clayton scharen. De Welshman won dit jaar niet minder dan vier televisietoernooien, met de Premier League als meest prestigieuze. Clayton is op basis van de vorm van het afgelopen jaar misschien wel de grootste favoriet. Maar tijdens een WK wordt meer gevraagd dan vorm. Kan The Ferret met de druk overweg, dan is hij een heel gevaarlijke klant!

Andere kanshebbers

Dimitri Van den Bergh
Met Dimitri Van den Bergh leveren onze zuiderburen een schaduwfavoriet. Vorig jaar brak The DreamMaker definitief door toen hij de World Matchplay wist te winnen. Dit jaar was de Belg dichtbij titelprolongatie, maar verloor hij de finale. Ook bij de World Series of Darts was Van den Bergh verliezend finalist. Niet veel later werd de Vlaming geveld door het coronavirus, en de vraag is of hij helemaal hersteld is. De loting was hem in ieder geval gunstig gezind; de kwartfinale moet minstens haalbaar zijn.

James Wade
Met zeventien deelnames is James Wade inmiddels een behoorlijk ervaren WK-ganger. Groot succes boekte de Brit nooit, zijn halvefinaleplaatsen in 2009, 2012 en 2013 zijn de uitschieters. Maar dat Wade een gevaarlijke klant is anno 2021, bewees hij tijdens de UK Open in maart. The Machine versloeg Price in de halve finale en won uiteindelijk het toernooi. Net als Van den Bergh zit Wade in een gunstige kant van het schema en ligt de weg naar de kwartfinale redelijk open.

Gary Anderson
Als het vorige WK ons iets heeft geleerd, is dat we Gary Anderson nooit moeten afschrijven. The Flying Scotsman verraste vriend en vijand door de finale te halen, maar een evenaring van die prestatie lijkt dit jaar écht uitgesloten. Anderson kon op geen enkel groot toernooi imponeren en kwam in de laatste vijf toernooien niet verder dan de achtste finales. De Schot weet als geen ander hoe te pieken in december, maar in een kwart met onder andere Van Gerwen en Rob Cross zijn de kansen op nieuw succes in Londen niet erg groot.

Rob Cross
Sinds zijn sensationele triomf als debutant in 2018 reikte Rob Cross nooit meer tot de kwartfinale. Een eendagsvlieg mag de Brit met de World Matchplay en het EK op zak zeker niet genoemd worden, maar het wordt toch wel eens tijd voor een goed resultaat op het WK. Zijn recente uitslagen wijzen in ieder geval in de goede richting. In oktober won Cross opnieuw het EK en in zijn laatste vijf toernooien haalde hij drie keer minstens de halve finale.

José de Sousa
In mei bevestigde José de Sousa zijn vers geworven status als wereldtopper. Eind 2020 brak de Portugees door met de winst in de Grand Slam of Darts en een paar maanden later haalde The Special One de finale van de Premier League. Maar voor een échte doorbraak moet De Sousa eens voorbij de kwartfinales op een WK komen> Dat lukte in vijf deelnames nog nooit.

Outsiders

Achter de genoemde namen staat een klein legertje outsiders, die met de juiste vorm van de dag ver kunnen komen in Ally Pally. Nathan Aspinall haalde al eens twee keer de halve finales, Michael Smith weet sinds 2019 zelfs hoe het is om de finale te halen en Dave Chisnall en Stephen Bunting waren vorig jaar nog halvefinalisten. Hebben we dan alle namen van belang genoemd? Nee. Ook Krzsyzstof Ratajski, Joe Cullen en met name Ryan Searle verdienen een vermelding. Heavy Metal komt in grote vorm naar Ally Pally. Bij de Players Championships Finals vorige maand haalde hij zelfs de finale. Een echte outsider voor komend WK!

Mogelijke verrassingen dit WK

Net als voorgaande jaren zullen er ook dit jaar weer spelers zijn die het toernooi niet gaan winnen, maar wel voor verrassingen gaan zorgen. Wat te denken van Fallon Sherrock, die twee jaar geleden niet alleen als eerste vrouw ooit een ronde verder wist te komen maar in die tweede ronde prompt ook Mensur Suljovic versloeg. En vorig jaar was daar natuurlijk Dirk van Duijvenbode, die als ongeplaatste speler Rob Cross en Glen Durrant versloeg. Voor dit jaar kijken we naar de volgende spelers die zouden kunnen verrassen.

Jim Williams
Won de PDC Challenge Tour UK, wat hem een ticket voor het WK opleverde, en zit met Joe Cullen en Simon Whitlock als (mogelijke) tegenstanders bij winst in de eerste ronde in het schema bij spelers die uit vorm zijn.

Scott Mitchell
De BDO-wereldkampioen van 2015 maakte na het verdwijnen van de bond vorig jaar de overstap naar de PDC. Kan via onze landgenoot Chris Landman en de zelden goed op het WK presterende Ian White het Anderson wel eens moeilijk gaan maken in de derde ronde.

Martin Schindler
Plaatste zich voor het WK door de PDC European Super League te winnen ten koste van zijn landgenoot Florian Hempel en speelt in de eerste ronde tegen… Hempel. Wint Schindler, dan wacht Van den Bergh, van wie het afwachten is hoe het met de vorm is.

Alan Soutar
Mensur Suljovic heeft een verschrikkelijk slecht track-record op het WK en dus kijken we naar zijn mogelijke tegenstanders. De Schot Alan Soutar schakelde eerder dit jaar nog Raymond van Barneveld uit in de UK Open, en zou voor een stunt kunnen zorgen tegen de Oostenrijker!

Waar kun je het WK darts zien op tv?

Zoals elk jaar doet RTL uitgebreid verslag van het WK Darts. Via RTL7 en Videoland zijn alle wedstrijden live te zien. Niet in staat de wedstrijden te bekijken? Ook RTL7 Darts Radio doet verslag van het WK.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering.