Het is het laatste grote toernooi voor in december het WK losbarst: de Players Championship Finals. Een laatste test dus voor de beste darters ter wereld op weg naar de strijd om de mondiale titel. Wie is er in vorm? Wie reist er in december met het beste gevoel af naar Alexandra Palace? Kortom, wie wint de Players Championship Finals? Toto Extra blikt vooruit!

Favorieten volgens Toto

  1. Michael van Gerwen – 2.50
  2. Gerwyn Price – 7.75
  3. Peter Wright – 11.75
  4. Rob Cross – 15.25
  5. Michael Smith – 23.00
Wie wint de World Grand Prix of Darts?

Opzet Players Championship Finals

De Players Championship Finals is, zoals de naam al doet vermoeden, geen op zichzelf staand toernooi. Het is de eindronde van een reeks van dertig toernooien op de PDC Pro Tour die verspreid door het hele jaar worden gehouden. Aan de Finals neemt de top-64 van de Players Championship Order of Merit deel, een ranglijst gebaseerd op het verdiende prijzengeld in die dertig toernooien. Geloot voor het toernooi wordt er niet; op basis van de ranking worden de spelers ingedeeld. Nummer één Gerwyn Price neemt het in de eerste ronde op tegen nummer 64 Mickey Mansell, nummer twee James Wade tegen nummer 63 Ted Evetts en zo door.

Gerwyn Price - Toto

Gerwyn Price won vorige week net als in 2018 de Grand Slam of Darts

Hoge verwachtingen van Price

Met Price is meteen een grote favoriet op de eindzege genoemd. De Welshman is in vorm, zo bleek tijdens de afgelopen Grand Slam of Darts. In de halve finale won Price na liefst achttien eerdere nederlagen voor het eerst van Michael van Gerwen. In de finale was Peter Wright geen partij voor de oud-rugbyer. Price won daarmee de Grand Slam of Darts voor het tweede jaar op rij. Dat die winst geen garanties biedt op een goede Players Championship Finals bleek vorig jaar. Toen werd de huidige nummer drie van de wereld al in de eerste ronde uitgeschakeld. Op basis van zijn stabiele prestaties door het hele jaar heen mogen we dit jaar meer van Price verwachten.

Van Gerwen grootste favoriet

Price mag dan een grote favoriet zijn, de allergrootste komt zoals ieder toernooi waaraan hij meedoet uit Nederland en luistert naar de naam Van Gerwen. De Brabander won het toernooi al vier keer, waaronder drie keer op rij van 2015 tot en met 2017. Vorig jaar leek Van Gerwen in de finale op weg naar zijn vierde titel in successie, maar Daryll Gurney trok uiteindelijk aan het langste eind. Mighty Mike is in Minehead als achttiende geplaatst. Dat heeft deels te maken met het wisselvallige jaar dat de Nederlander doormaakt, maar meer nog met het aantal toernooien dat hij meedeed. Van Gerwen speelde slechts acht van de dertig Players Championships, waarvan hij er twee won. In de eerste ronde speelt Van Gerwen tegen de jonge Brit Luke Humphries, kwartfinalist op het WK van vorig jaar.

Michael van Gerwen - Toto

Michael van Gerwen is met vier titels recordhouder bij de Players Championship Finals

Nog zeven Nederlanders aan de start

Naast Van Gerwen hebben nog zeven Nederlanders zich gekwalificeerd voor de Players Championship Finals: Jermain Wattimena (10), Jeffrey de Zwaan (13), Danny Noppert (17), Ron Meulenkamp (23), Vincent van de Voort (27), Jelle Klaasen (37) en Raymond van Barneveld (53). Van hen heeft Meulenkamp de zwaarste loting. De darter uit Almere speelt tegen voormalig wereldkampioen Rob Cross. Ook De Zwaan trof het ondanks zijn relatief hoge klassering niet. Hij neemt het in de eerste ronde op tegen Simon Whitlock.

Andere favorieten

Van onze acht landgenoten lijkt alleen Van Gerwen in aanmerking te komen voor de eindzege. Als gezegd is Price op papier zijn grootste uitdager. Ook de andere concurrenten moeten we in Britse hoek zoeken. Wade, Wright, Cross, Gurney, Michael Smith en Dave Chisnall zijn geduchte tegenstanders voor de Nederlander. Ook is het uitkijken naar de prestaties van Glenn Durrant, de afgelopen drie jaar wereldkampioen bij de BDO en sinds dit jaar actief bij de PDC. In mei versloeg Duzza in de halve finale van de vijftiende Players Championship Van Gerwen al eens en vorige week reikte de Brit tot de halve finales van de Grand Slam of Darts. Volgens Toto Extra is Mighty Mike ook nu weer de te kloppen man, maar een nieuwe zege in de Players Championship Finals zal niet van zelf gaan. Eens te meer zou een gokje op een outsider zomaar eens goed uit kunnen pakken!

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind jij van deze voorbeschouwing?