Voor het eerst sinds 1988 kan het Nederlands Elftal weer een prijs pakken. Het gaat weliswaar ‘maar’ om de Nations League, toch zal de ploeg van bondscoach Ronald Koeman er veel aan gelegen zijn de finale van Portugal te winnen. Voor de prestige en het goede gevoel voor de EK-kwalificatie. Lukt het Oranje in Porto om Cristiano Ronaldo en co. in toom te houden?

Portugal – Nederland
Finale Nations League
9 juni 2019
20.45 uur, Estádio do Dragão, Porto

Bekijk hier alle wedopties!

We zouden het bijna vergeten, maar de halve finale van de Nations League tegen Engeland was de eerste knock-outwedstrijd in bijna vijf jaar die het Nederlands Elftal speelde. Na het WK van 2014, waar Oranje knap het brons pakte, braken er zeer magere jaren aan zonder plaatsing voor grote toernooien. Maar sinds Koeman de scepter zwaait, is alles anders. Door de goede resultaten en het uitstekende spel is Nederland het afgelopen jaar weer van het team gaan houden. De laatste twee wereldkampioenen Duitsland en Frankrijk werden in de poulefase van de Nations League af en toe gedegradeerd tot figuranten. Oranje bleek ook te kunnen knokken, zoals woensdag tegen Engeland weer eens duidelijk werd. Ondanks een Oranje-overwicht kwam de nummer vier van het afgelopen WK op voorsprong uit een penalty. Nederland ging niet bij de pakken neerzitten, en bleef hartstochtelijk op zoek gaan naar goals. Die kwamen er ook. Matthijs de Ligt maakte zijn fout goed (hij veroorzaakte de strafschop) door de 1-1 binnen te koppen. In de verlenging scoorde Oranje nog twee maal na twee kolossale fouten van Engeland. Dat maakte de 3-1 overwinning echter niet minder verdiend. Het moegestreden Nederlands Elftal mag zich opmaken voor de finale.

Quincy Promes

Quincy Promes schiet de 3-1 voor Nederland binnen tegen Engeland.

Het fenomeen

In de eindstrijd is gastland Portugal de tegenstander. Of moeten we zeggen Ronaldo? In de halve finale van de Nations League tegen Zwitserland liet de wereldster eens te meer zijn klasse zien. Ronaldo raakte de hele wedstrijd geen bal, maar zorgde er hoogstpersoonlijk toch voor dat het betere Zwitserland opzij werd gezet. Portugal won met 3-1 en alle goals kwamen op naam van de Juventus-speler. Is de regerend Europees kampioen dan alleen maar Ronaldo? Dat kunnen we ook weer niet zo stellen. Bondscoach Fernando Santos heeft bijvoorbeeld ook de beschikking over Bernardo Silva, de man die afgelopen seizoen veel indruk maakte bij Manchester City. Achterin wordt nog altijd een beroep gedaan op de spijkerharde Pepe. Rechtsback is Nélson Semedo, die bij Barcelona regelmatig op speelminuten kan rekenen. Portugal is dus zeker meer dan Ronaldo. Maar als Nederland hem in bedwang kan houden, zou dat al een slok op een borrel schelen.

Ronaldo Bernardo Silva

Cristiano Ronaldo en Bernardo Silva, de twee beste spelers van Portugal.

Onze voorspelling

Wij verwachten zondag een moeilijke avond voor Oranje. De spelers waren tegen Engeland tot het gaatje gegaan. Dat zal ongetwijfeld zijn sporen na hebben gelaten. Bovendien stond Nederland een half uur langer op het veld dan Portugal én heeft de Seleção das Quinas een dag langer rust gehad. Daarnaast speelt het thuisvoordeel Portugal ook in de kaart. Onze voorspelling is derhalve dat Portugal de eerste editie van de Nations League wint.

Onze wedtips

Portugal wint de wedstrijd (na 90 minuten) > 2.39

Ronaldo en Memphis scoren > 5.75

Halftime/Fulltime: X/Portugal > 5.40

Statistieken

Meer weten over Portugal – Nederland? Klik dan HIER.

Let op: genoemde quoteringen zijn onderhevig aan verandering. 

Wat vind je van deze voorbeschouwing?